FONTOS


 

Csapó Gábor nem tudott ellenállni az UTE-vezérkar frontális támadásának
A magas szőke visszatér

Két év hánykolódás után akár csendesebb vizekre is kormányozódhat az UTE-Taxi2000 hajója. Az egykoron igen díszes hadigálya - a kilencvenes években három BEK-döntő (1994: 1. hely, 1995, 1996: 2.) és három LEN-kupa-győzelem (1993, 1997, 1999), továbbá négy magyar bajnokság (1991, 1993-95) volt a mérleg - az utóbbi időkben mind viharvertebbnek tűnt, olyannyira, hogy a nyár elején a szakosztályvezetőség kénytelen volt bejelenteni: amatőr alapokra helyezik az együttes működését, azaz csupán a csapat versenyeztetési költségeit állják, a játékosok fizetését aligha. Amennyiben jön egy nagyobb szponzor, akkor juthat a gázsikra - hagytak azért nyitva egy kiskaput.

Nos, úgy fest, ezen a kiskapun masíroznak most be a megmentők. Nyomukban pedig a magyar póló egyik legendás egyénisége, Csapó Gábor.

Csapó Gábor

Született: 1950. szeptember 20., Budapest

Klubjai: Újpest, Szeged, Vasas, Syracusa Palermo

Kimagasló eredményei. Játékosként: olimpiai bajnok (1976), olimpiai 3. (1980), világbajnok (1973), 3x világbajnoki 2. (1975, 1978, 1982), Európa-bajnok (1974, 1977), Európa-bajnoki 2. (1983), Világkupa-győztes (1979), 2x BEK-győztes (1979, 1984), 9x magyar bajnok (1975-77, 1979-84), 3x Magyar Kupa-győztes (1981, 1983, 1984). Edzőként: bajnoki második (1992), bajnoki harmadik (1993), Magyar Kupa-győztes (1992)

"Nem tagadom, az is nyomott valami a latban, hogy Dudival rendkívül jó barátok vagyunk, sokat teniszezünk együtt - világított rá a sosem elhanyagolható mögöttesekre a klub elnöke, Szabó Bence. - S miután sikerült egy kisebb szponzorcsoportot is összehozni a már meglévő Arena és Taxi2000 mellé - a Pannon GSM-et, a Danubius és a Roxy rádiót, továbbá néhány, az egyesület jövőjét szívén viselő újpesti vállalkozót -, örömmel mondhatom azt is, nem amatőrcsapattal indulunk a bajnokságban. A saját nevelés? fiataljaink mellett most próbálunk néhány rutinosabb pólóssal is megállapodni, Nemes Gáborral, Bíró Attilával és Bene Andrással. Remélem, sikerül, és akkor egy egész jó kis gárdával vághatunk neki az ősznek, ami szerintem remek hír szurkolóinknak is, akik az elmúlt hetek folyamatos érdeklődésével bizonyították, továbbra is szívügyüknek tekintik a vízipólót."

Csapó újbóli feltűnése egy ob I-es gárda kispadján mindenképpen meglepetés. Az uszodától nem távolodott el a hetvenes-nyolcvanas évek zseniális játékosa - ne feledjük, egyike azon három magyar pólósnak, akinek megvan az úgynevezett Grand Slam, azaz az olimpiai bajnoki, világbajnoki, Európa-bajnoki és Világkupa-aranyérem, rajta kívül csupán Molnár Endre és Szívós István mondhatja el ezt magáról -, az utóbbi években a legifjabbak pallérozásában járt az élen. A Matáv-pólóiskola mellett idén a focit és a kézilabdát is a tanrendjébe iktató Dudi-suliban adott órákat a gyerekeknek, rendszeresen nagyokat mosolyogva azon a kérdésen, vállal-e valamikor edzőséget a felnőttek között. A Vasas-Plaketnél 1990 és 1993 között tevékenykedő tréner néhány esztendeje a maga egyedi stílusában kijelentette: "Hogy én megint ob I-es edző legyek? Nincs az a pénz. Illetve... Van, de senki sem akarja odaadni."

Amikor ezen mondataira emlékeztettük, a szőke óriás elmosolyodott: "Á, az anyagiak másodlagosak. Kásás Zoli mellett engem is megkeresett az Olympiakosz Pireusz, de semmi kedvem nincs külföldre menni, holott a görögöknél tízszer annyit kapnék, mint az Újpestnél. Őszintén szólva, amikor Bence először felvetette a kérdést, Rusorán Petit ajánlottam neki, ám hosszas, éjszakába nyúló beszélgetések után Peti végül nem vállalta. Így Bence megint kikötött nálam, de még mindig ellenálltam. Mígnem egy napja frontális támadást indított, és ekkor már nem volt visszaút."

Az olimpiai bajnok kardvívó a Taxi2000 Csapó által régóta ismert főnökével, Szenczi Szabó Jánossal, valamint a szakosztályt segítő tekintélyes üzletemberrel, Veres Tiborral karöltve végül meggyőzte kiszemeltjét arról, hogy csapjon fel ismét ob I-es mesternek. "A koncepció végtelenül szimpatikus, egyelőre az a fontos, hogy legyen egy jó évünk, amelynek során a jelenleg eléggé heterogén csapatból egy homogén együttest csinálok, aztán erről az alapról elindulva ismét nemzetközileg is számottevő klubbá szeretnék tenni az UTE-t. Egyelőre egy évet vállaltam, aztán ha sok sikerélmény ér a srácokkal, beszélhetünk a folytatásról. Attól tartok egy picit, hogy a bajnokság kissé unalmas lesz nekem, hetente egy meccs helyett sokkal több kellene. Bár a napi két edzéssel semmi gond, nem ütik a pólósuli időpontjait, ráadásul élvezet lesz az itteni fiatal tehetségekkel dolgozni, ettől függetlenül a mérkőzés az, ami igazán lázba hoz."

A csizma mellesleg nem került az asztalra azzal, hogy a karrierje összes nagy eredményét a Vasasban elért pólós ezúttal a liláknál t?nik fel: akiknek messzire hord az emlékezetük, azok tudják, Csapó doktor 1959-től 1972-ig Újpesten sajátította el a sportág alapjait.

Godova örül

Az már korábban köztudott volt, hogy az újpestieket 1998 óta irányító tréner, Godova Gábor az elmúlt bajnokság végén leköszönt posztjáról, s úgy döntött, a továbbiakban a klub utánpótlásánál kíván tevékenykedni. "Örülök, hogy megoldódott a kérdés, a srácoknak biztos nagy élmény lesz Dudival dolgozni" - közölte a "mellékállásban" az ifiválogatottat vezető, s ebbéli minőségében két hete Európa-bajnokságot nyert tréner.

CSG, Nemzeti Sport 2001.08.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001