FONTOS


 

Szentesi bravúr
Aranyat érő bronz


Az, hogy végül nem a szentesiek játszották a döntőt, csak annak meglepetés, aki nem ült ott az athéni uszoda lelátóján, amikor a házigazda Glyfada ellen játszották az elődöntőt.

+ Mennyire felel meg az előzetes várakozásának ez a bronzérem?

- A vártnál sokkal jobb eredménynek tartom, hiszen a kupa történetében először "hozhatott magával" a címvédő ország egy másik klubcsapatot is - értékelt a mester, dr. Tóth Gyula. - Márpedig a SZKIF Moszkva mellett az Uralocska is remek játékerőt képvisel, azaz ez a bronz legalább akkora eredmény, mint amikor mi nyertük a kupát. Meggyőződésem, ha semleges pályán játszunk a későbbi aranyérmes görögökkel, akkor nem kapunk ki egy góllal, hanem nyerünk - néggyel-öttel.

+ Mikor érezte úgy, hogy az otthon bekalkulált eredmény túl is teljesíthető?

- Most már bevallom, az orosz-holland mérkőzés alatt egy huncut garast sem adtam volna a moszkvaiak elleni pontszerzésünkért. Már a Goudára koncentráltam, és amikor a sikerre kiéhezett, és a bizonyítási vágytól fűtött lányok emberfelettit nyújtva ikszeltek a címvédővel, akkor éreztem, hogy nekünk a négy között a helyünk.

+ Ezen a BEK-en is sok játékosa csak a jegyzőkönyvben szerepelt...

- Ez a magyar női vízilabda átka. Sajnos még mindig kevés az olyan hazai bajnoki mérkőzés, amelyen a tizennégy-tizenhat éves játékosaink rutint tudnának szerezni a nemzetközi tétmeccseken.

+ Erre célzott, amikor úgy fogalmazott: bízik benne, hogy ezzel a BEK-bronzéremmel megfelelő támogatottságra talál majd a női szakág?

- Részben. Tudomásul kell venni, a női póló ugyanolyan sportág lett, mint bármelyik másik. Egyébként nem feltétlenül mindig anyagiakra kell gondolni a támogatottságról beszélve. Csak egy példa. Az egy hét alatt, amit Athénben töltöttünk, négy pólómeccset közvetített élőben az első számú görög közszolgálati televízió. Ebből egy a BVSC vendégjátéka volt Pireuszban, egy bajnoki férfimeccs és két női mérkőzés. Az egyik a BEK-döntő, a másik pedig egy KEK-selejtező volt. Szűkebb környezetünkben, Szentesen nagyon nagy szeretet övezi a női pólót, és hogy eddig csináltam, abban ez volt az első számú mozgatórugó.

+ Klubcsapata BEK-bronzával, olimpiai kvalifikáció előtt, a női válogatott szövetségi kapitányaként, egy évvel a budapesti Európa-bajnokság előtt, nincs semmi, ami visszatántorítaná a búcsútól?

- Válogatott szinten akkor is kiszállok a női vízilabdából, ha mi nyerjük meg az olimpiát.

+ Ugye, nem ezt szánta zárszónak?

- Nem, hiszen nagyon büszke vagyok a lányokra. Ezen a BEK-en ugyanis nemcsak a vízben, hanem a parton is a legfegyelmezettebb és a legjobb együttesnek tartott bennünket a szakma és a közönség elfogulatlan része.

Ez pedig valóban aranyat ér!

(révész), Nemzeti Sport 2000. március 16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK