FONTOS


 

Athénban is nagyobb volt a magyar bajnok harci kedve
A pireuszi estén jogosan ünnepelt a Fradi

"Csak gratulálni tudok, fiatal csapat fiatal edzővel, szép jövő előtt állnak" - bólogatott elismerően a szombat esti fogadáson az Olympiakosz-Ferencváros Bajnokok Ligája összecsapás delegátusa, Fucks úr, aki látott már egynéhány meccset, azaz cseppet sem elhanyagolandó a véleménye. Különösen úgy, hogy a magyar bajnokot dicsérte, amely zseniálisan kezdte szereplését a legrangosabb európai kupában, Athénban győzte le 8-6-ra pireuszi ellenfelét. A vacsorán jelenlévő edző, Vad Lajos, szakosztályvezető, Wiesner Tamás és orvos, Rusz Zoltán fülének kell-e mondani, muzsika volt a LEN képviselőjének elismerő beszéde.


Káprázatos védéseivel az őrületbe kergette Kósz Zoltán a görögöket
Mindeközben a görög főváros egyik kellemes éttermében a csodát véghezvivő játékosok ünnepeltek a csapatot elkísérő szponzorok gy?r?jében.

"Nagyon együtt voltunk, akartuk a sikert, összeszorítottuk a fogunkat, és lám, sikerült" - lelkendezett a fantasztukusan játszó Székely Bulcsú. Olimpiai bajnokunk nem ismert elveszett labdát, sikertelen nyitó lövése sem szegte kedvét, nagy önbizalommal fickándozott az athéni pólósok között. Sydneyi bajnoktársa, Kósz Zoltán sem adta alább, csodálatos védéseivel percről percre bizonytalanította el az ellene próbálkozókat, Thomakosz, Pszichosz, Vlontakisz és a többiek mukkani nem bírtak. Az Olympiakosz edzője, a horvát Dragan Matutinovic sem toporzékolt a parton (pedig általában szokott ám!), szinte csendben szemlélte az eseményket. Jó-jó, amikor 0-3-as hátrányból honfitársának, Teo Djogasnak köszönhetően 4-4-re jött fel az általa irányított gárda, fokozódott benne a harci kedv, de ez még csak meg sem közelítette a Fradi lelkesedését. Őrületes volt, ahogy egymásért küzdöttek a medencében a játékosok, ahogy a kispadon buzdították, "pörgették" magukat, a csapatot.

Jó volt magyarnak lenni a pireuszi bádogtetős uszodában!

És milyen gólokat lőttek a Fradisták... Az utóbbi időben bombaformában játszó Nyéki Balázs például tíz méterről (!) pókhálózta ki Voltirakisz kapuját (egyes vélemények szerint ez a találat lelkileg is demoralizálta a hazaiakat, csoda ezek után, hogy a hétfői válogatott összetartásra a két héttel ezelőtti meghívottak mellé őt is behívta Kemény Dénes kapitány...), és Tiba Péter lövése is úgy zúdult a hosszú felsőbe, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Szóval, volt mit ünnepelnie a csapatnak. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor éjfél tájban megérkezett az étterembe a fogadásra hivatalos Vad-különítmény. Látszott, érződött, szereti egymást a csapat és mestere, egy hullámhosz, egy cél, megértés, meg ilyesmi. Hamarjában két torta is előkerült. Nem véletlenül. A meccs napján ünnepelte ugyanis 36. születésnapját Vad Lajos, egy nappal megelőzve a 25. életévét betöltő Hesz Mátét. Közkívánatra a Móci becenévre hallgató pólós szólt az egybegy?ltekhez: "Köszönöm mindenkinek, akinek köze van ehhez a sikerhez" - mosolygott a Fradi 10-ese, aki nagyon hasznosan, higgadtan játszik a tavalyi affér óta. A görögök ellen is maradéktalanul betartotta edzője utasításait, nem dőlt be az őt hergelő és megütő ellenfélnek (persze adósa sem maradt, vallotta be őszintén), a jobb szeménél éktelenkedő sérülés is jól mutatta: mindennel megpróbálkoztak a hazaik, de nem tudták kizökkenteni a FTC-t, annak egyik tagját sem.

Apróbb hüledezés hallatszott akkor, amikor a csoport másik meccsének az eredménye érkezett meg. A mindössze egygólos, 12-11-es óbecsei győzelem a francia Nice ellen (amelyből Molnár Tamás két góllal vette ki a részét) megosztotta egy pillanatra a társaságot, de hamar napirendre tértek a pireuzsi hősök efelett, folytatták az ünneplést.

Elévgre megérdemelték az esti lazítást (amelybe minden belefért ám!), a jugoszláv BL címvédővel ráérnek később foglalkozni. Mondjuk két hét múlva szombaton a Komjádiban. De ez már egy másik történet - reméljük hasonlóan hőskölteménnyé váló történet - lesz.

amler

Ez ám a szülinap!

Ez ám a születésnap. Az ember az egyik kedvenc városában, a kedvenc csapatával Európa legrangosabb kupaküzdelmében múlja felül az előzetesen esélyesebbnek taksált riválist. Azaz, Vad Lajos Athénban a Fradival győz a Bajnokok Ligájában. Felejthetetlen.

"Tényleg az. Egyszer Amerikában ünnepltem a születésnapomat a csapattal, méghozzá a huszonkettediket. Most itt, nem is akárhogy!" - mondotta Vad Lajos, aki természetesen nagyon büszke együttesére. "Maradéktalanul betartották az utasításaimat a játékosok, az ellenfél egyenlítésénél sem ijedtek meg, jól játszottak" - mutatott büszkén a reptéren a hajnalig tartó ünnepléstől érthetően fáradt tanítványokra. Bevallotta, előzetesen nem kalkulálta a két pontot Görögországban, éppen ezért dupla az öröm.

A fiatal tréner egyébiránt nem először bizonyít a kispadon, vétek nem észrevenni csöndes, de annál eredményesebb munkáját. Nem csak fizikailag, hanem lelkileg is rendben tartja pólósait, akik egy ilyen sikerrel tudják meghálálni a jótettet. Ráadásul nem is akármilyen napon.

BVSC, Vasas: remek

A Fradi óriási sikere ugyan kissé háttérbe szorítja, de nem mehetünk el szó nélkül másik két kupacsapatunk szombati mérkőzése mellett sem. A BVSC-Brendon a KEK negyeddöntőjében Splitben győzött 8-6-ra. Az olimpiai bajnok edző, Gerendás György szerint ezen a meccsen játszott a legjobban az újjáalakult Vasutas: "Szível-lélekkel küzdöttek a fiúk, közel százszázalékos teljesítményt nyújtottak."

A Vasas-Plaket is kitett magáért. Az angyalföldiket sokan féltették a CN Barcelona elleni LEN-kupa negyeddöntő előtt -mint kiderült, alaptalanul. Váriék végig vezetve, Kovács Zoltán bravúros védéseinek köszönhetően remekült helytállt Spanyolországban. A végén sajnos pillanatok allatt, de kiegyenlített az ellenfél, és végül 7-7-el zárult a találkozó. "Kevés cserével, jól játszottunk, ám kár a végén bekapott két gólért" - magyarázta az edző, Somossy József, aki szerint a visszavágó esélyeiről az addig lejátszandó bajnoki találkozók előtt nincs értelme beszélni.

Nemzeti Sport, 2001.01.29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001