FONTOS


 

Utánpótlás "A két legeredményesebb csapatsportágat összekapcsoljuk a labdarúgással"
Itt a Dudi Suli

Olimpiai bajnok pólócsapatunk két tagjánál is csupán a véletlenen múlott, hogy nem kézilabdázó lett belőlük egykoron, aztán ki tudja, hol tartanánk most, ha Biros Péter és Fodor Rajmund annak idején a parketten ragad. Persze, az is lehet, hogy egy-egy közepesebben pólózó játékos nagyot lendhítetett volna a futball szekerén, ha inkább a füves pályán bontja ki a tehetségét. És folytathatnánk a sort, hogy kit hová sodort a sors, aztán a génjeiben rejtező tehetség vagy találkozott az ideális sportággal, vagy nem.


Iskola a láthatáron: a három "tanszékvezető", Csapó Gábor - mellette az anyagi hátteret adó Kunos Csaba -, Urbányi István és Vass Károly

Ennek kívánja többek között elejét venni egy új intézmény, pontosabban tanintézmény: a Dudi Suli. A pólótehetségek pallérozásával több éve foglalatoskódó dr. Csapó Gábor (ismertebb nevén Dudi) fejében fogant meg az ötlet, hogy új alapokra kellene helyezni az utánpótlás-nevelést. "Faragó Tonóval régóta csináljuk a vízilabdaiskolánkat, aztán adva van a másik sikersportág, a kézilabda, Vass Karcsival pedig évszázados barátok vagyunk, arról meg Urbányi Pistával beszélgettünk igen sokat az Európa-bajnokság alatt a tévé folyosóján, hogy a futball reputációja milyen kicsi manapság. Úgy gondoltuk, mindenki jól jár, ha a két legeredményesebb csapat- sportágat összekapcsoljuk a labdarúgással. És itt szeretném hangsúlyozni, hogy labdarúgásról beszélünk, nem fociról, mert sajnos, ma inkább az van Magyarországon."

Ezt visszhangozta Urbányi István is, aki szerint az apák még le-lehordják focicsapatokhoz csemetéiket, akad azonban jó néhány anya, aki a közeg miatt egyáltalán nincs elragadtatva attól, hogy a gyerek rúgja a labdát. Nos, a Dudi Suli garantáltan nem "olyan" közeg, arról nem is beszélve, hogy Urbányi szerint ugyanazzal próbálkoznak, mint Amerikában, "ahol már rájöttek, hogy sport meghatározó szelete az ember életének, ha valakiből élsportoló lesz, az csupán plusz."

A kézilabda "tanszék" vezetője, Vass Károly mindehhez any-nyit tett hozzá, hogy "labdával lehet mozgásra serkenteni a gyerekeket, ezért esett a választás erre a három sportágra". A foglalkozások a Népfürdő utcai Elektromos-komplexumban zajlanak majd, elvégre itt egy helyen van a kézilabda-csarnok, az uszoda és a futballpálya is. Vass, aki a Tromos elnöke is egyben, kijelentette: "A klub egyébként is az utánpótlás és szabadidősportot helyezte előtérbe, az új struktúrába remekül illik ez a sportiskola."

"Felvételizni" 28-án vasárnap, 10 órától lehet a kézilabdacsarnokban: 7-12 éves gyerekek jelentkezését várják (fiúkat, lányokat egyaránt), a tandíj 25 ezer forint, ezért három hónapon át heti háromszor egy órában, rotációs rendszerben oktatja a fiatalokat a Csapó, Vass, Urbányi trió, mindenki kap mezt - amit elrakhat -, labdákról a suli gondoskodik, továbbá arról is, hogy a gyerekeket egészségügyileg is teszteljék (csontszerkezet, keringési rendszer). A három hónap alatt felmérik, ki miben a legügyesebb, a tehetségesebbeknek pedig segítenek leigazolni a különböző fővárosi elitgárdák utánpótlás-csapataihoz. Azt amúgy már most leszögezték, ha sikeresnek bizonyul az elképzelés, akkor vidéken is beindítják a sulikat, annál is inkább, mert a fő támogató, a Cornexi igazgatója, Kunos Csaba jelezte: fehérvári cég lévén, szeretné, ha mihamarább ott is elkezdődne a fiatalok "beiskolázása".

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  Dudisuli 2001.08.26

 
LINKEK

  Vízilabda.2001