FONTOS


 

Mindenki szerint jogosan győzött a Vasas
A BVSC visszavonta az óvást

Ahhoz képest, hogy mekkora felfordulás volt a Komjádi uszodában vasárnap délelőtt, meglepően nyugodtra sikeredett a folytatás. Mint ismertes, a Vasas-BVSC elődöntőt követően megóvta a 7-6-os végeredménnyel végződött találkozót a Vasutas, miután a játékvezetők másfél másodperccel korábban fújták le a mérkőzést. Ráadásul - amúgy slusszpoénként - a vendégek kapusa, Szécsi Zoltán a fél pályáról (túlról?) gólt lőtt a lefújás után az üresen hagyott angyalföldi kapuba...

"Úgy hisszük, jogilag igazunk van, ám miután a legfontosabb a sportszerűség, visszavonjuk az óvásunkat" - közölte Gerendás György, a BVSC edzője. "Tudjuk, hogy a Vasas nem tehet az egészről, és megdolgozott a győzelemért, amelyet mi nem érdemeltünk meg. Ettől függetlenül persze tartjuk, óriásit hibázott a két bíró, és ha mereven a szabályokhoz ragaszkodnánk, nekünk ítélnének, mert mégegyzser mondom, jogilag nekünk van igazunk. A lépésünkkel gesztust gyakorolunk, tudom, én is megőrülnék, ha egy megnyert meccset így vennének el a csapatunktól. Szóval, a Vasas megérdemelten győzött."

És valóban. Senki sem vitathatja, hogy a remekül védő Kovács Zoltán, a szokása szerint megállíthatatlan kettős, Vári Attila és Varga Tamás, a centerben jól küzdő Steinmetz Ádám, valamint a cserepadról beszálló, és a végén gyönyörű akciógólt szerző Katonás Gergő által vezérelt piros-kékek megérdemelték a két pontot. Különösen úgy, hogy az utolsó hét percben hatszor is emberelőnyben játszhattak a zuglóiak (az össz kiállítási arány 16-8 volt, azaz kétszer annyi angyalföldi kiállítás volt...), s ezeket a kritikus szituációkat is sikerült átvészelniük a hazaiaknak.

Somossy József így vélekedett a történtekről: "Ésszerűnek tartom azt, hogy a BVSC visszavonta az óvást, hiszen a bírók lefújták a mérkőzést, és senki sem adott jelt a folytatásra. Egyébként ha tovább is folytatódott volna a játék, akkor is átlépte a képzeletbeli felezővonalat a BVSC kapusa, s úgy lőtt az üresen maradt kapunkba. Azaz, mindenképpen szabálytalan volt a gól. Sajnálom a játékvezetőket, mindamellett, hogy túlzottnak tartom a negyedik negyed kiállítási arányát - 6-0 -, a fent említett esetben a közönség visszaszámolásának végén megszólaló duda keltette azt az érzést, hogy vége a meccsnek, és csak utána vették észre, hogy másfél másodperc még hátra van. Mellesleg, teljesen megérdemelten nyertük meg a mérkőzést."

A nyolc pontig tartó párharcban 7-5-re vezet a Vasas-Plaket, azaz a következő találkozón, csütörtökön 17.30-kor a Szőnyi úton akár ki is harcolhatja a döntőbe kerülést. Elméletileg azon a meccsen a vasárnap piros lapot kapott Gerendás György nem ülhetne a csapat kispadjára. Elméletileg, hiszen a zuglóiak kérvényezték ennek a felülbírálását. "Az egész találkozót körülvevő bonyodalmakra hivatkozva valóban, kérvényeztük, hogy hadd ülhessek le a padra. Véleményük szerint ez is benne lenne a sportszerűségben. Az elbírálástól függetlenül kijelenteném, semmi összefüggés a mi visszavonásunk, illetve a beadványuk között. Csak úgy érezzük, vasárnap rengeteg volt a hiba, többek között a piros lap megadása is ide tartozik"- magyarázta Gerendás György.

Marjai Zsolt, a sokáig emlékezetes derbi bírója szerint: "Az, hogy a BVSC visszavonta az óvást, sok mindenre magyarázatot ad."

Kis magyar óvástörténet

Tekintettel a sportág összetettségére - események víz alatt, óra, duda, bonyolult szabályok - nem csodálható, hogy pólóban az óvás - olykor az újrajátszás - szinte velejárója a különféle bajnokságoknak. Kezdve attól, hogy annak idején 1927-ben, a bolognai Eb-n válogatottunknak ismételnie kellett a belgák ellen, mert a játékvezető 55 másodperccel a befejezés előtt a sötétedésre hivatkozva lefújta a meccset - a magyar vízilabda történetét végigkísérik az efféle históriák. Csak az utolsó tíz évben több híres esetet találni itthon, amelyek kapcsán a medencéből a szárazföldre költözött a mérkőzés.

1990-ben a Szpari-Tungsram kupatalálkozót ismételték meg, miután a játékvezetők egyszerűen nem értesültek a versenykiírás módosításáról, és a második találkozó végén - a meccsnullt eldöntendő - négymétereseket lövettek a frissiben bevezetett hirtelen halál helyett.

Alig néhány hét múlva az UTE-Vasas kupameccs visszavágóján is elmaradt a hirtelen halál, miután egy szurkoló - történetesen az egyik Vasas-játékos rokona - a medencébe taszajtotta Szentgyörgyi játékvezetőt. Végül az egész meccset újrajátszották, az összesítésben nulláról indulva és stílszerűen az aranygól döntött, Benedek révén, az újpestiek javára.

1992-ben az UTE és az Eger kupa elődöntőjének mindkét mérkőzését meg kellett ismételni, mivel az elsőn az egy vitatott szituáció kapcsán reklamáló újpesti csapatkapitány, Mátéfalvy Csaba kimászott a vízből, amiért cserés kiállítást járt volna, a bírók azonban ezt elmulasztották megítélni, döntően befolyásolva a párharc végkimentelét. Másodjára is az Újpest lépett tovább, igaz, nehezebben.

Ugyanebben az évben a Tungsram-Vasas bajnoki döntő második derbijén a zsűri elfelejtette jelezni, hogy a lámpagyáriak játékosa, Czibulka az utolsó percben megítélt négyméteresnél begyűjtötte a harmadik hibáját. Ő a vízben maradt, ráadásul a kapufáról kivágódó labda épp hozzá került, amiért elvben - illegális játékos a vízben - újabb büntető járt volna. Az összecsapást végül elbukó Vasas óvott, első fokon igazat is adtak neki, elrendelve az újrajátszást, ám a szövetség elnöksége végül szentesítette a Tungsram bajnoki címét.

1995-ben tartalék óra híján nem kezdték el a BVSC-Szeged bajnoki negyeddöntő második összecsapását, a szegediek ugyanis ragaszkodtak a kiírásban rögzítettekhez, és első fokon meg is kapták az 5-0-ás győzelmet. Csakhogy ismét közbeszólt az MVLSZ elnöksége, amelynek tagjai úgy határoztak, mégiscsak a vízben dőljön el a továbbjutás, igaz, "cserébe" másodízben is Szegeden találkozott a két gárda, és a hazaiak örvendhettek.

Tavaly a Honvéd-Fradi elődöntőn Steinmetz Ádám szállt partra egy keményebb szerelést követően, majd az orvosi vizsgálat végeztével kispadja felé vette az irányt, az emberfórt új játékossal húzogatta végig a vendégcsapat. Minthogy Steinmetz láthatóan nem vérzett, a szabályok szerint nem jöhetett volna vissza a lecserélését követően, ám a játékvezető vallomása alapján - belül vérzett a szája - a Honvéd óvását elutasították.

CS.G., Nemzeti Sport 2001.04.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001