FONTOS


 

Benedek Tibor hat góllal kezdte az évet
Rudic vereséggel mutatkozott be

A december 20-án befejeződött őszi idényt követően az elmúlt szombat este újból pezsegni kezdett az olasz uszodákban a víz, miután a 12. játéknappal megkezdődött az itáliai vízilabda-bajnokság tavaszi felvonása. A novemberi párharcok végeredményéhez képest csak egyetlen változás történt, hiszen míg a Posillipo, a Pro Recco, a Roma, a Florentina és a Savona újból meg tudta ismételni tizenegy fordulóval ezelőtti diadalát, addig a Napoli revánsot vett a Brescia ellenében. Dióhéjban a forduló: a három nagycsapat, a Florentina, a Roma és Posillipo továbbra is menetel, míg a Bogliasco, a Pescara és a Palermo folytatja "szabadesését".

A mérkőzések közül a Palermo római vendégszereplése, a Florentina Bologna elleni fellépése, a Brescia nápolyi utazása és az Ortigia Pro Reccoval szembeni négy negyede sejtet hatalmas izgalmakat. Az olasz válogatott egykori sikeredzőjének, Ratko Rudicnak - aki technikai igazgatónak szerződött a Palermóba -, egyáltalán nem kedvezett a sorsolás, hiszen a bajnokság utolsó helyén álló szíciliai alakulat egyből az egyik bajnokjelölttel, a Romával találkozott, méghozzá idegenben. A Foro Italico uszodában az új Rudic-tanítványoknak egy pillanatig sem volt esélyük a három pont megszerzésére. A győzelem elsősorban Benedek Tibor érdeme, hiszen a magyar klasszis hat gólt jegyzett, és már 49 találattal vezeti a góllövőlistát. A feszültségmentes fővárosi viadallal szemben San Marinóban a Bologna-Florentina találkozó minden perce hatalmas izgalmakkal volt tele, hiszen a Kiss Gergely és Tóth Frank vezette kék-sárgák csak néhány másodperccel a végső dudaszó előtt adták meg magukat Fodor Rajmundnak. Az utolsó negyedben még úgy t?nt, hogy a bajnoki éllovas elszenvedi idénybeli első vereségét, ám a firenzeiek bebizonyították, hogy még akkor is képesek a győzelemre, ha nincsenek jó formában. A Riccardo Tempestini edző irányította Florentina nagyon rosszul játszott, azonban két idegenlégiósa révén győztesként távozhatott a medencéből. Előbb az orosz Gorskov egyenlített, majd pedig érkezett Fodor Rajmund, aki bombagóllal tett pontot a találkozó végére. Az előzetesen beharangozott izgalmak viszont elmaradtak a Napoli-Brescia valamint a Bogliasco-Pro Recco összecsapáson, míg Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás főszereplésével a Posillipo egyszer?en lelépte a Pescarát. Dala Tamás és Tóth László klubjával kapcsolatos az is, hogy valószín?leg ez volt a kék-fehér gárda utolsó "idegenbeli" hazai mérkőzése, hiszen az egyesület ígéretet kapott, hogy a legközelebbi otthoni találkozóját végre nem Avezzanóban, hanem Pescarában játszhatja, miután átadják az újjáépített uszodájukat. Ez pedig azért nagyon fontos, hiszen így a világ egyik legeredményesebb vízilabdaklubja nem lép vissza a bajnokságtól.

Olasz vízilabda-bajnokság, 12. forduló: Napoli-Brescia 9-7, Ortigia-Pro Recco 7-12, Pescara-Posillipo 3-18, Roma-Palermo 14-8, Bologna-Florentina 9-10, Bogliasco-Savona 8-17. Az állás: 1. Florentina 34 pont, 2. Roma 30, 3. Posillipo 29, 4. Pro Recco 27, 5. Napoli 21, 6. Savona 20, 7. Brescia 18, 8. Bologna (112-125), 9. Ortigia 12 (89-122) 12, 10. Bogliasco (95-159) 3, 11. Pescara (89-155) 3, 12. Palermo 3 (74-120)

hegyi a., Nemzeti Sport 2001.01.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001