FONTOS


 

Boldog születésnapot!
Peterdi - 75


Mondom, ügyelnem kell, egyrészt, hogy tiszteletben tartsam a szerénységét, elkerüljem az ünnepélyességet, másfelől ne próbáljak valami ostoba és mesterkélt stílusgyakorlattal eredeti, vagy éppenséggel - úgymond - peterdipalis lenni.

Erre az utóbbira egyébként sem lennék képes. Peterdit persze lehet utánozni - számos kollégám megkísérelte -, de az nem az igazi. Egyszerűen azért, mert Peterdi egy van, a peterdizmus kifejezetten egyedi jelenség - sajátságos derűvel, fordulatokkal és filozófiai mélységgel.

Micsoda parádés közhely lenne, ha most felsorolnám, mi mindenben tekinthető példaképnek a sportújságírók nagy öregje, mi mindent tanultam tőle... Sablon! Ez sem használandó! Talán emberibb és őszintébb, ha inkább arról írok, mit irigyeltem tőle. A tehetséget nem, mert ahhoz neki semmi köze, erre maga Peterdi is nyilván azt mondaná, ez apám-anyám, a Jóisten, a gének dolga. Legalább két dolgot azonban mégis meg kell említenem. Az egyik a munkabírása, a szorgalma, amely némileg magyarázat a sokoldalúságára és a termékenységére is.

Ezek ugyanis már az akarat, a szorgalom, az önfegyelem dolga.

Nincsenek véletlenek. Peterdi születésétől mániákus örökmozgó, vízimádó. Úszott, vízilabdázott, hosszú éveken át sikeresen edzősködött, a kocogómozgalom misszionáriusaként sokunkat ösztökélt mozgásra, egyszerű szlogenjével: "Csináld, hiszen a láb kéznél van!" El ne felejtsem, ma is rendszeresen püföli a teniszlabdát. Sohasem válogatott, ha kellett, a tollát tisztviselői munkára is használta, fizikai erejét meg annak idején a Fővárosi Villamosvasút Rt.-nél krampácsolásra. Szárnyaló, könnyed humora mögött tengernyi olvasás, műveltség, szakértelem áll. Néhány évvel ezelőtt Novotny Zoltán egyszer vele együtt invitált meg egy kötetlen rádiós beszélgetésre a profisportról. Pali, meglepetésemre, felkészülten érkezett, kis témakártyákat terített le maga elé, és minden kérdésre kész volt. "Peterdi óriási volt!" - mondogatták a barátai, akik hallgatták az egyenes adást.

Otthonos minden műfajban és nem válogat! Rádió, televízió, kabaré, írott és elektronikus média - Peterdi univerzális. Eddig ötvenkét kötete jelent meg. Velem, emlékszem, legutóbb a Császár uszoda történetét vállalta fel és csinálta meg a rá eső részt elképesztő gyorsasággal.

A másik, amit nem felejthetek el róla, s amiért a mi világunkban oly közkedvelt és népszerű, hogy nem csupán ismeri, belülről érzi a sportot, a sport lelkét, hanem alázattal tiszteli és mélységesen szereti is.

Ez sugárzik minden sorából.

Palikám! Annak idején dedikáltam neked egyik kötetemet. Ennyi volt az egész: "Elismeréssel, baráti szeretettel és a legjobb kívánságokkal!" Jó, jó, tudom, ez is sablon. Hiba, bevallom, de legalább igaz. További mentségemre szolgáljon, hogy most nemcsak a magam, hanem sportújságíró kollégáim nevében ismétlem meg - a születésnapodra.

Pali! Rád való tekintettel nem méltattam külön is a Rózsa Ferenc- és az Erzsébet-díjadat, a Karinthy-gyűrűdet, az Aranytollat, meg egyebeket...

Ugye, rendben?

Gallov Rezső, Nemzeti Sport 2000. február 17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK