FONTOS


 

Gyarmati Dezső: velünk élő pólótörténelem
Aranykor krónikása

Tétlenségre ítéltetett Gyarmati Dezső. Pedig olimpiai bajnok pólósunk sokkal jobban szereti a munkát, mint a pihenést. A margitszigeti Európa-bajnokság előtt azonban csökkentek mindennapi teendői. Befejezte a magyar vízilabdázás történetével foglalkozó könyvét, azóta szinte mindenre van ideje.

Sajnos, teszi hozzá a veterán olimpiai bajnok. Ô maga sem gondolta volna az első sorok papírra vetésekor, hogy ennyire a szívéhez nő ez a könyv. Annak ellenére, hogy még a feléig sem jutott el, amikor úgy érezte, kár volt belekezdenie. Aztán szép lassan belejött, sőt, a vége felé már igazi örömöt jelentett számára a régi idők felelevenítése.


A szívéhez nőtt a könyv

- Barátom, pálya- és egykori iskolatársam, Peterdi Pali unszolására vágtam bele - mondja Gyarmati Dezső. - Szegény, már nem érhette meg a könyv megjelenését, még betegsége kezdetén átruházta a teendőket fiatal kollégájára, Csurka Gergelyre.

Az Aranykor című munka utolsó fejezete a sydneyi olimpiai arany történetével foglalkozik, s egyszerre regény, sporttörténelem és statisztikai adatgyűjtemény. A szerzők szerint minden pólót és sportot szerető ember örömét leli benne. S leli is, hiszen hamar szétkapkodták az írást, sőt, már az utánnyomást tervezik.

- Ezzel egyelőre befejeződött irodalmi munkásságom, s reménykedem, hogy a magyar póló Syd-ney után íródó története is az általam, általunk írotthoz hasonló Aranykor lesz.

jánosy, A színes Sport 2001.09.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001