FONTOS


 

Veszélyes pénztelenség a kluboknál
Összeáll a kép

"Errefelé korábban sötétedik, és innen veszélyes hazamenni, úgyhogy ideje lenne elkezdeni" - csattant fel dr. Faragó Tamás negyed öt tájban, így ha nehezen is, de elkezdődött a vízilabda-szövetség Szőnyi útra "telepített" elnökségi ülése.

Dr. Martin György a júniusi Európa-bajnokság előkészületeiről szólva kijelentette, akadnak gondok, ugyanis a LEN akadékoskodása miatt továbbra sem sikerült véglegesíteni a programot, így pedig a jegyeladás szervezése is késik. A szigeti esemény költségvetése viszont kirajzolódóban van, az ISM 40 milliót ad, a főváros is jelentősebb támogatást ígért, ugyanakkor a LEN nemigen szeretné, ha az Országimázs Központ is beszállna. Az értékesíthető reklámtáblák körül is van kalamajka: az illetékes marketingügynökség megvétózta a Szerencsejáték Rt.-t, ami Martin doktor szerint érthetetlen, elvégre "a legtöbb országban állami monopólium a szerencsejáték, azaz nem értem, a magyar cég milyen nemzetközi érdeket sérthet."

Annál örömtelibb fejleményként értékelte az elnök, hogy legkésőbb február végéig megkötik a szerződést a Tv2-vel, amely kizárólagos joggal közvetítené a bajnokikat, a kupameccseket és a válogatott nem világversenyeken esedékes találkozóit. "Részünkről minden tiszta, jelenleg a televíziónál folynak az egyeztetések, hogy melyik napon adják a mérkőzéseket - közölte Martin. - A Tv2 fizet a jogokért, forinttal és nem reklámperccel, mint az MTV, így minden csapat kaphat minimum egymilliót. Ráadásul nem csupán hat-hét mérkőzést lehetne nézni országosan, mint eddig, amikor a meccsek nagy része a magyar kettesen ment: minimum huszonkét találkozóról van szó. És a tévések szeretnék úgymond ?megcsinálni= a vízilabdát, azaz a körítésről is gondoskodnak, készítenének összefoglalókat is."

Gerendás György ugyan üdvözölte a váltást, de felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi tendencia mellett négy-öt esztendő múlva elsorvadhatnak a sportág alapját jelentő klubok. "A futballban a költségvetések negyedét jelentik a tévébevételek, nálunk maximum az öt százalékát - szögezte le a BVSC-Brendon edzője. - És hiába tűnik minden szépnek az olimpiai győzelem után, nem jön a pénz a sportágba: a nagy szponzorokat levette a MOB, a többieket a futballgárdák és a szövetségek, nekünk csak néhány megszállott maradt. Leépüléshez vezet, ha nem kapunk segítséget, több pénzt a tévétől, vagy több reklámfelületet a meccseken a jelenlegi húsz százaléknál." Ráadásképp az is elhangzott, hogy az új sporttörvény lehetetlenné teszi az asztal alatti "bérezést", amely jelenleg kimondva-kimondatlanul intézményesült a csapatoknál, így ötvenmilliónyi kifizetés mögé legalább százmillió forintot kell előteremteni.

Martin doktor megnyugtatásképpen közölte, azon vannak, hogy enyhítsenek a klubok gondjain, segítsenek a jó játékosok megtartásában, sőt, jövőre több olimpiai bajnokot is szeretnének hazacsábítani. "Az idén a kiemelt állami támogatás mellett százhatvanmillió lesz a szponzori bevételünk, több mint eddig bármikor" - mondta, sőt, sejtetni engedte, hogy nemsokára újabb források megnyílása várható egy most körvonalazódó, grandiózus állami tervnek köszönhetően, "tehát szerintem nem kell félteni a vízilabdát."

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001