FONTOS


 

A Benedek-ügy margójára
A játszma vége


A sokat látott mester persze a lényegre tapintott. Maga az, hogy sikerült az Eb-nyitányáig lebegtetni Benedek Tibor doppingügyét, már elég gyanúsnak hatott. Ám amikor szeptember 28-án, a már megnyert Eb után, az éppen zajló Világkupa közben az olaszok három hónapra csökkentették a büntetést, mindenki számára egyértelművé vált: Itáliában kizárólag egyetlen csapattal kívántak kicsellózni, mégpedig a magyar válogatottal. Hogy a mieink Benedek nélkül is dupláztak, az az ügy szempontjából kevésbé lényeges, mondhatni, Rómában mindent megpróbáltak, nem jött be, na bumm, viszont bajnokcsapatuk legalább visszakapja kulcsjátékosát a Bajnokok Ligájának kezdetére.

Csakhogy ez az arcátlan húzás kiváltotta a FINA haragját, arról nem is beszélve, hogy más nációk is súgtak a lausanne-i központnak, amikor ott kiszabták a 15 hónapos büntetést. Szinte üvöltött, hogy nem afféle szent küldetést teljesít a doppingbizottság, azaz, nem a sportág tisztaságát óvja. Ha azt tenné, az előzőleg kilátásba helyezett négy évet sózta volna Benedekre. Ehelyett a FINA illetékesei az "Önök kérték..." című műsort szerkesztették a megrendelők igényei szerint.

Hogy kedden visszaállt az eredeti állapot, jósolni lehetett. A független sportbíróság nem óhajtotta teljesen nevetségessé tenni az eddig ítélkezőket (Olasz Úszószövetség, Olasz Olimpiai Bizottság, FINA), jóllehet a nyolchónapos eltiltással immáron végérvényesen megerősíttetett, hogy Benedek nem doppingolt, csak hibázott. Egy bakiért ennyit adni ugyan túlzás, kevesebbet azonban aligha lehetett, az ugyanis vagy felmentéssel (és a fenti tekintélyes sportszervek megkontrázásával), vagy közröhejjel lett volna egyenértékű - noha így is mosolyogtató, hogy ugyanazon ügyben egyszer 3, kétszer 8, egyszer pedig 15 hónapot "hoztak ki".

E számsor is remekül érzékelteti, micsoda manőverezések folytak, miközben senkit sem érdekelt, mint omlik össze egy ember, akinek pusztán az volt a bűne, hogy egy orvosa által felírt kenőcsöt többször is magára kent, utólagos bejelentés nélkül. Könnyedén pingpongoztak vele, nem feledve a célt, ha lehet, a magyarok ne használhassák őt.

Nos, a játszma alighanem egészen másfajta véget ér. Minthogy Benedek nem elsősorban a génjeibe kódolt tudásnak, hanem lenyűgöző vasakaratának, mindenekfeletti elszántságának köszönheti, hogy a világ legjobb balkezesévé vált, szinte bizonyosra vehető, visszanyeri formáját, és nyár végére ismét a régi lesz. Sőt.

Hogy csak mi tudjuk majd igazán használni, a magunk céljainak eléréséhez, épp akkor, amikor a legnagyobb tétért, az olimpiai aranyért folyik a harc? Néha alakulhatnak a mi szájunk íze szerint is a dolgok.

Mostantól mindenesetre duplán érvényes a tavalyi pólószlógen, azaz: nem lennénk a többiek helyében.

Csurka Gergely , Nemzeti Sport 2000. január 13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK