FONTOS


 

Olimpiai kvalifikáció előtt a magyar nőivízilabda-válogatott

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) vasárnap Athénban elkészítette a vízilabda olimpiai kvalifikációs tornák sorsolását. A magyar női válogatott a spanyolokkal és a franciákkal került egy csoportba az április 22-e és 30-a között Palermóban rendezendő viadal első körében.

A női torna csoportbeosztása:
A csoport:
Olaszország, Görögország, Németország
B csoport: Egyesült Államok, Kazahsztán, Csehország
C csoport: Magyarország, Spanyolország, Franciaország
D csoport: Oroszország, Brazília, Japán, Nagy-Britannia

Tóth Gyula szövetségi kapitány elmondta, hogy a FINA-tól kapott legutolsó értesítés szerint a 13 együttes közül az első forduló után csak egy - a négytagú csoport utolsó helyezettje - esik ki. A többiek viszik magukkal eredményeiket, és két hatos csoportban folytatják, majd következnek a keresztbejátszások. Az első két helyezett jut el Sydneybe, illetve, ha az Ázsia legjobbjának számító Kazahsztán nem kerül a legjobb nyolc közé, akkor a bronzérmes is.

- Ha ott akarunk lenni az olimpián, mindenkit le kell győznünk a döntőig - fogalmazott a kapitány. - A C és D csoport továbbjutóiból álló ágat könnyebbnek, jobbnak ítélem a másiknál. A leglényegesebb az, hogy a házigazda olaszokkal a finálé előtt ne találkozzunk, és erre megvan a remény. A harmadik hely csak akkor lenne elég, ha a kazahok a saját hatos csoportjukban a negyedik helynél hátrébb végeznek, ehhez viszont várhatóan a csehek mellett a németektől is ki kellene kapniuk, ami meglepetés lenne.

A rendező Ausztrália, valamint a tavalyi winnipegi Világ Kupán legjobban végző európai (Hollandia) és amerikai (Kanada) csapat már tagja a sydneyi hatos mezőnynek.

Athénban elkészítették a férfi vízilabda kvalifikációs torna sorsolását is. A 16 csapatos erőpróbára május 6-a és 14-e között Hannoverben kerül sor, és az elődöntőbe jutó négy válogatottal lesz teljes a 12 résztvevős sydneyi mezőny.

A férfi kvalifikációs torna csoportbeosztása:
A csoport:
Görögország, Ázsia 1, Románia, Ázsia 2
B csoport: Jugoszlávia, Brazília, Szlovénia, Hollandia
C csoport: Oroszország, Lengyelország, Kuba, Ázsia 3
D csoport: Szlovákia, Kanada, Németország, Kolumbia

(A három ázsiai induló a dél-koreai Puszanban március végén rendezendő kontinentális selejtezőről kerül ki.)

A csoportok első két helyezettjei jutnak a második körbe, ahol két négyes csoportban folytatják a küzdelmet. A legjobb két-két gárda az elődöntőbe kerül, az olimpiai részvétel jogát mind a négyen megszerzik.

Magyarország és másik hat együttes (Ausztrália, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Államok, Horvátország és Egyiptom) már korábbról rendelkezik a kvótával. Az olimpián Ázsia egy csapattal biztosan képviselteti magát.

[origo], 2000. március 19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK