FONTOS


 

A Posillipo átvette a vezetést Olaszországban
Kiderült: Róma sem örök

Azért két fordulóval a befeje zés előtt kezd helyreállni a világ rendje: a bajnoki címvédő az idényben először a tabella élére állt. Ami mindazon-által járt a Posillipónak, elvégre két legnagyobb vetélytársa ellen ősszel döntetlent játszott, idén pedig mindkettőt legyőzte. Ezen a hétvégén a rómaiakkal bánt el a nápolyi gárda, ami nagy fegyvertény, elvégre a fővárosiak mostanáig őrizték veretlenségüket. Gyilkosan kemény összecsapást láthatott a Scandone uszoda nézőserege, Kásás Tamás például amondó volt: "olyan szorosan fogtak, hogy nemhogy kapura nem tudtam lőni, de még kapura sem tudtam nézni." Kásást felváltva aprították a ráküldött pitbullok, igaz, szemközt Benedek Tibor sem járt jobban. "Itt még arra sincs esélyed, hogy meg-ússzál - értékelt a balkezes ász.


Olimpiai bajnokaink közül ezen a hétvégén Benedek volt az egyetlen, aki gólt lőtt. És az egyetlen, akinek a csapata vereséget szenvedett...

- Még húsz másodperc van hátra a támadásukból, de az embered már odaáll melléd. Ráadásul arra sem bazírozhatok, hogy kinézzek magamnak egy gyengébbet, akiről el lehet menni, a Posillipóban ugyanis nincs gyenge pont." Benedek hangján mindazonáltal az elkeseredettségének még a halovány intonációját sem lehetett felfedezni: "Szombatra ott maradtam Kásáéknál, most pedig épp a tengerről jöttünk vissza a családdal, vitorláztunk egy kicsit, azaz remek a hangulatom - különben is, a rájátszásban dől el minden, miért legyek elkenődve?" Mondta mindezt azok után, hogy a második negyedben kihagyott egy négyméterest, ami ilyen rangadón sokat nyom a latban. "Legközelebb okosabb leszek" - jegyezte meg Benedek, Kásás pedig ugyanerről az esetről elárulta, hogy "kifejezetten jó lövés volt, csakhogy a kapusunk, Attolico már a meccs előtt megmondta, Tibi a jobb felsőre fog célozni, épp ezért oda tudott érni a labdára". A mérkőzést amúgy a Posillipo román balkezese, Bogdan Rath döntötte el, nyolc méterről lőtte át a zónát, és az addig bravúrt bravúrra halmozó Gerini - kapussors - "benézte" a labdát.

Olimpiai bajnokaink egyébiránt nem tettek túl sok kárt a hálókban, Benedek kivételével valamennyien "némák" maradtak - viszont statisztikai tény, hogy a nullgólosok csapatai egytől egyig nyertek. A góltalanság mögött különféle okok húzódnak meg (Kásásról már szóltunk, Steinmetz egy ilyen meccsen elsősorban a védekezésre szokott összpontosítani). Fodor Rajmund például "iszonyúan ideges volt" a Recco elleni igen értékes sikert követően, minthogy egyetlen lövése sem jött be. "Egész héten edzettem, mint az állat, erre teljesen enervált voltam szombaton - vélekedett a firenzeiek kulcsembere.
- De aztán az edzőm megnyugtatott, hogy egy dolog, amit én érzek, ő teljesen másképp értékeli a teljesítményemet, szerinte egyáltalán nem ment olyan rosszul. Azóta meg is nyugodtam, csak az fáj, hogy november elseje óta minden egyes meccsen lőttem gólt, és azt hittem, ez a sorozat most már nem fog megszakadni az alapszakaszban."

Märcz Tamásnak, a góllövőlista második helyezettjének már akkora tekintélye van, hogy még emberfórban is szorosan fogják. "Ilyet én még nem láttam - közölte a savonai.
- Ahhoz hozzászoktam, hogyha felém passzolnak, kirontanak rám, de hogy valaki csak rám figyeljen... Összességében amúgy épp emiatt támadtak lyukak az ellenfélnél, amelyek mentén a többiek szépen belövöldözték a fórokat." Märcz amúgy Benedekhez hasonlóan szintén exkluzív vasárnapi elfoglaltságot talált magának: társai sokadik invitálásának eleget téve elment velük futballozni. "Csak annyit mondtam nekik előzetesen, hogy Puskás, Kocsis, Czibor, így legalább tudják, mire számítsanak" - nevetett a center, de hogy a derbin igazolta-e klasszisát, arról lapzártánkig nem érkezett jelentés.

Kiss Gergely még góltalanul is csapata egyik motorja volt a rájátszás nyolcadik helyéért folyó csúcsrangadón, amelynek végén a Bolognának sikerült megelőznie az Ortigiát. A 2000. év legjobbjának választott balkezes kimagaslót nyújtott védekezésben, úgy bekkelt, hogy egyszer sem állították ki (holott nem egyszer a horvát óriást, Vegart kellett fognia), elöl viszont hat em-berelőnyt is szerzett övéinek. Korántsem mellesleg a mecs-cset Tóth Frank döntötte el, aki az utolsó három percben két remek gólt szerzett: az elsőt előnyből, a másodikat akcióból - egy hét múlva kiderül, rájátszást ér-e az Európa-bajnok briliáns centerezése.

Csurka Gergely, A színes Sport 2001.03.05.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001