FONTOS


 

Magyar Kupa, negyeddöntő, első mérkőzések: az FTC-Thomas Jeans nem profitált Kósz bravúrjaiból
A végére nagyon beindultak

FTC-Thomas Jeans : BVSC-Brendon: 7 - 8 (3-1, 1-2, 2-3, 1-2)

Népliget, 200 néző. V: Császár, Szentgyörgyi. FTC: K"SZ - Nyéki, SZ...KELY 2, Takács 1, Matajsz, Hesz 1, Tiba. Cs: Komlósi, Boyd, PAJÁN 2, Haufe, Szebeni 1. Edző: Vad Lajos. BVSC: SZ...CSI - Csányi 1, Szűcs, Dabrowski 1, Kis G., DR. VARJAS 3, MADARAS 1. Cs: Ibolya 1, Petik, Fülöp, Németh, Tromler 1, Dávid. Edző: Gerendás György. Gól - emberelőnyből: 8/3 (3/3, 2/0, 1/0, 2/0), ill. 11/5 (3/1, 3/0, 3/2, 2/2). Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1. Kipontozódott: Takács (19. p.), Paján (23. p.), Dabrowski (24. p.), Németh (25. p.)


Csányi a labdát, a BVSC a győzelmet érte végül el. Nyéki (4-es) és társai az idő nagy részében ugyan partiban voltak ellenfelükkel, ám az utolsó öt emberhátrány során négy ízben is csak lesték a vasutasokat

Kósz Zoltán két és fél perc leforgása alatt hármat védett. Ebből minimum kettő okozott nyolc másodpercen túl tartó hüledezést az értők köreiben, azaz őt ismerve úgy tűnt, itt ma a BVSC-nek bitang nehéz dolga lesz. Annál is inkább, mert az emberelőnyök kihasználásával az elmúlt hetekben finoman fogalmazva hadilábon álló ferencvárosiak egy kettő-per-kettes miniszériával indítottak. Előbb Takácsot játszották meg remekül két méteren, majd Székely vágta be a labdát Szécsi feje fölé. Megjegyzendő viszont, a Fradi nem színezte túl a támadásait, csupán hármat lőtt kapura - harmadjára Paján is betalált, miután otthagyták (3-1) -, abból viszont mindannyiszor gól lett, Szécsi nemigen jutott labdaközelbe. Kósz ellenben újabb két briliáns védéssel folytatta a második negyed elején, ezáltal újabb hátrányt védekezett ki a bajnokcsapat - más kérdés, hogy a labda a kupagyőztesnél maradt. E máskor tán elsikkaszható tényt meg kell említeni, mert fél percel belül egyenlő volt az állás.

Kósz arcára pedig kiült a világfájdalom.

Előbb Székely nem tette fel a kezét, így Csányi átlövése pattant be a kapus baljáról, majd egy kontrafaultot követően fordult a vendéggárda, a támadást pedig Varjas fejezte be, fej fölé célzott, Kósz is erre gondolt, ám a két karja későn záródott, a labda pedig a hálóba csusszant (3-3). Szécsi viszont tíz perc után érezte meg először, milyen is a labdába beleérni - ez is elárul valamit a zöldek akcióiról -, de másodjára neki is csupán a szemmeresztés maradt, minthogy párhuzamosan süllyedni kezdett a szemközt lóbáló Hesszel, ám ő "lefelé menet" is el tudta lőni a labdát felfelé, amely lenyűgöző pontossággal vágódott a bal felsőbe (4-3). Azt viszont zárójelben nem árt megjegyezni, hogy ebben a negyedben siralmasan játszották meg az előnyöket a felek, a Fradi kettőt, a BVSC hármat hagyott parlagon, utóbbiak tehát áldhatták az egek urát, de minimum a ferencvárosiakat, hogy ezért nem bűnhődtek jobban, mi több, megnyerték a negyedet.

A folytatásban a szemlátomást frissebben mozgó vasutasok hamar egyenlítettek Dabrowski szélről elengedett, szemtelen ejtésével - Kósz le is hordta a védőket, hogy ennyire üresen hagyták, még ha hátrányban is voltak -, ezt követően azonban újfent a a vendéglátók vették át az irányítást. Egy remekbe szabott, valamint a tízes mázliskálán "hatos erősségűnek" minősíthető góllal ugrott meg Vad Lajos együttese. Tiba és Székely igazi, klasszikus brusztolásba gabalyodott bekkjeikkel, mígnem Tiba a szintén fogást bontó társ kezére játszott, aki egy követhetetlen csuklómozdulattal a hosszúba paskolt, majd egy nem túl eredeti Madaras-lövést követően - amellyel újabb vendégfór jutott ebek harmincadjára - Paján vállalkozott hét méterről, a labda meg valahogy becsusszant Szécsi hóna alatt (6-4).

Kulcsmozdulatnak tűnt, mégsem lett az Kósz következő védése: Ibolya centerezését nyomta ki leírhatatlan reflexszel a csodakapus, csakhogy a szögletet követően előnybe került a BVSC, és a vasutasok "beindulós fórja" - öten állnak az elején egy körívben, majd jobbról a második meglódul, be, a kapufához, amire a védőknek nagyon oda kell figyelniük - meghozta a szépítést Varjas jóvoltából. Szemközt Nyéki kezéből csusszant ki a labda szintén fórban, ami duplán megbosszulta magát: amiből ott nem lett gól, abból ugyanis "itt" igen: Dávid brusztolt ki egy négyest a kontra végén, és Varjas megint nem tévesztett (6-6).

A ferencvárosiakat ráadásul a balszerencse is üldözőbe vette, Szebeni míves ívű ejtése után a labda két kapufát is "megcsókolva" landolt a gólvonalon, a túloldali üldözésben viszont ők maradtak le: megint képtelenek voltak követni a beindulós figurát (az első negyedben is ebből talált be a BVSC), így Madaras harmadszor is gólt lövethetett az érkezővel, mely szerep ezúttal Tromlernek jutott. Ugyanakkor a hazaiak végképp elanyátlanodtak emberelőnyben - az első három bement, a következő öt kimaradt -, Szécsi is megtalálta önmagát, csupán egy "ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes" kategóriába sorolható négyméteresből lőtt neki gólt Szebeni ebben a hét percben (7-7). A valamelyest kombinatívabb, a centerek megjátszását jobban megszervező, s ezért megint előnybe kerülő BVSC pedig megnyerte a meccset: az utolsó fórnál a ferencvárosiak nagyon figyelték a mozgást, talán túlzottan is, hiszen Madaras most nem passzolt, hanem pimasz gólt lőtt a rövidbe (7-8).

Ami hosszú távon sokat kamatozhat. Vad Lajos: - Nem vagyok elégedetlen a fiúkkal, megcsinálták, amit kértem. Be kell látni, ettől a fiatal csapattól ez az eredmény egyáltalán nem számít rossznak. Gerendás György: - A végén már elég jól lőttük az előnyöket, a megjátszások variálgatása meghozta gyümölcsét. Jó érzés itt nyerni, de a legcsekélyebb mértékben sem nyugtat meg ez az egygólos előny, rendkívül nehéz lesz a visszavágó.

Csurka Gergely, A színes Sport 2001.03.04.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001