FONTOS


 

A bírók felajánlották, üljenek egy asztalhoz
Fújnak rájuk

Élesedik a bajnoki küzdelem - forrósodik a hangulat. A lelátókon is megjelentek a szurkolói csoportok (ez jó), amelyek a buzdítás mellett rendre a bírókat szapulják, a Komjádiban, a Népligetben vagy mondjuk a Kőér utcában akár egy méterről, szemtől szembe, vérben forgó szemekkel (ez rossz). Aztán ha a játékvezetők megússzák a találkozó levezénylését (szombaton a Honvéd-Fradin nem sok hiányzott ahhoz, hogy Székely Zoltánt hátba támadják, ám szerencsére a már korláton is átlépő néző az utolsó pillanatban meggondolta magát...), a másnapi újságokban sokszor az edzőktől kapják a következő "pofont". Különösen mostanában, az utóbbi rangadókat követően fakadtak ki a vesztes gárdák trénerei a bírók ellen, mondván, miattuk kapott ki a csapat. Egyszerű tévedés, szándékosság, felháborító, tendencia -ilyen és ehhez hasonló szavakkal jellemzik a szakvezetők a sípmesterek ténykedését.

- Ennyire rosszul fújnának manapság a magyar bírók? - tettük fel a kérdést a legilletékesebbnek, az egyik legjobb hazai bírónak, Kosztolánczy Györgynek, aki a játékvezetői bizottság elnöki tisztségét is betölti, és aki talán az egyedüli a mai mezőnyben, aki ellen még nem szólaltak fel az edzők.

- Szó sincs erről! Vannak hibák, ezt elismerem, de egyrészt hol nincsenek, másrészt pedig nem olyan súlyosak, mint ahogy az edzők érzékeltetni próbálják - érkezett a válasz.

- Gondolom, önhöz is eljutnak a kritikus szavak.

- Sajnos igen.

- És mi a véleménye róluk?

- Kibúvó, egyértelműen kibúvó. Ha kikap a csapat, kire a legkönnyeb ráfogni a vereséget? Naná, hogy a bírókra. Ezzel még nem is lenne gond, hiszen érthető a reakció, csak hát a stílus... Azért álljon meg a menet, szándékos csalással ne gyanúsítgassuk egymást!

- Tavaly az interneten bárki megnézhette az ellenőrök bírókra vonatkozó osztályzatait. Ez kiindulópontnak nem volt rossz, elvégre a pontszám jól mutatta a teljesítményt. Miért szűnt meg a közzététel?

- Nem szűnt meg, csak az internetre nem kerül fel. Bárki megkérdezheti az ellenőröktől, akik válaszolni is fognak. És ha már itt tartunk: tényleg vannak hibák, ezek viszont nem látszanak az osztályzatokon, sajnos.

- Miért?

- Mert olyan ellenőrök kellenének, akik le is merik írni, mi volt a rossz.

- Nem merik?

- Fogalmazzunk úgy, hogy kevesen merik... Tiszta vizet kellene önteni a pohárba, és közölni a bírókkal, velünk, hogy mi volt a probléma. Egyébként az egyik rögeszmém, hogy a rangadókra két ellenőrt kell küldeni, ahogy a világversenyeken teszik. Több szem többet lát ugyanis.

- Az edzők közül többen is azt kifogásolják, hogy amíg ők és a játékosok profik, mindennap az uszodában készülnek, addig a bírók csak a meccsekre mennek le, noha bármikor lenézhetnének az edzésekre is gyakorolni.

- Na, én szeretném leginkább, hogy profik legyünk! Jó lenne, akkor biztosan nem kilencezer forintot kapnánk egy férfi első osztályú, és nem háromezer forintot egy másodosztályú meccsért... Amíg így van, nem várható el senkitől, hogy csak a bíráskodásnak éljen.

- Hogyan tovább? A kritikákat elengedik a fülük mellett?

- Az előző elnökségi ülésen felajánlottam az edzőknek, üljünk le közösen, beszéljük meg, mit és miért teszünk. Ott azt mondták a jelenlévők, rendben, majd jelentkeznek. Eddig nem jöttek...

(amler)

Szomorú vagyok, mert valamiféle tendenciát vélek felfedezni a játékvezetők ténykedésében. Ismét meg kellett küzdenünk a bírókkal, különösen Székellyel, aki ha jól összeszámolom, mintegy négy ponttól fosztotta meg fiatal csapatomat."

(Vad Lajos, az FTC edzője a Honvéd elleni meccs után)

"Nem értem... Biztos vezetésünknél a második negyedben a bírók azért hozták fel a Vasast, hogy jó meccset játsszunk. Ez felfoghatatlan és felháborító!"

(Kovács István, a Honvéd mestere a Vasas elleni rangadót követően)

"Vezetésünknél Vári Attila végleges kiállítása döntően befolyásolta a mérkőzés eredményét. Mi profiként álltunk a meccshez..."

(Somossy József, a Vasas trénere a BVSC-vel vívott találkozó után)

Nemzeti Sport, 2001.02.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001