FONTOS


 

A tévéfelvétel igazolja:érvényes volt a BVSC gólja
A vég kezdete

Vöröslő orcák, habkönnyű becsületsértések, bizonyíthatatlan vádak, kezelhetetlen megállapítások, továbbá a nagy talány, vajon időn belül, avagy túl esett Ibolya gólja - ez volna a mérlege a csütörtöki Vasas-Plaket-BVSC-Brendon összecsapásnak. Nem valami impozáns, ez rögtön megállapítható. Miképp a tévéfelvétel megtekintése után az is, hogy a vasutasok még időben egyenlítettek.

A TV2 Tények cím? m?sorában bemutatott összefoglalóban látszik, pontosabban jól kivehetően hallatszik, hogy a duda akkor rikolt fel, amikor a labda megpihent a hálóban, márpedig a szabály szerint abban az esetben is érvényes egy gól, ha a labda a meccs végét jelző hangeffektus pillanatában még nem haladt át a gólvonalon, de már elhagyta a játékos kezét (erről a BVSC-sek trénere, Gerendás György tudna sokat mesélni, aki az 1982-es gayaquili világbajnokságon hasonló körülmények közepette vágta be a győztes gólt a szovjeteknek, azt azonban utólag érvénytelenítették, s így elúszott az aranyérem).

Minthogy a tét óriási volt, a heves reakciók valamelyest érthetőek, igaz, egyik-másik megjegyzés kissé meghökkentőre sikeredett. Legelébb is az, amelyet az angyalföldiek mestere, Somossy József elébb a zs?riasztalnál ejtett el, majd utóbb lapunknak nyilatkozat formájában is elismételt: "Nehéz tárgyilagosnak maradni akkor, amikor a BVSC szakosztály-vezetősége megegyezik a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségével."

Érintettség okán a vasutasok szakosztály-igazgatója, Gerendás György annyit kívánt mindehhez hozzáfűzni, hogy "nem értem, Józsi miért tartott egy félórás előadást a zsűrinél egy érvényes gól után. Úgy vélem, elsősorban a nemsokára kezdődő elődöntők előtt próbált hangulatot kelteni, ami elszomorító. Egyrészt azért, mert a Vasas van olyan jó csapat, hogy enélkül is boldoguljon. Másrészt ez így, ebben a formában nem először kerül elő, és azt sugallja, hogy valamiféle BVSC-s maffia m?ködik - amúgy két BVSC-s van a szövetség tízfős elnökségében -, s csak ennek köszönhetőek az utóbbi évek sikerei. Zavar, hogy ezek a hangok rendre a rájátszás előtt erősödnek fel, és nem arról beszélünk, hogy a BVSC hetven százalékban saját nevelésű játékosokkal lett második az alapszakaszban. Sőt ha végignézzük az utánpótlás-bajnokságok tabelláit, amelyeken a BVSC csapatai kivétel nélkül az élmezőnyben vannak, többnyire az első helyen, úgy tán elmondhatjuk, nálunk tervszerű munka folyik, nem külső tényezőknek köszönhetjük eredményeinket."

Az alighanem érezhető a fentiekből, hogy az elődöntők során már a ráúszás előtt is hihetetlen feszült lesz a hangulat, azaz nem mindennapi csatákra van kilátás - és nem csupán a Vasas és a BVSC esetében. Első ízben fordul ugyanis elő, hogy mindkét párban minimum három mérkőzést kell majd vívni a továbbjutásért, hiszen a Honvéd-Domino-FTC-Mirato csata is 3-1-ről startol (korábban az egyik ágon rendre 4:0 volt a "bemenet" -ezúttal ezt Ibolya gólja gátolta meg). A véjátékba kerüléshez elvben 8 pontot kell elérni, ám a rájátszásban már nincs döntetlen, azaz idén - tekintettel a 3-1-es alaphelyzetre - valamelyest "magasabb" a finálé ára: 9 pont.

A szálak kuszálódásának azonban ezzel nincs vége. Hírlik, újabb feszültségforrás van kialakulóban: a versenykiírás szerint csak április 19-én lenne esedékes az első kör a legjobb négy között, a szövetség azonban szeretné elérni, hogy legalább az egyik pár 15-én megkezdje a csatát, ellenkező esetben a TV2 jövő vasárnap nem tud mit közvetíteni. Információnk szerint a "feladatra" kiszemelt Honvédnál és Fradinál egyelőre ódzkodnak a rajt előrehozatalától, amiből egyvalami kapásból lemérhető: vízipólóban nem csupán a mérkőzések vége, de olykor a kezdete is elég csinos vitákat tud csiholni.

Szurkolók, segítsetek!

Amler Zoltán, Nemzeti Sport 2001.04.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001