FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros csoport, 1. forduló: Olympiakosz-Ferencváros
Nem kellene halogatni a pontgyűjtést

Székely Bulcsú bejátszotta magát a kezdő csapatba.

Történt, hogy az athéni reptérre érkező Fradi-küldöttség tagjai közül olimpiai bajnokunk szállt ki utoljára a görög légitársaság gépéből. Kapta is érte a zrikákat rendesen a társaktól ("Már megint a Csucsura kell várni...", "A vízben sem gyorsabb", csak hogy kettőt idézzünk az elhangzottakból), de ő csak kajánul mosolygott. Szép csendben fellépett a rá várakozó buszra, amely annak rendje és módja szerint végre elindult.

És ekkor eljött az ő ideje! "Nem hiányzik valami, Lajos?" - kérdezte, majd a választ meg sem várva emelt a magasba egy pulóvert. Edzőjének, Vad Lajosnak a fekete pulcsiját, amelyet a tréner felejtett a gépen. Naná, hogy ezek után a főnök lett a zrikák célpontja.

"Kösz, Csucsu, kezdeni fogsz a meccsen, meglátod" - fejezte ki háláját Vad Lajos Székelynek, aki egy percig sem ellenkezett.

Az iménti epizód talán jól érzékelteti, hogy a szombat esti, első Bajnokok Ligája-fellépés előtt felettébb jó a hangulat a magyar bajnok háza táján. Nyilvánvaló, hogy ebben nagy szerepe van az elutazás előtti sikernek, amikor is a népligeti bázison nagyszer? védekezéssel 6-2-re lépte le az Újpestet az együttes.

- Hasonló játékkal az Olympiakosz ellen is lehet keresnivalónk - elmélkedett az FTC-Thomas Jeans edzője, aki elárulta, imádja Görögországot, Athént, leny?gözi az itteni élet. Csak csendben jegyezzük meg: reméljük, a szombati meccs után is megmaradnak ezek az érzései a görög fővárossal kapcsolatosan.

Olympiakosz Pireusz. Messze a legjobb hazájában, és az európai porondon sem a pofozógép szerepét tölti be. Évek óta a BL-ben tusakodik, a BL négyes döntőjébe jutást igyekszik kiharcolni. Eddig nem járt sikerrel (tavaly ugyan közel volt ehhez, ám a BVSC keresztülhúzta a számításait), ám most újult erővel veti magát a küzdelembe. Újult erővel, de - tegyük hozzá - új edzővel is. Dragan Matutinovic Splitből érkezett, ahonnan magával hozta a horvát válogatott pólósát, Teo Djogast is.

- A költségvetésük megengedi ezt - jegyezte meg Vad Lajos. Hát igen. Nem keveset áldoznak a csapatra a remélt sikerek érdekében a görögök, a mi klubjaink csak álmodozhatnak a csillagászati összegekről. Athén egyébiránt a BL négyes döntőjét is megrendezné - ha eljutnak addig a kedvencek. Sokak szerint ezért is különösen veszélyes ellenfél az Olympiakosz. Vállalná a kupa finisének lebonyolítását, amelyet, valljuk be, nem sokan tennének meg. A papírforma alapján ebből a csoportból garantált továbbjutónak t?nik a Becsej, míg a másikból a Posillipo. Két olyan gárda, amelyik szinte biztosan nem rendezi meg a Final Fourt. Óbecsén tavaly volt, míg a nápolyiak nem is oly régen óriásit buktak vele, saját otthonukban véreztek el, amit semmi áron nem szeretnének megismételni. Szóval, Athén vállalná, amit az európai szövetség is jó szemmel néz.

Na de bízva a sport tisztaságában, abban, hogy a medencében, nem pedig a parton dőlnek el a dolgok, bízzunk a Fradiban - amely kétségkívül jó csapat, de nem állt még teljesen össze. Elvégre a bajnoki cím után inkább gyengült, mintsem erősödött volna a zöld-fehérek kerete, az edzőnek újra a csapatépítés feladatait kell ellátnia. És ez sem megy ám zökkenőmentesen, ugyanis hétről hétre újabb és újabb játékosok dőlnek ki a sorból. Athénba például - Kardos sérülése miatt - mindössze egy kapussal tudott elutazni a gárda. Persze az az egy nem akárki! Kósz Zoltán nevét a görögök is úgy ismerik, mint a sajátjaikat.

És hogy a mieink előtt is nyitott könyv legyen az Olympiakosz játéka (bekalkulálva természetesen azt, hogy Matutinovic mester érkeztével biztosan módosul az alaptaktika), Vad Lajos pénteken, az esti edzés előtt levetítette tanítványainak a görögök múlt évi, Szőnyi úti meccsét. A fradisták - a remek formában lévő Nyéki Balázzsal az élen - kitágult pupillákkal lesték a tévén az ellenfelet, szinte sugárzott róluk, akár azonnal nekiugranának Hellasz fiainak.

- Szétszedjük a fejüket! - fokozta a harci kedvet Vad Lajos (Wiesner Tamás szakosztályvezető inkább a szétütjükre esküdött, olyannyira magával ragadta a sétálóutcában Rusz doktorral vásárolt sétapálca látványa...), aki inkább okos, mintsem verekedős taktikával próbálja megalkotni a győzelem receptjét. Egyfajta halogató játékstílusról suttognak a zöld-fehéreknél, kérdés azonban, mit szólnak mindehhez a hazaiak.

A Ferencváros tehát bemutatkozik a Bajnokok Ligájában (a Piros csoport másik meccsén a Becsej a francia Olympique Nice együttesét fogadja), és mondani sem kell, egy esetleges siker milyen jó pozícióba segítené a gárdát, amelyben Kósz mellett Székely helye biztos a kezdőben.

És nem csak a fentebb említett pulóveres jelenet miatt, elvégre Sydney egyik hőse húzóembere, motorja, szíve-lelke az együttesnek.

Ugye emlékeznek? A népligetben például ő dobta azt az aranygólt, amely egészen Athénig repítette a csapatot...

Görög busztaktika

Semmit sem bíznak a véletlenre. A görögök önös érdekből jól megbuszoztatták a Fradit. Csakúgy, mint csütörtökön, péntek este is óriási kerülő úton vitték el a magyar bajnokcsapatot az edzésre. Természetesen kisakkozták a mieink, miért lehetett az egész: előttük az Olympiakosz tréningezett, amely valószín?leg még véletlenül sem akarta megmutatni magát, és mire befutott az ellenfél, addigra már minden pólósa kint volt a vízből. Hogy honnan jött rá a ferencvárosi küldöttség a turpisságra? Nos, péntek reggel a szálláshelytől, a Hotel Gate-től pillanatok alatt az uszodához ért a busz. A görögök ekkor ugyanis a mieink után edzettek.

A mindent tudó Vad-notesz

A mindent tudó notesz. Vad Lajos barna kis füzetecskéjében a videózás alkalmával tovább szaporodtak a bet?k. Djogas, Tomakosz, Pszihosz, Haciteodoru - ezen athéni játékosok neve mellé irkált elsősorban a mester. Ki hova helyezkedik, hova lő leginkább, kit játszik meg, stb. Miután betekintést nyertünk a noteszbe, azt végiglapozva megbizonyosodhattunk arról, hogy szinte a teljes magyar mezőny ki van benne "vesézve." Ha ezt az ellenfelek is láthatnák...

Splitben kezd a BVSC a KEK negyeddöntőjében

Varga Zsolt segített

Varga I Zsolt a támpont. Olimpiai bajnok centerünk segítségét kérte Gerendás György, s ő bizony szíves örömest állt a rendelkezésre. Egyrészt azért, mert éveken át a BVSC kötelékében szerepelt, másrészt jelenleg kevés hazánkfia ismerheti nála jobban a POSK Split játékerejét, taktikáját, hadititkait. A nem is oly rég még Spiltska Banka néven Bajnokok Ligáját nyert együttes ugyanis ebben az idényben szinte teljesen kicserélődött, a "nagyok" közül talán egyedül az olimpiáról a marihuánás cigeretta miatt lemaradó Oreb maradt hírmondónak. A legérzékenyebben a válogatott kapus, Skolnekovic távozása érintette a csapatot, de Djogast sem könny? pótolni, akit a szintén távozó edző, Dragan Matutinovic cipelt magával a Fradi BL-riválisához, a görög Olyimpiakoszhoz. Szóval, ez az átalakult spliti gárda próbálja útját állni a KEK negyeddöntőjében a tavaly óta szintúgy megváltozó BVSC-Brendonnak, és erről a csapatról "árulkodott" a Mladostban szereplő klaszisunk.

- Miután semmit sem tudtunk róluk, sokat segítettek a Zsolt által elmondottak - magyarázta Gerendás, a magyar kupagyőztes edzője, aki tanítványaival a csütörtöki indulást, majd a zágrábi éjszakázást követően pénteken érkezett meg a szombat este hét órai meccs helyszínére. - Nyugodtan mondhatom, két rutintalan együttes párharca következik, azaz közel azonosak az esélyek. Ezen az első találkozón mindenképpen szoros eredményt kell elérnünk ahhoz, hogy otthon kivívjuk a továbbjutást.

Sajátjairól annyit mondott a montreali olimpiai bajnok, hogy láthatóan feldobta pólósait a múlt szombati, FTC elleni siker, egyre inkább összeérik a csapat, megfelelő ütemben fejlődik a társaság. Ráadásul hosszú idő után Dávid Zoltán is visszatér - sérülés miatt fél év kihagyás után "debütál" a Vasutas színeiben. Mindezt a zuglóiakat elkísérő Tv2 munkatársai is rögzíthetik majd, akik remélhetőleg a majdani összefoglalóban minél több BVSC-gólt mutathatnak meg a nézőknek.

A. Z.

Barcelonában a LEN-kupában javíthat a Vasas-Plaket

Felállnak vagy elbuknak

Valljuk be, nincs jó passzban a Vasas. Az idénynek nagy tervekkel nekivágó angyalföldiek a magyar bajnokság felsőházi küzdelmeiben előbb nagy verést kaptak a Ferencvárostól, majd óriási meglepetésre Szegeden is elbuktak. Kettőből semmi - ám nem is ez a legnagyobb gond. Az edző, Somossy József szerint a fejekben kell gyorsan rendet tenni, különben... Különben ki tudja, mi történik. Egyes pletykák szerint személyi változások is elképzelhetőek, akár a játékoskeretben, akár a kispadon.

Ilyen előzmények után utazott a Vasas-Plaket együttese Spanyolországba, ahol a LEN-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén szombat este hét órakor a CN Barcelona ellen szerepel.

- Most mit mondjak? A sorsolás pillanatában nekünk adtam több esélyt, ám azt hiszem, nem kell megmagyaráznom, ma miért nem így látom a helyzetet - kezdte kissé melankolikus hangulatban Somossy József, aki tavaly nyáron tért vissza egykori sikerei színhelyére. - Azt próbálom a maguk alatt lévő játékosokba sulykolni, hogy ezúttal nemcsak a Vasast, hanem egész Magyarországot képviselik. Remélem, átérzik ennek a súlyát.

Az ellenfél azonban nagyon jó, a Sabadell csapatában légióskodó Európa-bajnokunk, Kiss Csaba szerint nagyon nehéz dolguk lesz a piros-kékeknek. Különösen a hórihorgas izomkolosszus center, Ivan Pérez semlegesítése ígérkezik nem mindennapi feladatnak. - Kulcskérdés lesz, hogyan tudjuk kikapcsolni a játékből Pérezt. Vári Attilára és Varga Tamásra hárul az ellenfél legjobbjának őrzése - árulta el az edző, aki azt is hozzátette, hogy a behúzódó zónavédekezés miatt a kapus, Kovács Zoltán produkciója is döntő fontosságú lesz.

Somossy azonban nem titkolta, az ellenfélnél jobban tart saját játékosaitól, hiszen ha ők az utóbbi meccsek teljesítményét ismétlik meg, akkor akár az odavágón elszállhat az esély a továbbjutásra. A szakember mindenesetre bízik abban, hogy szoros, döntetlen körüli eredményt ér el csapata, ami a folytatáshoz is remek alap lehet.

a.z., Nemzeti Sport 2001.01.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001