FONTOS


 

Még a biztonsági övvelis védte a kupáját
Nívós Szívós

Élete első (szinte biztos, hogy nem az utolsó) kupája. Szívós Márton hétfő este, a Honvéd-BVSC rangadó előtt mindent ugyanúgy csinált, ahogy szokta. Előbb a parton, majd a vízben melegített. Arcán a szokásos elszántság volt leolvasható, az őt ismerők tudják, mennyire győzni akar. Nagyon.

Ám a játékosok bemutatása után változott a koreográfia, az újbóli vízbe ugrás váratott magára. Idézzük a hangosbemondót: "És a kezdés előtt engedjék meg, hogy közöljük: ebben az évben a Faragó-kupa Szívós Mártont illeti meg.A lelátó tapsolt, a hazi szurkolók őt éltették, a nevét skandálták. A névadó, a montreali bajnok, Faragó Tamás pedig átnyújtotta neki a vándorserleget, amelyet mindig a legjobb utánpótláskorú játékos kap meg.

Illusztris a társaság. Öt olimpiai bajnok, öt sydneyi hős, Varga, Benedek, Märcz, Fodor és Kiss is birtokolta a kupát, mi több, utóbbi két éven át őrizte.

Az ifjú honvédos is az elődök méltatásával kezdte. "Óriási megtiszteltetés, hogy ezen nagyszer? pólósok után hozzám került a kupa. Hihetetlenül jó érzés" - mondta Szívós (az uszodák körében csak Marci), aki ennek megfelelően vigyáz is rá. "A meccs után azonnal hazavittem. A kocsiban a biztonsági övvel is bekötöttem, nehogy leesen."

Az 1981-es születés? tehetséget ki más, mint az olimpiai aranyéremmel büszkélkedhető édesapja (a nagypapa is állhatott a dobogó legmagasabb fokán, azaz nem mindennapi a család kötődése a sportághoz) vitte le először az uszodába. Azzonal ott ragadt. Belekóstolt ugyan a fociba is, de nem nyerte el a tetszését. "Egy edzésen voltam, elég volt. Büntetőköröket kellett futnom, nem értettem"- reagált Szívós Márton, aki a KSI-ben kezdte pályafutását. Tíz évig erősítette az utánpótlás-neveléséről híres Központi Sportiskola csapatát, gyermek-, serdülő- és ifjúsági bajnokságot ünnepelhetett. Tíz év után jött el az idő a váltásra, ám a KSI-t soha nem felejti. "Hogy is felejteném?! Gyönyör? emlékek, nagyszer? edzők - akiknek rengeteget köszönhetek -, barátok, meccsek, győzelmek. Sokan istápoltak, köztük Dömötör Zoli bácsi és Merész András, két ember, akiktől nagyon, de nagyon sokat tanultam. Ha tehetem, mindig kimegyek az együttesnek drukkolni."

A tavalyi bajnokság után kis túlzással az összes együttesnél felvetődött a neve. Mindenhol le akarták igazolni, de igazán a fővárosi nagycsapatok jöhettek szóba. A két potenciális érdeklődő, a Vasas és a Honvéd közül végül Kovács István gárdája került ki győztesen -őket válaszotta a KSI neveltje. És nem bánta meg a döntését. "A vártnál is jobban érzem magam. Rendesek a többiek, egységes a társaság, hamar befogadtak. Ráadásul igen erős a csapat, látszik a Honvédon a tudatosság, a tervszer?ség, hogy folyamatosan építették az együttest. Úgy érzem, szép eredmények elérésére vagyunk képesek"- magyarázta Szívós Márton, majd hozzátette, hogy a klubmeccsek előtt és után ott lebeg a szeme előtt a jövő évi junior-világbajnokság, ahol aranyéremért szállnak majd harcba.

Egyébként pedig ha így folytatja, a felnőttválogatottságra sem kell sokat várnia.

(amler)

A Faragó-kupa díjasai
1983: Dóczi István
1984: Sprock Tibor
1985: Gyöngyösi András
1986: Gyöngyösi András
1987: Kardos István
1988: Péter Imre
1989: Varga Zsolt
1990: Benedek Tibor
1991: Nagy Tibor
1992: Märcz Tamás
1993: Fodor Rajmund
1994: Kiss Gergely
1995: Kiss Gergely
1996: Kiss Csaba
1997: Steinmetz Ádám
1998: Tromler Miklós
1999: Katonás Gergely
2000: Szívós Márton

Nemzeti Sport, 2000.11.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK