FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, elődöntő, 1. mérkőzés -jó játékkal, kiütéssel győzött a Honvéd-Domino
Az a Fradi sohasem adta fel

Honvéd-Domino-FTC-Mirato 12-5 (4-0, 3-1, 2-1, 3-3)
Kőér utca, 600 néző. V: Császár, Székely Z.

HONVÉD
PELLE, GOMBOS 1, BERECZKI 2, VARGA II ZS. 3, BÁRÁNY 2, SUGÁR, Tóth I. 1
CSERE
Takács I A. 1, JÄGER 1, Ofner, Szívós, Kovács O., Péter 1
Edző: Kovács István

FTC
Kósz, Székely 1, Takács II A., MATAJSZ 4, Paján, Hesz, Tiba
CSERE
Vogel, Szebeni, Nyéki, Szirányi, Boyd, Haufe
Edző: Vad Lajos

Gól - emberelőnyből: 9/6, ill. 12/3
Négyméteresből: -, ill. 1/1

Stabilitás.

Nem véletlenül célzott a tv2 élő közvetítésében erre olimpiai bajnokunk, a mérkőzést megtekintő Märcz Tamás. "Mindig hoznak egy alapot" - mondta az olasz Savona klasszisa. És nem a Fradira gondolt...

Nem, mert a zöld-fehérekre minden mondható, csak ez nem. Nagyon nem. Hol így, hol úgy játszik a csapat, ha elkapja a fonalat klasszis teljesítményre képes (lásd athéni Bajnokok Ligája-meccs), ha viszont elveszíti azt a bizonyos fonalat, akkor bajba kerül (lásd például a szegedi pofonok).

Ellenben alakult bárhogy, a harci szellem mindig érezhető, tapintható volt a medencében a ferencvárosi pólósokon, ha nem ment, akkor is úszott a zöld had, pofonokat osztott, rúgott, csípett, harapott.

A Kőér utcában vasárnap délelőtt aztán történt valami: egy negyed, mit egy negyed, fél negyed elteltével feladta a meccset a Ferencváros. Gombos Matajsz hóna alatt a kezdő sípszótól számított 34. másodpercben beköszönt, majd Bárány lőtt klasszikus centergólt, amit a veterán, a még mindig elképesztő lövőtechnikájú Tóth Imre emberfóros suhintása követett. Szó mi szó, nagyon hamar ellépett 3-0-ára a Honvéd, köszönhetően elsősorban a hátsó stabilitásának (na tessék, a stabilitás!) és persze a góloknak.

A Fradinak ez sok, pontosabban sokk volt, láthatóan beletörődött a kudarcba. Az történt meg, ami a bajnokcsapattal eddig még soha: elveszítette a hitét.

Szomorú.

És elgondolkodtató.

Hogy mi vezetett idáig? A hónapok óta feszült légkör? A csúszó, elmaradó fizetések? A konfliktusok? A múlt heti BL-meccs bírókettősének tevékenysége? Az Olympiakosz elleni kiesés?

Valószínűleg mind-mind közrejátszott abban, hogy az együttes a bajnoki elődöntőben került a mélypontra, az eddigi legnagyobb mélypontra, ám érdemes és tanulságos a talákozón egyedüliként pólózó ferencvárosit, a négy gólt, ezzel csapata négyötöd (!) gólját szerző Matajsz Márkot idézni: "Nincs, nem lehet magyarázat, semmilyen probléma erre a teljesítményre. Összeestünk, kész csőd volt, amit mutattunk. Elkeserítő."

No de amíg az egyik oldalon szomorkodtak, a másikon, ha nem is örömtáncot jártak, de azért boldogok voltak. Ki ne lenne a helyükben? Különben is, odahaza, a Kőér utcában világíthat a lámpa így, vagy úgy, mehet a Fradi, a Vasas, vagy akár a BVSC is, megállíthatatlan Kovács István gárdája. Hogy is mondta Märcz Tamás?

Bizony, a stabilitás...

"Ha a hátralévő itthoni meccseinket is meg tudjuk nyerni..." - és itt hagyta abba mondatát a mosolygó szakosztályvezető, Novák Ferenc. Ő is tudja, mindenki tudja, az bajnoki címet, a klub első bajnoki címét jelentené a csapatnak. Erről ugyan még nem nagyon beszélnek a Dominósok (babona?), ám ha így folytatják... Ha ilyen pontosan játsszák meg az emberelőnyös helyzeteket, ha a Varga Zsolt, Bárány Attila kettős továbbra is tarthatatlan lesz, ha a védőknek a bekkelés mellett marad erejük gólokat lőni (Bereczki és Takács bombája is hogy beakadt a felsőbe...), ha minden egyes Honvéd-játékos úgy küzd, védekezik, mint ezúttal, akkor...

Legközelebb szerdán, a Népligetben csapnak össze a felek. A nyolc pontig tartó elődöntőben 5-1-re vezet a Honvéd, kérdés, összekapja-e magát az FTC. A múltból akár meríthet is, elvégre tavaly 2-6-os hátrányból fordított az elődöntőben, ráadásul pont a Honvéd ellen.

Persze, az a Fradi sohasem adott fel egyetlen meccset sem...

A nyolc pontig tartó párharc állása: 5-1 a Honvéd javára.

Mestermérleg

Kovács István: - Nagyon jól védekeztünk, leginkább ennek köszönhetjük nagyarányú győzelmet. Örülünk, de minden játékosomnak felhívom a figyelmét arra, hogy nem lefutott a párharc. Nem szabad leülnünk, elbíznunk magunkat, igenis, a Népligetbe is úgy kell odamennünk, hogy ha törik, ha szakad, legyőzzük őket. Egyébként is szerintem a továbbiakban nem a fizikai, hanem a lelki felkészítésen van a hangsúly. Miután mindig a következő cél lobog a szemünk előtt, így mostantól a szerdai meccsre koncentrálunk.

Vad Lajos: - Szégyellem magam. Erre a csapatra a lélektelen játék eddig nem volt jellemző, nem tudom, mi történhetett. Ismét mélypontra kerültünk, ám az összes közül ez a leginkább fájó. És nem tudom, hogy hányszor lehet még felállni a padlóról...

Fröccs

Érzékeltetésképpen egy jelenet, amely után az uszodában, illetve a televíziókészülékek előtt ülő nézők körében egyértelművé tehette, idejekorán feladta a meccset a Fradi: második negyed eleje, emberelőnyben céltalanul adogatnak a vendégek (a táblán 4-0-ás hazai vezetés, azaz elméletileg nincs veszve semmi, csak nehéz a helyzet), majd Nyéki vállalkozik lövésre. A jó ütemben odaérő Ofner blokkol, majd a Honvéd pólósa a bajnoki elődöntőhöz illő felhevült állapotában tovább bosszantva az ellenfelet, odaföccsköl neki. Parázs lehetne a jelenet (ráfért volna a meccsre...), normális esetben az is lenne.

Ám Nyéki nem reagál, tűr, kis túlzással azt is mondhatjuk, hagyja, hogy bohócot csináljanak belőle.

Ez volt a jellemző a Fradira a találkozón...

amler, Nemzeti Sport 2001.04.17.


A fehér sapkás Honvéd elgázolta a Fradit

Honvéd-vízitorpedó

Vasárnap nem babra ment a játék a vízilabda bajnoki rájátszás elődöntőjének első meccsén. A Honvéd-FTC párharc kezdetét a piros-fehérek vették komolyabban, 4-0-ra elhúztak az első negyedben. A második negyed végén tudta csak Matajsz megszerezni az FTC első találatát. A Honvéd továbbra is jobban összpontosított, s míg Pelle jó napot fogott ki a kapujában, addig az ellenfélnél Kósz nem. Az utolsó negyed előtt 9-2-re vezetett a Honvéd, de a végjátékban feljavult az FTC játéka. Annyira, hogy több gólt lőtt a záró részben, mint addig a mérkőzés folyamán. A Fradi súlyos, 12-5-ös vereséget szenvedett a Kőér utcában. Szerdán újra találkoznak, pontok dolgában a Honvéd már 4-0-ra vezet, ha 8 pontig jut, vége a dalnak.

Buda Balázs, A színes Sport 2001.04.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001