FONTOS


 

Kemény Dénes, a varázsló - írja a La Gazzetta dello Sport
A magyar pólót éltetik az olaszok

A világ egyik legrégebbi és legtekintélyesebb sportnapilapja, az olasz La Gazzetta dello Sport szakított a hagyományaival azzal, hogy külföldi együttest éltet, és ritkaságszámba menően hozsannázza a magyar vízilabdasportot.

Az itáliai rajongók élnek-halnak a kedvenceikért, amit a legnagyobb példányszámban eladott olasz napilap tollforgatóinak a cikkei szemléltetnek a legjobban. Az olasz újságnál csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy külföldi sportolóról vagy csapatról is hasonlókat írjanak. Az itáliai hagyomány csak nagyon - hangsúlyozandó (!) -, nagyon ritka esetben szokott megtörni. Jó ok kell rá, hogy az újság főszerkesztője engedélyezze a szokatlan cikket. A magyar vízilabda-válogatott, a magyar vízilabdasport és Kemény Dénes azonban tökéletes indok volt, hiszen amit pólósaink produkáltak 2000-ben, az több, mint tiszteletet parancsoló még egy olyan országban is, amelyben a magyar pólóválogatott örök vetélytársnak számít.

Az újság internetes honlapján megjelent cikk hatalmas alázattal beszél a magyar vízilabdázók tavalyi teljesítményéről, kiemelve, hogy a magyarok az egész évet uralták, mind a nemzetközi megméretéseken, mind pedig az olasz bajnokságban.

Az olimpiai dobogó legmagasabb fokán álló magyar együttes képével megjelent cikk természetesen a szezon legfontosabb küzdelmét, az olimpiai tornát emeli ki, ahol honfitársaink parádéztak. "Zöld, fehér és piros, ám ezek nem az olasz zászló színei, hanem a magyaré" - kezdődik a honfitársainkról szóló cikk bevezetője, majd így folytatódik: "A kétezres év a vízilabdában a magyarok jegyében telt el, akik huszonnégy éves koplalás után szereztek ismét olimpiai aranyérmet." Az írás ezt követően kiemeli, hogy csapatunk teljesen megérdemelten kaparintotta meg az áhított dícsőséget, hiszen egy pazar menetelést követően jutott fel a világ tetejére.

Többek között saját csapatukat kiejtve a negyeddöntőben...

Egy-egy Európa-bajnoki aranyérem Firenzéből és Sevillából meg egy Világkupa-győzelem Sydneyből. A magyarok ugyan gyengélkedtek az olimpia elején - folytatja a cikk -, ám a selejtezőbeli, jugoszlávoktól és horvátoktól elszenvedett vereségek után megállíthatatlan volt a menetelés, amely a 13-6-os, oroszok elleni "megalázó" győzelemben tetőzött. Az olasz újság a magyar sikert két embernek tulajdonítja elsősorban. A legtöbb gólt szerző Kiss Gergelynek, aki 14 találattal járult hozzá a magyar aranyéremhez és a csapat edzőjének, Kemény Dénesnek. Utóbbit egyenesen varázslónak hívja. "Kemény Dénes különösen azért érdemelte ki ezt, mivel a magyar vízilabdasport rengeteg csalódása után végre újra fel tudott építeni egy világverő alakulatot, amely a Zágrábban tartott négyes tornán is felejthetetlent alkotott" - írja a lap. (Míg az edzőváltás utáni - Ratko Rudic helyén már Alessandro Campagna ült a kispadon - olasz válogatott újra csak sajnálatra méltó volt... - teszi hozzá az író.)

A magyar válogatott dicsőítése mellett az olasz bajnokságban szereplő magyarokat is megemlíti az újság, kiemelve, hogy Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás, akik a Kemény Dénes vezette magyar "páncélhajó" meghatározó oszlopai is egyben, a főszereplői voltak annak, hogy a nápolyi Posillipo megszerezze az olasz bajnoki címet.

(amler, hegyi a.)

Pálca nélkül is megy

Kemény Dénes meghatottan vette tudomásul, hogy az egyik fő rivális otthonában az első számú sportnapilap az egekig magasztalja mind csapatát, mind pedig őt. "Ha nem olasz csapatról, sportolóról és edzőjéről írnak ilyet, akkor tényleg nyomós okuk lehet rá" - mondta a szakember, akinek van némi tapasztalata az olasz sajtót illetően, ugyanis évekig Itáliában élt a kapitánykodását megelőzően. "Örülök, persze, hogy örülök. Jól esnek a dicsérő szavak. De hiba lenne ettől elájulni, ez lenne az első lépés a gödör mélye felé. Szép volt az elmúlt esztendő, de Szilveszter után csak az idei eseményekkel, az Európa-bajnoksággal és a világbajnoksággal fogalkozom" - árulta el válogatottunk szövetségi kapitánya, aki arra, hogy egyszerűen csak varázslónak titulálják, mosolyogva így reagált: "Nincs is varázspálcám..."

Nemzeti Sport, 2001.01.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001