FONTOS


 

Könnyel könnyebb, avagy néha nem kell az edzőre hallgatni
Gerendás zónájában elveszett a címvédő


Nála keményebb bekk kevés akad a vízipóló világában -- és mégis: Dabrowski Norbert elsírta magát a Splitska Banka elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés végén. "Teljesen kész voltam -- vallotta be utóbb a BVSC-Brendon pólósa. -- Negyedik éve küzdünk azért, hogy bejussunk az elődöntőbe, most végre sikerült. Ettől voltam annyira oda."

Lehetett is, elvégre a meccs hősévé vált: a két szlovák klasszis, Polacik és Nagy semlegesítése mellett ő dobta a hatodik gólt, mely utóbb meghozta a katarzist. Igaz, miközben lóbált, a vasutasok edzője, Gerendás György azt üvöltötte, hogy "Pattintsd le neki!", Dabrowski azonban nem hallgatott az "atyai" jótanácsra. "Útban volt a centerünk, miatta nem lehetett egyenesen ellőni, keresztbe pattintani pedig nagy merészség, tízből ha egyszer bejön. Ezért úgy gondoltam, magasan lövöm, a blokk mögé, akkor csak bemegy. Bement."

E fantasztikus siker egyébiránt méltón illeszkedik a BVSC szédületes sorozatába: idén még nem veszített mérkőzést a bajnok (13 meccs, 10 győzelem, 3 döntetlen), az őszi szezont is beszámítva 25-ből csupán egyszer kapott ki. "Végre komplett a csapat, beértek a fiatalok, ráadásul mindig akad valaki, aki meglöki a szekeret, Splitben például Märcz Tomi lőtt két fontos gólt, Pireuszban Gyalu, vagyis Petik Attila szórt négyet, ettől megy ennyire" -- adta meg a titok nyitját Dabrowski. Aki amondó, nem létezik, hogy a 6. fordulóban, a Nizza elleni találkozón gond legyen. "Saját kezűleg fogom megpofozni a vízben azt, aki akkor félvállról meri venni játékot" -- ígérte a hátvéd, ami a reábízott centerek sanyarú sorsát ismerve igencsak hathatós fenyegetésnek és egyben biztosítéknak is tűnik.

A csatát vezénylő mester, Gerendás György szintén karikás szemekkel tett-vett hétfőn, igaz, ő nem sírt: egyszerűen nem bírt aludni. "Annyira fel voltam pörögve, hogy bár fél tizenegykor elaludtam, hajnali kettőkor valósággal kipattant a szemem, úgyhogy hétig olvasgattam, könyveket, régi horgászújságokat, no meg pasziánszoztam a számítógépünkön. Sajnos, nem tudtam, hogy a kettesen újabban ismétlik a közvetítéseket éjjel, pedig szívesen megnéztem volna a meccset!" A végét mindazonáltal már vasárnap este látta, elvégre az m1-en a Forma-1-es közvetítés után leadták a záró tíz percet. "Nem tagadom, némi elégedettséggel figyeltem, milyen jól bejött a taktikai húzásom az utolsó negyedben. Persze, az érdem elsősorban a fiúké, akik hibátlanul elvégezték a feladatot. A váltás nem volt tudatos, az ösztön súgta, a horvátok ötödik gólja után. A szünetben megkérdeztem a srácokat, hogy vállalják az áttérést a forgásos zónánkra, és ők igent mondtak. Ezzel a formációval teljesen megleptük a splitieket, mert bár nyilván készültek rá, de nem úgy, hogy egy meccs utolsó hét percében kell hirtelen feltalálniuk magukat, amikor egyrészt fogytán az erejük, másrészt vesztésre állnak."

Így aztán most főhet a feje -- Gerendásnak. Elvégre a két hónap múlva esedékes végküzdelmek épp magyar bajnoki rájátszás kellős közepére, az elődöntő és a döntő közé esnek. "Még nem gondoltam ki, hogyan alakítsuk a menetrendünket, de úgy vélem, a BL miatt most mindent félre fogunk tenni, ez lesz a legfontosabb, eszerint állítom össze a felkészülési programunkat." A mester annyira előrelátó, hogy a korábbian elejtett, apróbb célozgatások után vasárnap este, a szponzorokkal közös kerti partin ráparancsolt Mészáros Csabára, hogy kezdjen komolyan készülni az elődöntőre és a fináléra. A tavalyi bajnoki finálé után visszavonult, jelenleg a Brendonnál dolgozó klasszisra Gerendás szerint szükség van: "Elvégre a Mladosttal játsszunk az elődöntőben, esetleg a Becsejjel a döntőben, itt Varga Zsolt, ott Tóth Laci a center, de a horvát és a jugó cseréjük is jó, azaz kell három jó bekk." -- mondta. Mészáros már eddig is lejárt a hétfői, kínzásnak is beillő úszóedzésekre, plusz fallabdázással tartotta karban magát, azaz nem a nulláról indul. Most pedig mosolyogva megígérte, hogy további két edzést vállal a munka mellett, szerda este és péntek reggel egyaránt ott lesz a Szőnyi úton.

"A mocsok! -- fűzte hozzá Gerendás. -- Nagyon jól tudja, hogy ez az a két alkalom, amikor nem tréningezünk."

(csurka g.), Nemzeti Sport 2000. március 28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK