FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, elődöntő, 2. mérkőzés
Tóth Imre zsenialitása döntött
A döntő küszöbén a Honvéd


FTC-Mirato - Honvéd-Domino 10-11 (3-2, 2-3, 3-3, 2-3)

A mérkőzés osztályzata: 4
Népliget, 200 néző. V: Juhász, Kun

FTC
KÓSZ, SZÉKELY 4, Paján, Takács II A. 1, MATAJSZ 1, NYÉKI 3, Tiba 1
Csere: Komlósi, Szebeni, Hesz, Szirányi, Boyd
Edző: Vad Lajos

BVSC
Pelle, TÓTH I. 1, Sugár 1, Bereczki 1, BÁRÁNY 2, VARGA II ZS. 2, GOMBOS 2
Csere: Jäger, Kovács O. 1, Ofner, Szívós 1, Takács I A., Péter
Edző: Kovács István

Gól - emberelőnyből: 10/6, ill. 12/8
Négyméteresből: -, ill. 1/1

Pedig a honvédosok úgy kezdtek, mint egy lelkes amatőrcsapat. Két labdát fölévágtak, s mindkét alkalommal lekontrázta őket a Fradi. Előbb Takács úszott meg, majd Tiba, s lőtt gólt jobbal a jobb szélről (2-0). Hogy mégis profik játszanak a vendégeknél, az persze hamar kiderült: mintha mi sem történt volna, rendezték a sorokat, s nekifogtak a maguk masszív türelemjátékának. Szervezett adogatás, a végén a két klassziscenter, Bárány avagy Varga II megjátszása. Hátul zónázás, továbbá az ellenfél középcsatárának miszlikbe aprítása, akár kiállítás árán is.

A működésbe hozott gépezet hamar "legyártotta" az egyenlítéshez szükséges emberelőnyöket, mi több, Varga és Bárány tett arról, hogy gól is szülessen belőlük. A negyedet mégis a zöldek zárták jobban: pozíciójátékban ugyan esélytelenül adogattak, Matajsz sem tudta úgy megjátszani a labdákat a fene nagy őrlés közepette, Nyéki viszont kihasználta az adódó fórt.

Az előnyök értékesítése egyébként remekül ment mindkét oldalon, s minthogy Varga bizonyult erőteljesebbnek a kiállítások kiharcolásában, a Honvéd a negyed közepén utolérte ellenfelét (5-5). A hátralévő időben aztán becsúsztak az első tévesztések, a hazaiak a negyedik, a dominósok pedig a hatodik alkalommal bakiztak létszámfölényben - bár ez utóbbinál inkább Kósz érdemeit illik kiemelni, minthogy két ízben is kibányászta Sugár labdáját a sarokból, időtlen idők óta csodált, ám átlagemberi léptékkel nehezen mérhető bravúrral.

Pelle bravúrjával indult a harmadik rész: Péter labdáját ütötte ki a sarokból. Tekintettel arra, hogy egy csapatban játszanak, ez némi magyarázatra szorul: Pelle védését követően Péter megszerezte a labdát emberhátrányban, ám Székely letámadta, ezért Pelle irányába lökte, aki nagy érzékkel kitolta, a lesben álló Matajsz pedig behúzta a levegőből. Kósz azonban hiába halmozta a bravúrokat, a Honvéd nem először másodszorra, sőt, harmadszorra kísérletezhetett a szögletek után, s most Varga lőtte ki a pipát. A túloldalon Nyékinek sikerült ugyanez, utána viszont kétszer is tévesztett (miközben Varga kipontozódott). Ráadásul a másodikat követően a centermezőny leggyorsabbjának számító Bárány meglógott, és "átlőtte" Kósz kezét.

Székely eztán úgy döntött, nincs mese, elő kell szedni valami váratlant, el is engedte a labdát a maga teljesen "amorf" lövőmozdulatával, ami be is vágódott a sarokba. Társai rutintalansága azonban lerontotta produkciójának értékét, Bereczki pedig az ajándékba kapott előnyből megint megtalálta a rést Kósz feje és kezei között, három másodperccel a duda előtt (8-8).

Kísértett tehát a múlt, elvégre tavaly is többször hosszabbításba "gabalyodott" a két gárda az elődöntő során - s hogy a párhuzamok már-már tökéletessé váljanak, Székely Bulcsú nyakába vette csapatát. Elképesztő mennyiséget melózott össze, ráadásul megint minden bejött neki (mint esztendeje): Gombos előnygólja után szüksége is volt erre a bajnoknak, hiszen a meccs folyamán először vesztésre állt (8-9). Az olimpiai bajnok először leírhatatlan mozdulattal, reménytelen helyzetből húzta a labdát a felső sarokba a vízről úgy, hogy a bal válla a kötelet súrolta. Aztán egy emberelőnyt értékesített (10-9), miközben a Honvéd-falanx szétesni látszott, hiszen egy támadáson belül két fórt is kihagyott. Csakhogy a vendégekben - ellentétben a 2000-es szériával -még maradt lelki és fizikai erő. Egy látszólag hamvába haló támadást Szívós nemhogy megmentett egy remek beindulással, de zsenge korát meghazudtoló rutinnal négyméteresig ravaszkodta magát, Sugár pedig kíméletlenül bevágta a büntetőt.

Az igazi dráma azonban csak ezután következett. Előnybe került a Fradi, ám két keresztpasszt követően Tiba harmadjára gyengén tette vissza a labdát, amit Bereczki leszedett, Kovács István pedig 14 másodperccel a befejezés előtt időt kért. Ugyan többen amondóak voltak, tartalékolhatta volna ezt a lehetőséget a hosszabbításra, végül mégis neki lett igaza: két idősebb támadója összekacsintott, majd a legvégén Sugár kilenc méterről Tóth Imre felé lőtte a labdát, amit a társ egy egészen zseniális mozdulattal a hálóba dopplerezett.

Az órán egyetlen másodperc állott.

És abban a pillanatban a Népligetben alighanem az egész bajnokcsapat tagjaira egyszerre zuhant rá a felismerés: idén az ő perceik megszámláltattak.

A 8 pont elérésig tartó párharc állása 7:1 a Honvéd-Domino javára.

Mestermérleg

Vad Lajos: - Már szerencsénk sincs... Nekünk állt a mérkőzés, jól is játszottunk, de tagadhatatlan, elkövettünk néhány olyan hibát, amiért a végén megfizettünk.

Kovács István: - Mindkét csapat nyerhetett volna, végül nekünk sikerült, ha némi szerencsével is.

Előre megbeszélték

Az efféle csodák már kivesztek a medencékből. Régen a dopplerezés mindennapos kellék volt a mérkőzéseken, persze, a nehéz bőrlabdák korában adta is magát a megoldás: odalövik a center kezére a nehéz golyót, az pedig épp ideális sebességgel érkezett a maga hatvan-nyolcvan dekájával. Épp emiatt állhatunk lenyűgözve Tóth Imre fantasztikus mozdulata előtt: a szélvészgyorsan süvítő gumilabdába ilyen érzékkel belenyúlni - hihetetlen. Ezzel meccset nyerni az utolsó pillanatban - utánozhatatlan.

"És ha még azt is elmondom, hogy Sanyival előre megbeszéltük az egészet!..." - mosolygott a Honvéd-Domino ásza. Aztán csendben hozzátette: még sohasem lőtt ilyen gólt. Mi pedig örvendhetünk, jó, hogy még nem hagyta abba. Ha másért nem, ezért érdemes volt maradnia.

Csurka Gergely, Nemzeti Sport 2001.04.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001