FONTOS


 

Csak nyugodtan, BVSC!
Az előny itt, jó lenne nem elherdálni

A helyzetkihasználás. Ez az, ami miatt aggódik kissé Gerendás György, a BVSC edzője, akinek csapata vasárnap 16.30-kor a KEK-negyeddöntő visszavágó mérkőzésén (Horvátországban 8--6-ra győztek Szécsiék!) fogadja a horvát POSK Split együttesét. Nem véletlen a montreali olimpiai bajnok viselkedése, ugyanis tanítványai mostanában hadilábon állnak a befejezésekkel. Hátul stabil a gárda, elöl sincsenek különösebb problémák, ám a helyzetek értékesítésében akadozik a Vasút gépezete.

-- Feltétlenül javítanunk kell ezen! -- mondta határozottan Gerendás. -- Az utóbbi öt-hat év BVSC-jére az volt a jellemző, hogy a legtöbb gólt dobta a bajnokságban. Erre fel az idén sajnos mást mutat a statisztika.

Való igaz, a gólok tekintetében elmarad a zuglói csapat a tőle megszokottól, mégsem kell ezért nekiesni. Nem, mert az utóbbi esztendők egyik legfiatalabb BVSC-je csatározik, ráadásul nem is rosszul.

-- Rutintalan a csapat, annyi szent. Éppen ezért, addig nem tragédia, hogy viszonylag kevesebb gólt lövünk, míg hátul sikerül ezt ellensúlyozni. Ettől függetlenül nagyon, de nagyon jó lenne, ha a meglévő helyzetekből egy picivel többet kihasználnánk, sokkal nyugodtabban ülhetnék én is a padon.

Bizakodásra adhat okot, hogy a spliti mérkőzésen hengereltek a vasutasok, végig vezetve, tulajdonképpen simán győzték le a két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája győztesét. Nagyszerűen védett a kapuban az olimpiai bajnok csodakapus, Szécsi Zoltán, és remekelt az első igazán komoly európai kupameccsét vívó két juniorválogatott, Kis Gábor és Szűcs Levente is. A többiek, a tapasztaltabb mezőnyjátékosok úgyszintén hozták magukat, így aztán igazi csapatként küzdve, idegenbeli győzelemel indulhattak neki a fárasztó buszútnak a BVSC pólósai. Mindez szép és jó, de gyorsan el is kell felejteni, elvégre a horvátok nem adják fel a továbbjutást. A hírek szerint mindenképpen a győzelem reményében szállnak majd vízbe a vendégek, akik a két héttel ezelőtti fiaskó után rangadót nyertek odahaza, mi több, a Solaris elleni 22--6-tal melegítettek a budapesti összecsapásra.

-- Figyelnünk kell, borzasztóan figyelnünk kell. Kint nagyon kijött nekünk a lépés, benne van a pakliban, hogy most éppen fordítva lesz. Egy pillanatig sem szabad totojáznunk, megszeppennünk, mert ha így történik, akkor azonnal lecsapnak a lehetőségre. Mert ne felejtsük, noha megváltozott az ő csapatuk is, mégiscsak maradtak nyolcan a két évvel ezelőtti BL-győztes gárdából... Azaz van némi tapasztalatuk, nyugodtan mondhatom, nem rossz a mostani Split sem -- morfondírozott a szakember, aki természetesen győzelmet, továbbjutást vár az övéitől. Mindazonáltal furcsa lesz ez a KEK-derbi, ugyanis ez az első olyan meccse a BVSC-nek (a fiatal BVSC-nek), amikor ténylegesen nagy teher nyomja a játékosok vállát, amikor mindenki elvárja a sikert, a továbblépést.

-- Valóban, én is elvárom. Talán nemcsak gólokban mutatkozik meg az előnyünk, hanem lélektani fórban is vagyunk, amit mindenképpen ki kell használnuk. Láttak odahaza a horvátok egy nagyon jól játszó, fantasztikusan küzdő BVSC-t, ránézhetnek a magyar bajnoki tabellára, ahol ugye pillanatnyilag másodikak vagyunk úgy, hogy még az élen is álltunk, és tudják, a magyar vízilabda a legjobb a világon. Ezzel csak azt akarom mondani, érzékeltetni, hogy biztosan van némi respektünk, tarthatnak tőlünk.

A Szőnyi úton remélik, sokan lesznek majd a lelátón, a szurkolók buzdítása ugyanis nagyon sokat segíthet a célok elérésében. Mert nem titok, merészek a zuglóiak, ahogy fogalmaznak: evés közben jön meg az étvágy.

Nemzeti Sport, 2001.02.11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001