FONTOS


 

Új tévéskorszak kezdődik a Magyar Kupa-döntővel
Egyből a kettőre

Nagyszabású sajtótájékoztató keretében hömpölygött elő a TV2 tavaszi műsorterveivel, abba a hatalmas stúdióba gyűjtve össze az érdeklődőket a kereskedelmi csatorna ászainak társaságában, amelyben a legnézettebb hírműsor, a Tények is készül.

Aki számít, feltűnt a színen, Friderikusztól Lagzi Lajcsin és Geszti Péteren át Csiszár Jenőig, továbbá azon gráciák, akik a megújult reggeli magazint vezetik, mindannyian elmondták, mi várható, mindannyiójukat megtapsolták (na jó, a hölgyeket különösen), ám akkora ováció egyszer sem tört ki, mint amikor négy olimpiai bajnok vízilabdázónk lépett a reflektorfénybe.


Szécsi Zoltán (BVSC) munkában. Vajon feltűnik-e az első élő közvetítésben?

Minthogy illik a rangidőssel kezdeni, mindenképpen a három plusz egy aranyat nyert Gyarmati Dezső kívánkozik előre, de mellette ott volt Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán és Székely Bulcsú is - a szövetségi kapitánnyal, dr. Kemény Dénessel egyetemben -, demonstrálva, hogy valami különleges eseménynek lesznek tanúi a megjelentek.

Eddig ugyanis egy-egy kósza kalandtól eltekintve egyszer sem volt példa arra, hogy egy hazai sportág a maga teljességében jegyezze el magát egy kereskedelmi televízóval. A TV2 néhány éve némi "liezonba" keveredett a honi futballal, később pedig a kosárlabdával, ám egyenes közvetítésekre akkor sem vállalkozott a csatorna, csupán az összefoglalókat készítette el. A többi labdás sportágnak pedig maradtak a közszolgálati televíziók, az MTV és Duna TV. Előbbin szinte korlátlanul lehetett mérkőzéseket nézni, ám a képerenyőn feltűnők nagy része csendben köhintgetett, hiszen az események nagy részét a műholdas, nem országos lefedettségű kettesen lehetett látni.

Ez a kettes nem az a kettes - erre helyezte a fő hangsúlyt dr. Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke is, aki a szerződés aláírását követően kijelentette: ""riásit léptünk előre. A TV2 ugyanis azt vállalta, hogy huszonkét mérkőzést közvetít ebben az esztendőben, márpedig ez a csatorna mindenütt fogható. Korábban ugyanennyi mérkőzésből csupán négyet lehetett földi terjesztésű adón látni, gondolom, nem kell ecsetelnem a különbséget." A TV2 ráadásul jelentős - igaz, nem publikus - összeget fizetett a magyar bajnoki és kupamérkőzések kizárólagos közvetítési jogáért, amivel kapcsolatban dr. Kemény Dénes megjegyezte: "Ebből a pénzből remélhetőleg arra is futja, hogy a jelenleg külföldön játszó kilenc olimpiai bajnokot hazacsábítsuk, s ezzel tovább növeljük a közvetítések nézettségét."

Mint Csisztu Zsuzsától, a sportosztály munkatársától megtudtuk, a pólóderbiket a vasárnap tizenegytől kezdődő, "Sport2" című műsorban lehet majd látni. "A Bundesligát nem felejtjük el, csak kicsit rövidebb lesz az összefoglaló. Szeretnénk feldobni a közvetítéseket, terveink szerint tizenegy kamera lesz a medence körül, sőt, közülük egy a víz alatt, s természetesen a meccs előtt, közben és után interjúkat készítünk." A csatorna "főpólósa", Zöld István mindehhez még annyit tett hozzá, hogy a március 18-i nyitányon a Magyar Kupa fináléja kerül képernyőre, majd elképzeléseik szerint a bajnokság felsőházából az FTC-Thomas Jeans-Vasas-Plaket szuperrangadó lenne a következő hétvége csemegéje. "Ezen túlmenően valahogy szeretnénk elérni, hogy a jobb szombati meccsek ne hatkor vagy azután kezdődjenek, így a fél hetes Tényekben be tudnánk számolni róluk."

Az egyébként már most biztos, hogy a premier unikum lesz a maga nevében: a szövetségben tartott kedd délutáni sorsoláson - mint az keretes írásunkból kiderül - Fortuna egymás ellen rendelte a két állva maradt fővárosi nagycsapatot, így bizonyos, hogy a finálénak lesz vidéki résztvevője.

Erre pedig tizenhárom esztenedeje nem volt példa a sportág történetében.

Csurka Gergely, A színes Sport 2001.03.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001