FONTOS


 

Bajnokok Ligája: legyőzheti-e az FTC-Thomas Jeans a húsz hónapja veretlen szupergárdát?
Belépni az ajtón

1999. június 5. Az utolsó vereség dátuma a Nis-Naftagas-Becsej együttesének legújabbkori históriájában. Aznap Nápolyban nem kis meglepetésre 8-7-re veszített a szerb szupercsapat a Splitska Bankával szemben, a Bajnokok Ligája döntőjében.

Húsz hónap és négy nap. Ennyi idő telt el azóta, megannyi mérkőzéssel. Európai derbik, jugoszláv bajnokik és kupameccsek, felkészülési tornák - és az óbecsei társulatot egyiken sem tudták megverni. Négyszer hét perc alatt csupán három döntetlen csúfítja az összképet, egyébként győzelem győzelem hátán. S nem utolsósorban tavaly május 28-án a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Becsej, azaz az FTC-Thomas Jeans szombaton a címvédővel veszi fel a harcot a második fordulóban. Vagy ha úgy tetszik, az olimpiai bronzérmessel. Elvégre a bajnokcsapat szinte megegyezik a jugó válogatottal, csupán Szavics, Vujaszinovics és Trbojevics nem szerepel otthon, mindenki más, aki számít, igen. Már önmagában is tiszteletet parancsoló alakulat - de biztos, ami biztos, akad a sydneyi győztesekből is kettő: Biros Péter és dr. Molnár Tamás.


Székely kapura lő a válogatott és a Becsej decemberi gálamérkőzésén, amelyet mi nyertünk 12-8-ra. Nem volna rossz, ha tétmeccsen is kikapnának a jugók a Komjádiban

Mégis... Tűnhet bármennyire gyengének a Fradi vetélytársához képest, talán most van esélye. Nem sok. Mégis, jelen állapotában elkapható a világ legjobb klubcsapata. Egyrészt a politikai váltás miatt az anyagi bázis nem oly szilárd, mint régebben, aztán az egészség sem úgy szolgál, ahogy szokott. A zseniális balkezes, Veljko Uszkokovics csütörtökön még 39 fokos lázzal küzdött, de beteg a remek bekk, Predrag Zimonjics, továbbá Nebojsa Milics is. Minden idők egyik legjobb kapusa, Alekszandar Sostar is erőst érzi, hogy a negyedik iksz felé ballag, hol edz, hol nem, elvégre itt szúr, ott feszül, amott fáj. Más kérdés, hogy marad még így is klasszis elég. Legelébb is Alekszandar Szapics, a csapat géniusza, aki az elmúlt idényben 31 mérkőzésen 121 gólt lőtt. Aztán a villámeber, Alekszandar Csirics - no meg a két olimpiai bajnok, Biros és Molnár.

Ehhez képest a Fradi... Ehhez képest a Fradi köszöni, jól van. Nem hemzsegnek a klasszisok, távolról sem oly összeszokott a gárda, mint a Becsej, ráadásul nemhogy veretlenségi sorozatról, de kiegyensúlyozottságról sem beszélhetünk. A remek athéni siker óta vereség a Honvédtól, maradandónak cseppet sem minősíthető teljesítménnyel győzelem a Szeged ellen, maximum az adhat okot reménykedésre, hogy senki sem sérült meg, ami idén nagy szó a zöldeknél.

"Egy rutintalan csapat esetében törvényszerűek ezek a hullámvölgyek - mondja Vad Lajos, miközben a sokadik hosszra vezérli fiait a népligeti hangárban.
- Ezek a srácok annyira rutintalanok, hogy még csalni sem tudnak. Múltkor nem nagyon figyeltem rájuk egy nyolcszor száz közben, a végén viszont odaordítottam, hogy ez csak hat volt. Erre bevallották, hogy tényleg. Nem normálisak. Pedig engem adott esetben át lehet verni, ellentétben Szívós Pistával. A ?Léc= mindig zsebre tett kézzel jött le, aztán suttyomban hosszonként átrakosgatott egy pénzdarabot egyik zsebéből a másikbaÉ"

Most nincs pénz. Jókedv viszont van. Mintha már ajzódnának. "Azért megpróbáljuk. Athén után azt írta rólunk, berúgtuk az ajtót. Így van. De azon az ajtón be is kell lépni. Ha egy döntetlent el tudnánk csípni, aztán nyernénk Nizzában, már bent is volnánk. Csakhát iszonyú nehéz lesz ezt így összehozni."

A ferencvárosiak mellesleg egyszer sem edzenek a mérkőzés helyszínén. Amúgy sincs sok hely télvíz idején a központi uszodákban, ám most, hogy a szigeti harminchármas az építkezések miatt nem használható (máskor sátor alatt ott is lehet edzeni), hatalmas a tumultus. "A kötelező egy edzéslehetőséget csak úgy tudjuk biztosítani a Becsejnek, hogy Merész Bandi a KSI-vel átadja a helyét, és átjön ide a Népligetbe" - vonja meg a vállát Vad. Mereng egy sort, majd elkezdi sorolni, kinek, hogyan kell blokkolni a jugóknál, melyek azok a pontok, ahol esetleg megfoghatják őket. "Csak egy a baj: annyi jó játékosuk van, hogy eldönthetetlen, kit hagyjunk lőni. Klasszisok sora. És ha megoldjuk a külsők semlegesítését, még mindig ott van Molnár Papesz centerben. Tudja, annyira remek ez a csapat, hogy előfordulhat: az sem elég, ha tényleg jól játszunk."

Az edző mindenesetre a tréning második részét Kósz Zoltán felhozására szánja. Irgalmatlan lőgyakorlatot vezényel, másodpercenként zúdul egy labda a kapura, tízes szériákban. "Aki mellé lő, két hosszt pillangózik. Aki ejt, azt Zoli megpofozhatja" - írja ki a játékszabályokat Vad, aztán elégedetten látja, hogy az egyik sorozatban csupán két labda csapódik a hálóba.

A másik kulcsember, Székely Bulcsú - legalább a medencében lévő olimpiai bajnokok száma legyen iksz - a pireuszi parádét követően visszaesett. Nagyon. Igaz, ő akkor van elemében, amikor hatalmas a tét. "Remélem, most sem lesz másképp - mosolyog Csucsu.
- Lassan letisztul, mitől ment rosszul, beszélgettünk egy sort Lajossal is, megpróbálom összeszedni magam. Ha mindent meg tudunk csinálni úgy, ahogy elterveztük, bármi megtörténhet. Mert mondhatnak a becsejiek akármit, tudat alatt biztosan lebecsülnek minket. Nekünk ez az igazi esélyünk."

(csurka g.), A színes Sport 2001.02.10.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001