FONTOS


 

Megkezdődött a spanyol bajnokság

Megkezdődött a spanyol bajnokság is, amelyben két magyar játékos szerepel: a legutóbbi két Európa-bajnokságon fellépő Kiss Csaba (Sabadellben), valamint az 1997 és 2001 között a Ferencvárost erősítő Matajsz Márk (Mataróban).

Rajtuk kívül egyébként számtalan külföldit lelni a világbajnok pontvadászatában, ám Hispániában sincs annyi pénz, hogy a legnagyobb sztárokat odacsábítsák. Az összeállításokat böngészve kiderül, hogy a válogatott alapemberei közül Pérezt és Ballartot (ő Kiss csapattársa), Pedrerolt, valamint a Moro fivéreket sikerült otthon tartani, Rollán, Gómez és Hernández azonban egytől egyig Olaszországba költözött.

A mediterrán térség legfőbb vadászterületének számító keleti régióból sem sikerült az elitjátékosokat odacsábítani, azaz a magyar, orosz, horvát és jugoszláv pólósok közül csupán egy-kettő akad mutatóba, ám egyik sem számit alapembernek hazája válogatottjában - már ha válogatott egyáltalán. Ugyanakkor Ibériában egy híján megtalálni a komplett szlovák kezdőhetest a különböző csapatokban (Gergely, Cipov, Baco, Veszelits, Nagy S., Nizny), több román válogatottat, továbbá néhány, a nemzeti együttesből kikerült amerikait (Ratko Rudic nem engedi el a kerettagokat az Államokból).

Ami pedig az eredményeket illeti, a nagy esélyesek - Barceloneta, CN Barcelona, Real - egyaránt nyertek, viszont a BVSC kupaellenfele, a Catalunya némi meglepetésre otthon kapott ki a nyitányon. Kiss Csabáék szintén hozták az első két mérkőzésüket (balkezesünk a második meccsen lőtt két gólt), míg Matajszék egyet buktak, egyet megnyertek (a center az első fordulóban vágott kettőt, s maradt "néma" a legutóbbi hétvégén).

1. forduló
CN Barcelona-Mataró 12-9, Sabadell-Martiánez 12-6, Catalunya-Olivar 8-9, Barceloneta Adecco-Mediterrani 7-6, Terrassa-Sant Andreu 4-4, Real Madrid-Montjuic 13-3

2. forduló
Montjuic-Sabadell 6-14, Mataró-Martiánez 8-7, Mediterrani-Real Madrid 5-9, Olivar-Barceloneta Adecco 6-15, Sant Andreu-Catalunya 5-13, CN Barcelona-Terrassa 17-7


Olasz bajnokság: fiaink takaréklángon

Az olasz bajnokságban egy fordulóval a vége elott eldolt, hogy ki jut a felsoházba

Olasz bajnokság, 5. forduló


Egy körrel az olasz bajnokság "előjátékának" befejezése előtt nem maradt nyitott kérdés: eldőlt, melyik nyolc csapat folytathatja a felsőházban (a belátható távolságon belül lévő harmadikak az A- és a D-csoportban az egymás elleni eredmények miatt már nem előzhetik meg az előttük állókat). A kilenc "magyar érdekeltségű" csapatból hat jutott tovább, három nem, igaz, utóbbiakat egytől egyig magyarokat foglalkoztatók előzték meg.

Honfitársaink amúgy nem erőltették meg magukat az elmúlt hétvégén, tizennégy légiósunkból nyolc nem szerzett gólt, Kásás Tamás takaréklángon égett, így aztán kissé szokatlan kép tárul a góllövőlistát böngésző elé: nem magyar vezeti a mesterlövészek rangsorát. (Tavaly az első két hely Benedek Tibor és Märcz Tamás hitbizományává vált a nyolcadik fordulót követően.)

Jelenleg a pescarai Roberto Calcaterra vezet 21 góllal, mögötte a Camogliban játszó Alekszandar Sapic következik 18-cal, s aztán jő Benedek (17), illetve Kásás (14).
Egyébként ami a folytatást illeti, a most a második nyolc közé szorultaknak sem kell még feladniuk a reményt, ugyanis az új rendszerű bajnokságban a felezést követően a két nyolcas csoport egy-egy teljes kört játszik (oda-vissza alapon), és az alsóház első kettője a rájátszás megkezdése előtt osztályozót vívhat a felsőház utolsó kettőjével.

Miután ezzel végeztek, kezdődhet a play-off, mindkét nyolcasban 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 leosztásban, két nyert mérkőzésre - fönt az érmekért, lent a kiesés elkerülése végett.

A-csoport
----------
Ortigia 6 Regős Á. 0
Posillipo 9 Kásás 1, Steinmetz B. 0

Bologna 10 Tromler 3, Tóth F. 1, Monostori 1
Chiavari 10

A csoport állása: 1. Posillipo 13 pont, 2. Ortigia 7, Bologna 4, Chiavari 2

B-csoport
----------
Bogliasco 8 Petőváry 0, Torday 0
Florentia 16 Fodor 0

Savona 11 Märcz 3, Varga Zs. 0
Messina 4 Szebeni 0

Az állás: 1. Florentia 15, 2. Savona 9, 3. Messina 4, 4. Bogliasco 1

C-csoport
----------
Pescara 9
Brescia 13

Anzio 5
Roma 5

Az állás: 1. Brescia 15, 2. Pescara 9, 3. Anzio 4, 4. Roma 1

D-csoport
----------
Camogli 12
Recco 18 Benedek 4

Canottieri 14 Binder 0
Palermo 8

Az állás: 1. Recco 15, 2. Canottieri 9, 3. Camogli 6, 4. Palermo 0

A csoportokból az első két helyezett jut a felsőházba.

Korridor, 2001.11.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vízilabda.2001