FONTOS


 

Férfi bajnoki döntő, 1. mérkőzés
A Vasút átgázolt a Ferencvároson


BVSC-Brendon-FTC-Thomas Jeans 11-4 (1-1, 4-2, 3-0, 3-1)

Szőnyi út, 1500 néző. V: Kosztolánczy, Szentgyörgyi

BVSC: SZÉCSI - Tóth F. 1, Madaras 1, Petik, IBOLYA 2, MÄRCZ 2, Dávid 1. Cs: Dabrowski, Varjas, Dala 1, Fülöp, NÉMETH ZS. 2, Szűcs 1. Edző: Gerendás György

FTC: KÓSZ - Székely 1, Nyéki 1, Matajsz, Balogh, Hesz 1, Tiba. Cs: Vogel, Steinmetz Á., Takács, Haufe 1, Hosnyánszki. Edző: Vad Lajos

Egyszerre két meglepetéssel szolgált a Ferencváros a BVSC-nek a döntő nyitótalálkozója előtt. Az első, hogy Kiss Csaba nélkül ugrott a vízbe a csapat, a másik, hogy egészen a meccs délutánjáig titokban tudta tartani a válogatott balkezes sérülését. Tudniillik a hétfői edzésen Kiss olyan szerencsétlenül találkozott Baloghgal, hogy a bal tenyerén hasadt seb keletkezett, amit össze kellett stoppolni.

- Dühös, ideges, mérges vagyok. Pénteken szerettem volna már játszani, de csak egy hét múlva szedik ki a varratokat - morogta a játékos a lelátón ülve.

Gerendás György, a vasutasok mestere örült, hogy nem tudták meg a titkot, így legalább nem az járt a játékosai fejében, hogy Kiss játszik-e vagy sem, illetve nélküle több-e az esélyük.

Mindenesetre a BVSC volt a fürgébb a labdaelhozatalkor, ami annál is inkább becsülendő, mert alig két nappal korábban másztak ki a vasutasok az óbecsei uszoda medencéjéből. Nem mellékesen a góllövésnek is előbb láttak neki, ugyanis Dávid jegyezte a meccs első találatát. A hazaiaknál Szécsi rendre jó ütemben eresztette le a sorompót, és legalább ennyire hatásosan úszott ki a Fradi indításaira. A másik oldalon a sűrű kézerdő okozott gondot a vasutasoknak. A csapatok remek védekezése közepette Nyéki azért betalált, ezzel egyenlített. Az, hogy nem jutott egyről a kettőre a BVSC, annak tudható be, hogy Kósz Varjas négyméteresét, majd ismétlését is hatástalanította.

A második negyedben kinyitották a gólzsákot a csapatok, 87 másodperc alatt három gól született (Németh, Székely, Tóth), azaz máris több, mint az első hét percben. A találatokat pedig kommentárok fűszerezték.

- Nem látok! - ordította például Kósz Hesznek Németh gólja után. Ekkor még nem is gondolta a válogatott portás, hogy ez még csak a vesszőfutás kezdete. A juniorkorú Haufe 3-3-ra még egyenlített négyméteresből, aztán már csak a BVSC-ről szólt a Szőnyi úti mese.

Előbb Madaras lőtte ki ballal, egyúttal eszményi mozdulattal a hosszú jobb sarkot, majd Németh a visszanyúló Kósz kezével együtt passzírozta át a labdát a képzeletbeli gólvonalon túlra. A kétgólos előnyt Petik hizlalhatta volna tovább, de a kapufára ejtett a hajrában.

A házigazda igencsak megbecsülte a labdát, ezt igazolandó a harmadik felvonás előtt is elhozta a játékszert az "úszóversenyt" követően. Kis idő múltán Märcz kezét visszarántotta Vogel, a megítélt büntető végrehajtását a szenvedő fél vállalta el, ám Kósz hárított, a repetának azonban már nem tudott ellenállni a hálóőr. A túloldalon kevesebb szerencséje volt Nyékinek, ő nem ismételhetett, miután Szécsi vállába vágta a labdát négyméteresből.

- Ez mi volt? - kérdezte ingerülten Kósz, amikor hetedszer kellett maga mögé nyúlnia. Szavaival ismét a védőkhöz szólt, akik messziről nézték, amint a center (!) Ibolya úgy hat-hét méterről megsuhintotta a Mikasát.

A Fradi egyre tanácstalanabbul vándoroltatta a labdát, hiányzott az eltökéltség és a hit a kísérleteiből. Míg Märcz nyolcadszor is kitömte a vendégek ketrecét, a zöld-fehérek amiatt szégyenkezhettek, hogy ebben a negyedben egyetlenegyszer sem jártak túl a kapukeretet "behálozó" Szécsi eszén.

A BVSC portása a negyedik felvonásban végleg kiérdemelte a "földönkívüli" jelzőt. Az ominózus jelenetben balra dőlt Matajsz négyméteresénél, a másik irányba tartó labda azonban így is elakadt a zátonyként felbukkanó lábában. A demoralizáló esemény után már valóban csendes, barátságos mérkőzést figyelhetett a rossz eredményjelző miatt csak nehezen tájékozódó publikum. A zöld-fehérek végül 17 perces (!) gólínséget törtek meg Hesz révén, ám 9-4 után a center Ibolya újra kintről lepte meg Kószt, sőt az utolsó másodpercekben a 18 éves Szűcs is beköszönt. Gerendás György széles vigyorral, külön gratulált neki, miközben az öklét rázta.

A Fradi sorsa tehát gyorsan bevégeztetett a finálé első meccsén. Aki izgalmas balhéra számított, nagyot csalódott - amiért az óriási fölényben játszó BVSC-t okolhatja.

Gerendás György: - Ideges voltam, de már az első negyedben megnyugtattak a fiúk. Nagyszerűen játszott a csapat, remek kapussal a háta mögött. Örülünk a győzelemnek, de nem bízzuk el magunkat, hiszen tudjuk, ennél sokkal nehezebb meccsek várnak ránk.

Vad Lajos: - A helyzeteket be kell lőni! Enélkül nincs esélyünk a győzelemre. Többször mondtam, hogy törékeny a csapatom, amit most meg is törtek, méghozzá rendesen. Ám nem adjuk fel, úgy érezzük, hogy az már kezd tendencia lenni, hogy az első meccsek rosszul sikerülnek. A Honvéd ellen már talpra álltunk. Miért ne sikerülne még egyszer?

Ibolya Tamás: - A kinti góljaimról? Ha az edzőm mondja nekem, hogy bátran vállalkozzak, akkor ennek megfelelően cselekszem, és mostanában, hála Istennek, sikerrel is járok. Jól játszottunk, megérdemelten nyertünk. Jöhet a Népliget!

Hesz Máté: - Most is rosszul indult. Sebaj, legalább ismét megmutathatjuk, mire képes a Ferencváros, honnan képes felállni. Biztos vagyok abban, hogy nem dől el a bajnoki cím sorsa három találkozón.

Märcz Tamás: - Pontosan ezt vártam. Éreztem a csapaton a feltétlen győzni akarást, és biztos voltam abban, hogy jól fogunk játszani. Sokkal jobban kezdtünk, mint a tavalyi döntőben, és én is jobban jártam, ezúttal nem törött le a fogam. Igaz, a BL-meccsek során kicsit megrepedt, de most már megvárom a Fradi-meccseket, aztán megyek fogorvoshoz. Remélem, a harmadik meccs után...

Szécsi Zoltán: - Éreztem a csapaton, hogy nagyon beindult. Könnyen nyertünk, a Népligetben biztos nehezebb lesz. A négyméteres? Balra vetődtem, de a lábammal jobbra kalimpáltam. Az edzések végén szoktam próbálkozni vele, 9-3-nál most a mérkőzésen is megcsinálhattam. Szerencsésen túljártam Matajsz eszén.

Számok víztükörben
BVSC FTC
31 (10+7+8+6) Összes lövés 22 (6+7+5+4)
11 (1+4+3+3) Gól 4 (1+2+0+1)
35 (10, 57, 37, 50) Lövési hatékonyság (%) 18 (16, 28, 0, 25)
15 (6+2+5+2) Kapus védte 10 (2+3+3+2)
2 (1+0+0+1) Kapufa -
2 (0+2+0+0) Fölé-mellé 3 (0+0+2+1)
2 (2+0+0+0) Blokkba 5 (3+2+0+0)
2 (1+0+1+0) Négyméteres 3 (0+1+1+1)
- Gól négyméteresből 1 (0+1+0+0)
8 (2+3+2+1) Emberelőny 8 (3+2+2+1)
5 (1+3+1+0) Gól emberelőnyből 2 (1+1+0+0)
62 (50, 100, 50, 0) Emberelőny kihasználása (%) 25 (33, 50, 0, 0)
3 (1+0+1+1) Kontrafault 4 (2+0+2+0)
9 (2+2+2+3) Labdaszerzés 9 (4+0+2+3)
4 Ráúszás -

(Előtte)

Nem tetszik, hogy nincs telt ház. Több szervezést igényelne egy bajnoki döntő és a közönséget is jobban ki kellene szolgálni. Két jó csapat jutott a fináléba, igaz, a BVSC-nek nem ment a BL-döntőben. A Fradit felvillanyozhatja, hogy az elődöntőben fordítani tudott a Honvéd ellen. A papírforma szerint a vasutasok esélyesebbek, de a bajnoki fináléban természetesen minden előfordulhat.

(Közben)

Látszik, hogy idegesek a fiúk, egy ilyen mérkőzést az a csapat nyer meg, amelyik kevesebbet hibázik és hamarabb megnyugszik. Kemény csata zajlik mindkét oldalon, jó néhány ütközettel és sok hibával tarkítva, ami annak is betudható, hogy ez a nyitómeccs. A BVSC kezdi tudatosan kihasználni az emberelőnyös helyzeteket, a Fradi pedig előkészítetlenül oldja meg őket. Egyszerűen ellövöldözik a labdát, nem lehet látni, hogy mit akarnak a játékosai.

Az első két negyedet figyelve, jól fújnak a játékvezetők. A BVSC sokkal taktikusabban védekezik, Kósz Zoli egymaga kevés a diadalhoz. A vasutasok szemmel láthatóan lassítják a játékot. A Fradinak most kellene felpörögni és az ellenfél hibáit kihasználni. A zöld-fehérek közül jónéhány ember nem is labdára megy, nem úgy a BVSC-sek... Persze ők többet játszanak a nemzetközi porondon.

Most már egyre türelmetlenebbek a Ferencváros játékosai, mindenáron gólt akarnak lőni. Természetesen ez nem baj, csak éppen rengeteget hibáznak. A BVSC pedig azt csinál, amit akar.

(Utána)

A néző szemével figyelve gyenge döntőt láttunk, nem volt egyensúlyban a két csapat. A BVSC egyértelműen jobb volt, a Fradi pedig elfáradt az első negyed után. Péntekig el kell felejtenie a Fradinak a zakót, csak akkor lehet méltó ellenfele a címvédőnek.

(Horkai György korábbi szövetségi kapitány)

Fordult a kocka

A bajnokcsapat edzője izgult. Gerendás György nem titkolta, tart a találkozótól: "Félek a fiúktól. Nem tudom, mit várhatok tőlük" - magyarázta vörös fejjel. A túloldalon kollégája, Vad Lajos nyugodtabb volt. Sokkal nyugodtabb.

Ám a mérkőzésen fordult a kocka.

A harmadik percben a zöld-fehérek mestere "gőzölt" be, hevesen pörölt a bírókkal - sárga lap lett a büntetése.

Gerendás? Az első negyedben még kiabált, mutogatott, ám szép csendben mosolygósra változott a tekintete. A fiainak köszönhette, akiktől ő úgy tartott. Szécsi lábbal hárította Matajsz büntetőjét, Gerendás szája a füléig ért. Később 18 esztendős játékosa, a Gém György, a vasutasok szakosztályvezetője által csak "kis Horkainak" tartott Szűcs Levente talált be Kósz kapujába - a zuglói tréner majd hanyatt esett az örömtől. Nyoma sem volt már rajta a kezdeti idegességnek.

Vadnak főleg a kapusát kellett nyugtatnia, aki nehezen viselte társai gyermeteg védekezését. A fiatal tréner úgy-ahogy megoldotta ezt a feladatát, ám gyanítható, ennél többre vágyott.

Amler Zoltán, Kovács Anikó és Szabó Gábor, Nemzeti Sport 2000. június 01.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK