FONTOS


 

Ballal már remekül lő és borotválkozik a válogatott kapusa
Jól jönne egy csontkovács


Hogy a Vasas-Plaket védelme mostanság nem áll szilárd lábakon, az igencsak visszafogott minősítés. A piros-kékek legutóbbi rangadóján jóformán az ellenfél összes lövése betalált: három negyed alatt tizennégy gólt hintett a Honvéd-Domino. Ezt mérlegképes körökben csődközeli helyzetként szokták aposztrofálni -- igaz, a kialakulásához jó adag balszerencse is kellett.

Merthogy Angyalföldön az ősszel ugyan magukévá tették a "végy egy jó kapust" vízilabdára is érvényes alapelvét, csakhogy ama bizonyos jó kapus, Kovács Zoltán január óta csupán civilben mosolyog a mérkőzéseken -- jobb kezén diszkrét gipszkötéssel.

-- Az orvostudomány fejlettségi szintjét ismerve, kissé meglepő, hogy bármilyen csonttal kapcsolatos baj három hónapig tartson.

-- Pedig ez a helyzet -- sajnálkozott a "Gólya" becenévre hallgató klasszis, aki részese volt az 1997-es és 1999-es Európa-bajnoki győzelemnek. -- Még a válogatott mátraházi edzőtáborában, focizás közben találta el a labda a kezemet. Akkor fájt, megdagadt, később azonban egyre több mindent tudtam vele csinálni, nem sajgott annyira, a duzzanat is eltűnőben volt. Mégsem múlt el teljesen, sőt, időről időre visszatért a fájdalom. Végül megröntgenezték a kezem, és akkor kiderült, hogy eltörött a sajkacsont. Ez a hüvelykujj alatt található, elég rossz helyen, épp ezért nehezen gyógyul. Tizenkét hétig tart a gipszkorszak, utána jön némi rehabilitáció. Ha jön.

-- Ez nem biztos?

-- Minthogy egy ideig még edzettem vele, előfordulhat, hogy a törés mentén a csontdarabok lecsiszolták egymás széleit, így viszont nem tudnak összeforrni. Egy hét múlva veszik le a gipszet, akkor derül ki, hogy egyben van-e a csont, vagy ki kell nyitni a kezemet. Ezzel csak az a gond, hogyha műtenek, legfeljebb a tévé előtt ülve ordibálhatok az olimpia alatt.

-- A három hónap kimaradást amúgy be tudná hozni?

-- Folyamatosan edzek, mondhatom, fizikálisan jobb állapotban vagyok, mint eddig bármikor. Korábban ugyanis be kellett állnom védeni, most viszont végigerősítem a tréningeket, azaz ha visszatérhetnék, csupán a ritmust kéne felvennem. Egyébként néha már most is bemegyek, de csak ballal védek. Az már megy.

-- Megy más is? Úgy értem, ballal.

-- Egyre jobban lövök, úgyhogy Benedek Tibiéknek feladom a leckét. Aztán mostanra megtanultam borotválkozni is ballal. Nem volt egyszerű, az első héten simán megvágtam a számat. Fogat is tudok mosni, bár egy hét után idegbeteg voltam, úgy éreztem magam, mint egy nyomorék. Ja, és kis híján elvették a jogosítványomat. A gipszelést követően, a kórháztól száz méterre rögtön megállítottak, az egyik rendőr el akart engedni, minthogy automata kocsiban ültem, a másik nem. Hosszas vita után végül az első győzött, én meg azóta előkészítve tartom az összes papírt, hogyha lemeszelnek, ballal simán kinyújthassam, közben pedig a jobbomat a hátam mögött rejtegetem. De már nagyon unom az egészet, merthogy nem vagyok az az életművész típus, aki élvezi a semmittevést.

(csurka g.), Nemzeti Sport 2000. március 22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK