FONTOS


 

Butykó bácsi jelölte ki a kupadöntő játékvezetőit
BVSC vagy Vasas -- ez itt a kérdés


Szalad az idő. Kedden este valamelyik pólócsapatunk begyűjti a 2000. év első trófeáját, hiszen a Komjádi uszodában következik a Magyar Kupa döntője.

Harminckét induló (rekord!) -- ki lesz a végső nyertes, kié lesz egymillió forintos fődíj?

Egy meccs, élet és halál, győztes és vesztes (utóbbi csak félmilliót kap).

BVSC vagy Vasas? Ez itt a kérdés.

Már csak ez, lévén hosszas egyeztetés, ide-oda telefonálgatás után az eldőlt, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem az ünnepnapon, március 15-én, hanem egy nappal korábban, tehát 14-én lesz a csata -- a Magyar Televízió 1-es csatornájának élő közvetítése mellett.

Opponált is emiatt a Vasas-vezérkar, amelynek üzenetét, miszerint: "Óriási hátrány számunkra az időpont előrehozatala, a klub kézilabdázói ugyanis négykor, a futballisták pedig hatkor játszanak kedden, azaz sok olyan szurkoló távolmarad a kupadöntőtől, aki szerdán biztosan ott lett volna a lelátón" -- az angyalföldiek szakosztályvezetője, Méhes Jenő tolmácsolta.

BVSC vagy Vasas, már csak ez a kérdés, hiszen a Régi Siposban megtartott hétfői sajtótájékoztatón olimpiai bajnokunk, Lemhényi Dezső jóvoltából a bírók is kisorsoltattak. Az urnába öt játékvezető neve került, Butykó bácsi keze pedig Marjay Zsoltot és Székely Zoltánt választotta ki, így ez a duó vezényli le kedden a találkozót.

BVSC vagy Vasas? Egy háromszoros és egy tízszeres kupagyőztes együttes. Minden lehet.

Lehet? "Igen, noha tudom, jelen pillanatban jobb nálunk a BVSC. Mi eléggé kétarcú csapat vagyunk, a játékosok tudnak nagyszerűen pólózni, de néha egészen elképesztő, mondhatni bugyuta dolgokra képesek. Mit is mondhatnék, várok a sorsomra" -- mondta stílusosan dr. Faragó Tamás, a piros-kékek vezetőedzője, akinek tanítványai az Ybl-t, a MAFC-ot és a BEAC-ot legyűrve (az egyetemi ág, leginkább így aposztrofálták ezt a sorozatot) kerültek az MK döntőjébe.

A vasút nehezebb ágon (Szentes, UTE, FTC), de kisiklás nélkül robogott a fináléba (és közben a nemzetközi kupa, a BL állomásain is rendben haladt át). "Talán most érett meg a csapat arra, hogy mindhárom fronton egyaránt a maximumot nyújtsa. Nem lesz könnyű a találkozó, hiszen sorozatosan játszottuk a rangadókat, a nehezebbnél nehezebb meccseket. Papíron a BVSC a jobb, százalékosan hatvan negyven arányban a javunkra billen a mérleg nyelve, ám nagyon ott kell majd lennünk. Éppen mi bizonyítottuk anno a Vasas ellen, hogy az esélytelenebb is győzhet, hiszen régen ők voltak a jobbak. Különösebben nincs idő rájuk készülni, csupán felelevenítjük, amit tudunk róluk, aztán kezdhetjük. Öt éve hódítottuk el utoljára a kupát, azzal kezdődött el a nagy sorozatunk. Itt az ideje egy újabb MK-sikernek" -- vélekedett az esélyekről, a terveikről a bajnok edzője, Gerendás György.

Tehát akkor BVSC vagy Vasas?

Hamarosan a választ is tudjuk. Elvégre gyorsan szalad az idő.

(amler)

Magyar Kupa, döntő

BVSC-Brendon--Vasas-Plaket

Kedd, 16.30 (MTV1)

Komjádi uszoda

Kupatörténelem

1923-ban írták ki először a vízilabda Magyar Kupát, és 1944-ig rendezték ezen a néven. 1945-50 között különböző elnevezéseket kapott, 1951 és 1989 között Magyar Népköztársasági Kupa (MNK) néven bonyolították le a sorozatot. 1990-től ismét Magyar Kupa néven írják ki.

Az eddigi győztesek: UTE (19-szer), FTC (17), Vasas (10), Bp. Honvéd (5), BVSC (3), III. Ker. TTVE (3), MTK (3), Szolnok (3), BSE (2), MAC (2), OSC (2), Eger (1), Bp. Spartacus (1), Honvéd-Spartacus (1), Szentes (1)

A leghosszabb sorozatok: UTE 6 (1931--1936), FTC 3 (1976--1978)

A címvédő: Honvéd-Spartacus

Nemzeti Sport, 2000. március 14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK