FONTOS


 

Dr. Tóth Gyula és a sorsolás
"Ki kell jutnunk az olimpiára!"


Sajátos a helyzet. A női pólóválogatott az egy hónap múlva esedékes (április 22--30.) palermói ötkarikás selejtezőn nem pusztán a sydneyi részvételért, hanem -- nem árt hangsúlyozni! -- hazánk első biztos olimpiai pontjáért harcolhat, mert mindössze hat női együttes vesz részt az ötkarikás játékokon. A részvételt már kiharcoló hollandok, kanadaiak és ausztrálok páholyból figyelik a leendő riválisok csatározásait, náluk zsebben a biztos pont, amit természetesen szeretnének mindannyian megtöbbszörözni.

A sokszorosító műveletről a magyarok egyelőre csak álmodoznak, ám reményeik szerint nemsokára azzal kezdhetnek el foglalkozni, hogy mit tegyenek az olimpiai éremért, mondjuk, a roppant erős hollandok ellenében. De a hollandok helyett egyelőre be kell érniük a spanyolokkal és a franciákkal -- ugyanis velük kerültek egy csoportba a selejtezőn. "Mindkettőjüket le kell győznünk, ezen nincs is vita, bár a hispánokkal nem nem lesz könnyű dolgunk, a sevillai Eb-n például igencsak jól szerepeltek" -- mondta dr. Tóth Gyula szövetségi kapitány.

A franciákat és a spanyolokat tehát elvileg kipipálhatjuk, hogy aztán két győzelemmel a zsebben csatlakozzunk a D-csoport három továbbjutójához. (Ott Oroszország, Brazília, Japán és Nagy-Britannia küzd.) E hatosból kell bejutni az elődöntőbe, onnan pedig már "csak" egy lépés az olimpia, hiszen Palermóból a két finalista kvalifikálja magát. Kivéve, ha Ázsia legjobbja, Kazahsztán nem kerül be a legjobb nyolc közé -- ennek viszont kicsi a valószínűsége. "A kérdés az, hogy elsőként vagy másodikként végzünk a középdöntőben, hiszen csak az oroszok tekinthetők méltó vetélytársnak. Ellenük valószínűleg izgalmas, jó meccset vívunk, ám ki tudja, hogy a győzelem vagy a vereség lesz-e a jó a későbbieket figyelembe véve. Hogy ezt miért mondom? Egyet aludva a sorsolásra, elgondolkodtam: első látásra valóban a könnyebb ágra kerültünk, ám elképzelhető, hogy a másik oldalról a hazaiakkal kerülünk szembe, akik a kiélezett csoportmeccsek után érkezhetnek az élről, de a második helyről is. Talán nem kell részleteznem, miért nem lenne szerencsés pont velük összekerülni a legfontosabb találkozón... Mindezektől függetlenül, azt hiszem, nem fogunk taktikázni, a csoportelsőségre hajtunk. Aztán majd meglátjuk, hogyan tovább" -- latolgatta tovább az esélyeket Tóth doktor, majd hozzátette: "Minimum a második helyen kell végezni Palermóban, azaz a kvalifikáció megszerzése a célunk. Ki kell jutnunk az olimpiára!"

Arra a felvetésre, hogy jelent-e plusz motivációt az, hogy nemcsak a részvételért, hanem már olimpiai pontért is csatáznak, ezt mondta: "Igen, és nagyon jó érzés lenne megszerezni. Látjuk, érezzük, hogy szorítanak értünk, hogy a szövetség, a MOB is minden segítséget megad a jó szereplést elősegítendő, mi több, más csapatsportágak képviselőitől is folyamatos buzdító szavakat kapunk."

A selejtezőig hátralévő időben egyébként három felkészülési tornán vesz részt női válogatottunk. A hét végén Spanyolországban, ahol a hazaiak mellett az ausztrálokkal és a görögökkel találkozik, majd a hónap végén következhet a szentesi Hungerit-Carnex-kupa, végezetül pedig egy athéni kiruccanás. Ezeken a viadalokon a csapat "összegyúrása" az elsődleges feladat, az eredmény csupán másodlagos.

Így volt ez a '94-es világbajnokság előtt is, amikor a felvezető viadalokon kis túlzással bukdácsolt az együttes, aztán a vébén aranyérmes lett.

A beosztás. A-csoport: Olaszország, Görögország, Németország. B-csoport: Egyesült Államok, Kazahsztán, Csehország. C-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Franciaország. D-csoport: Oroszország, Brazília, Japán, Nagy-Britannia

(amler), Nemzeti Sport 2000. március 21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK