FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros csoport, 5.forduló
Francia-lecke Matajsz-módra

FTC-Mirato-Olympique Nice (francia) 6-4 (1-1, 2-1, 2-0, 1-2)

Komjádi uszoda, 1200 néző

V: Tulga (török), Tomic (horvát)

FTC
KÓSZ , Székely 1 , Komlósi, Nyéki 1 , MATAJSZ 2, Hesz , Tiba 1
CSERE: Takács A. , Boyd , PAJÁN 1, Szebeni, Haufe
Edző: Vad Lajos

NICE
Minetti, Andrieu , de Nardi , Uri 1 , Silvis 1 , Padovan , Idzinski 1
CSERE: de Bruijn, COUSIN 1 , Bérenguel, Scheffer , Augier
Edző: Paolo Malara

Gól -emberelőnyből: 7/2, ill. 10/1
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1


Kósz Zoltán és a Fradikét hét múlva a görög OlympiakoszPireusz ellen idehaza csatázhat a továbbjutásért
"Húh, de nehéz volt!" - sóhajtozott a meccs után a vízben kiismerhetetlen mozgásáról híres Matajsz Márk. "Nem is fizikailag, hanem fejben volt fárasztó, nem szabad hibázni, végig ez járt a fejünkben"- egészítette ki nyilatkozatát két nagy fújás között a Fradi-center, aki később átvette a kérdező szerepkörét: "Kár azért a csavarért, hova is ment? Megfogta a kapus?"

Megfogta. Az említett szituáció: a negyedik negyedben zillálta szét a Nice védelmét a szenzációs formában lévő középcsatár, aztán váratlanul csavart kapura. Már a víz alatt volt, így nem láthatta, amint Minetti-kapus üggyel-bajjal, de meghiúsítja a gólszerzési kísérletet.

Így 5-3 után sem nyugodhattunk meg, sőt, az ellentámadást követően ismét növekedett az adrenalinszint. Növekedett, mert egy szép, de igen "mákos" góllal 5-4-re zárkózott fel a rivális: a játékrész közepén Silvis forgolódott, majd sodródott ki teljesen a hazai kapu előtt, senki sem gondolta, hogy veszélyes lehet onnan. Pedig az volt... Centertársához hasonlóan csavart -óriási mázlija volt. A kapufa éléről vágódott be a labda a meglepődött Kósz mellett a kapuba.

A csavarversenyt tehát 1-0-ra Silvis nyerte Matajsz ellen, ám a két center összevetésében tízből tíz pontozó a magyar bajnok pólósát hozta volna ki győztesen.

Joggal.

Az apró termet?, ám annál erősebb szentesi srác tarthatatlan volt. A kezdeti idegeskedés, eladott labdák után övé volt az első értékelhető momentum. Az első negyed hatodik percében ültette hintába a rajta csüngő Andrieut, Uri kettőst, jött a kapus is, de így sem tudták szerelni. Három emberrel a hátán harcolta ki a büntetőt, amit Nyéki értékesített. Ám nem sokáig vezetett az FTC-Mirato (premier, mert most mutatkozott be ezen a néven a csapat), miután a a ziccerben lévő Cousin kiegyenlítette a franciák hátrányát.

Mindkét csapat játékában sok volt az idegeskedésre visszavezethető hiba, nem véletlenül. Hibázni ugyanis már nem lehetett, tisztában voltak a küzdő felek, aki itt kikap, búcsút mondhat a négyes döntős álmainak. A negyedik emberelőnyös helyzetüket is parlagon hagyták a vendégek a második hét perc folyamán - Padovan, a rettegett Padovan lövése ugyanis a blokkoló Matajsz kezében halt el. Matajsz, és már megint Matajsz! Ezúttal kintről tüzelt, durrantott, telibe a kapufát. Ám a jó játékosnak szerencséje is van ugye, a visszajövő labda Uri fejéről mégiscsak a hálóban kötött ki. A következő, ötödik emberelőnyt viszont belőtte a Nice, így ugyanúgy, mint Franciaországban, fej fej mellett haladtak a csapatok.

A folytatás azonban hála istennek eltért a nizzai történésektől. Kósz lehúzta a rolót, ziccereket védett, hiába néztek többször is farkasszemet vele a franciák, kezei rendre megálljt parancsoltak a labdának. A társak pedig kihasználták olimpiai bajnokunk remeklését, Tiba távolról döngetett, majd ki más, mint Matajsz nagyjelenete következett. Forgolódott, forgolódott, lerázta magáról a védőpárost, és még a befejezésre is maradt ereje. Minetti csak nézett, a mezőnyjátékosok csak néztek - ha nem tétmeccsről lett volna szó, talám még meg is tapsolták volna a zöldek kiválóságát. Tapsot, dübörgő tapsot kapott viszont Székely, aki Hesz álompassza után iratkozott fel a góllövők közé, 5-2-re alakítva az állást.

Ragyogó perceket produkált ekkor a Ferencváros, felpörgött végre. Paján sallangmentesen őrizte a Nice centerét, Kósz brillírozott, de senkire sem lehetett ekkor panasza Vad Lajosnak. Maximum a bírókra, akik a befejező negyed elején nem a visszahúzót, hanem a visszahúzottat büntették. Azaz, a labdáért versenyt úszó Kósz-Silvis duó párharcában a szabálytalan francia kapott ítéletet - négyméterest... Uri lőtte ezt be, felcsilantva a reményt csapata számára. Ezután jött ugye a sikertelen Matajsz-, és a mázlis Silvis-csavar.

De ez sem szegte kedvét a meccs hősének. Kibrusztolt egy újabb kiállítást, ami után a junior-válogatott feltörekvő tehetsége, az egyre többet és egyre jobban játszó Paján ismételte meg óbecsei formáját: pillanatok alatt ismerte fel a helyzetet, pillanatok alatt találta meg a rést, pillanatok alatt bomázott a kapuba. Láthatóan bénítólag hatott a hatodik FTC-gól a négynél tartó Nice játékosaira, akik ráadásul továbbra sem találták a Kósz elleni orvosságot. A végén még növelhette is volna előnyét a Fradi, de a sérülése után visszatért Haufe Cousin fejét találta telibe.

A franciáknak azonban ennél sokkal jobban fájt, hogy a 6-4-es magyar sikerrel elveszítette esélyét csapatuk a továbbjutásra. Ellenben a zöld-fehérek két két múlva az Olympikaosz ellen a Komjádiban csatázhatnak a fináléért.

Az sem lesz könnyeb meccs. Persze ha Matajsz akkor is tarthatatlan lesz...

Mestermérleg

Vad Lajos: - Miután sikeresen átvészeltük a kezdeti nyomást, és jól játszotunk mintegy két percig, megnyertük a meccset. A végére ismét visszaestünk, de ezúttal ez is elég volt.

Paolo Malara: - Két jó csapat találkozóján apróságok döntöttek.

Olympiakosz Pireusz (görög)-NIS Naftagasz Becsej (jugoszláv)

Az állás: 1. Becsej 8 pont, 2. Olympiakosz 4 (30-29), 3. FTC 4 (33-42), 4. Nice 2

Nemes gesztus

A Bajnokok Ligája-meccs előtt nemes gesztust gyakorolt a Ferencváros vízilabda-szakosztálya. Az együttes csapatkapitánya, Székely Bulcsú a Heim Pál Gyermekkórház vezetőjének átadta azt az egymillió forintot, amelyet a Szuperkupa-győzelemért kasszírozott az együttes. Még decemberben, a BVSC elleni finálé előtt tett ígéretet erre a gárda, amelyet most be is tartott. Annak fényében különösen felértékelődik ez a tett, hogy közismerten fizetési problémák vannak a klubnál, a játékosok lassan négy hónapja várnak a pénzükre...

AZ, Nemzeti Sport 2001.03.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001