FONTOS


 

Birosból horvát gólkirály lehet -- éhbérért
"Mit keresünk mi itt?"


A jelenlegi állás szerint ismét magyar gólkirálya lesz a horvát bajnokságnak: tavaly a Mladostban pólózó Varga Zsolt vitte el a pálmát, idén pedig Biros Péter halad a legjobb úton afelé, hogy a lista élén végezzen. Európa-bajnok válogatottunk ásza a legutóbbi fordulóban újabb két gólt lőve növelte előnyét üldözőivel szemben, 53 találattal utcahosszal vezet a horvátok előtt.

Az is igaz viszont, hogy cserébe eddig szinte semmit sem kapott Rijekában. A két déli "nagyot", a Jug Dubrovnikot és a Splitska Bankát leszámítva az összes klub anyagi gondokkal küszködik, a Primorje pedig hovatovább listavezetőnek számít a "fuldoklásban".

"A nekem járó pénznek jó ha az egyharmadát adták ide eddig -- sóhajtott a telefonba Biros Péter. -- Elvileg május elsejéig kellene átutalniuk további tízezer márkát, hogy a Jolánnal, azaz Gál Andrással egyáltalán visszajöjjünk az alapszakasz utolsó három mérkőzésére, nem is beszélve a rájátszásról. Nem tudom, sikerül-e előkeríteniük. Ha nem, Jolán biztos nem tér vissza. Én még gondolkodom, bár valószínűleg itt leszek, mert muszáj játékban maradnom."

A firenzei Eb-döntő hőse, a horvátoknak öt gólt lövő "Fácán" mindazonáltal nem busong, az nem az ő stílusa. "Néha elviccelődünk kínunkban, hogy már tavaly sem kaptunk semmit, idén sem látunk pénzt, de jövőre is mindenképpen maradunk, mert az úgy szép, ha egymás után három évig pólózunk szinte ingyen. Mellesleg azt hallottam, hogy szóltak a klubvezetők, mindenképpen hosszabbítsuk meg a szerződést, jövőre ugyanis meglesz a pénz. Mondtam, ez nagyon hihető, csak előbb az ideit kéne ideadni. Mindenesetre már jártunk ügyvédnél, a papírok alapján nem bukhatunk, csak hát két magyarnak nem túl rózsásak az esélyei errefelé."

Birosék meglehetősen visszafogott életmódot folytatnak: minthogy a havonta csorgatott minimális apanázs pusztán a rezsire elég, jószerével csak kenyeret vesznek a boltban, amúgy mindent otthonról hoznak. "Jófajta mirelit kajákat eszünk, nagy ritkán elmegyünk ebédelni, ennyi. A legnagyobb kiadás a telefonszámla, havonta ötvenezer forint megy el arra, hogy beszélgetek az otthoniakkal."

S hogy e nem túl ideális állapot milyen hatással lesz a válogatottbéli szereplésére? "Nem lesz egyszerű visszaszokni a horvát stílusról, de talán menni fog. Úszásban nem hinném, hogy lemaradnék a többiektől, hiszen többnyire rendes edzések vannak. Legalábbis a hét elején, amikor úszunk. Utána viszont... Az az igazság, hogy néha feltesszük magunknak a kérdést: mit keresünk mi itt?"

És közben még csak nem is a pénzre gondolnak.

(csurka g., heka)

Horvát bajnokság, 15. forduló. Medvescsak CB--Zadar 14--7, Mornar BS--Aurum Osiguranje 21--6, Jadran--Primorje Rijeka 6--14.

Az élcsoport: 1. Jug Dubrovnik 18 (14 mérk.), 2. Splitska Banka 26 (14), 3. Mladost Zagreb 24 (14), 4. Primorje 20, 5. VPK Dubrovnik 17 (14).

Kásás Európa legjobbja?

A Kásás família szépen elhalmoztatott címekkel az utóbbi időben. Kásás Tamást ugyebár 1999-ben a világ legjobbjának választották, míg édesapját, a Becsejt edző Kásás Zoltánt a Bajnokok Ligájában kivívott csoportelsőséget követően Európa legjobb edzőjének titulálta a jugoszláv média. A szerb sportsajtó valósággal ódákat zeng az óbecsei bajnokcsapatról és szakvezetőjéről, benne látják azt, aki végre BL-győzelemre vezetheti a legjobb négy közé immáron harmadik alkalommal eljutott együttest.

Jugoszláv bajnokság, 15. forduló. Budvanszka Rivijera--Student 12--7, Crvena zvezda--Mladost 11--6, Szpartak--Primorac 2--9, Vojvodina--Partizan 4--17. Korábban lejátszották: Jadran--Becsej 5--12

Az élcsoport: 1. Becsej 34 (17 mérk.), 2. Partizan 30 (16), 3. Primorac 22 (16)

Nemzeti Sport, 2000. március 29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK