FONTOS


 

A csütörtöki utazás előtt a szlovákokkal készül a magyar válogatott
Edzőpartner kabalából


Van úgy, hogy az újságíró kicsit kellemetlenül érzi magát az uszodába lépve. Mint kedden délután a magyar férfi pólóválogatott edzőmeccse előtt. És hogy miért ez a fura állapot? Egy -- utólag belátva -- bugyuta kérdés az oka.

"Üdvözlöm kapitány úr! Csak azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen időjárási körülmények között is lesz meccs? Nem zárkóznak be a terembe edzegetni?" -- a kérdés dr. Kemény Dénes szövetségi kapitányhoz szólt, egy órával a délutánra kiírt Magyarország--Szlovákia derbi előtt. Miközben esett, mit esett, zuhogott az eső odakint.

Cudar idő volt. Aki csak tehette, fedél alá menekült. De nem az olimpiára készülő pólóválogatott tagjai!

"Ugyan már! Vízilabda-találkozó Magyarországon az időjárás miatt nem szokott elmaradni" -- szólt Kemény, mintegy rávilágítva, hogy feleslegesen, mondhatni tévesen merült fel az emberben a "beköltözés" lehetősége.

Szóval edzőmeccs, a margitszigeti nyitottban, esővel f?szerezve. Az ellenfél a szlovák válogatott. Mint mindig. Az utóbbi években megszokottá vált, hogy Nagy Sanyiék ellen játszanak legjobbjaink a hivatalos mérkőzések előtt. Kabálává vált ez. Így nyertünk Eb-t és Világkupát is.

Péntektől egy új sorozat kezdődik. Az Európai Nemzetek Kupája a spliti tornával indul. A házigazda horvátokon kívül a spanyolokkal és a szlovákokkal csatáznak a mieink. Csakúgy, mint a jövő heti budapesti Unicum-kupán, majd Bilbaóban és Kassán is. Az összesített eredmények két legjobbika kerül majd a négyes döntőbe (csak a rend kedvéért: a másik csoportban az olaszok, az oroszok, a jugoszlávok és a görögök csatároznak).

De térjünk vissza a keddi edzőmeccsre, mert, mint a fentiekből is kit?nik, a szlovákok is ott vannak a riválisok között, de legfőképp azért, mert ezt követően jelölte ki a kapitány a Splitbe utazó tizenöt játékost a tizenkilenc kerettag közül. Az összecsapáson, amelyet magyar részről a két legjobbnak tartott játékvezető, Császár György és Kosztolánczy György dirigált, a jegyzőkönyvet az orvos, dr. Pavlik Gábor vezette, az időmérőt pedig a Becsej BEK-győztes trénere, Kásás Zoltán kezelte (illusztris társaság...), nem az eredmény volt a fontos, hanem a játék. Csakúgy, mint délelőtt. A sok fizikai megterhelés után végre játszhattak a fiúk, gólókat lőhettek az ellenfélnek. Kombinatív volt a játék, kiszolgálták egymást a pólósok, miközben hátul is odafigyeltek. Olyannyira, hogy Steinmetz Barnabás pótkapusként is jelesre vizsgázott, minthogy remekül hatástalanította a feketesapkás kézből érkezett bombát. S?r?n váltogatta a sorokat dr. Kemény Dénes, ám az mindannyiszor felt?nt, játsszon bárki, öt-hat vagy akár nyolc-tíz alkalommal a szlovákok kapujába került a labda. "Természetesen" minden felállásban a Kásás Tamás vezérelte válogatott volt a jobb, ám Kemény szerint messze még a csúcsforma.

"Lesz ez még jobb is, sokkal jobb. Edzésben vannak a fiúk, még nem is lehet tökéletes a játék" -- tudtuk meg a kapitánytól, miközben az eső is elállt.

Noha a mieinket eddig sem zavarta...

Benedek utazik!

A látottak alapján Benedek Tibor rendbe jött. Előző héten fájlalta a hátát, ezért edzéseket is ki kellett hagynia. Kérdéses volt, hogy elutazhat-e a csapattal a spliti tornára. Kedden a választ is megkaptuk. Noha a kiváló játékos azt állítja, nincs még minden rendben, a játékán ez cseppet sem látszott. Remekül mozgott a szlovákok ellen is, a híres balját is eleresztette néhányszor, azaz a kívülálló semmit sem érzékelhetett a római pólós bajaiból.

A lényeg az, hogy Benedek Tibor elutazik Horvátországba.

Az utazó keret

A válogatott tizenkilences keretéből négy játékost kénytelen itthon hagyni dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány. A két kapus, Pelle Balázs és Kovács Zoltán, valamint a két balkezes, Kiss Csaba és Madaras Norbert itthonról szurkolhat a többieknek.

A tizenötös utazólista: Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán (kapusok), Kásás Tamás, Steinmetz Barnabás, Fodor Rajmond, Benedek Tibor, Kiss Gergely, dr. Molnár Tamás, Biros Péter, Varga I Zsolt, Vincze Balázs, Székely Bulcsú, Vári Attila, Varga II Zsolt, Märcz Tamás.

Nemzeti Sport, 2000. július 12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK