FONTOS


 

11. junior-világbajnokság, Isztambul
Még a bazárban az arany

Az állandóan mosolygó, a magyar válogatott mellé rendelt sofőr bizony zavarba jött. Azt ugyan nem mondanám, hogy veszélybe sodorta volna a csapatot, ám igencsak megzavarta az amúgy sem pedáns rendjéről ismert isztambuli forgalmat.

"No tréning, bazár!" - ismételgette neki többször is szerda reggel Kemény Ferenc és Godova Gábor, amit ő nem tudott mire vélni. Neki azt mondták, az Akgün Hotelből az Ataköy uszodába kell elvinnie az együttest - a főnökeiével ellentétes utasítás láthatóan váratlanul érte. A kormány szó szerint dadogott egy ideig a kezében, két sáv között pöfékelt a Szívósékat szállító kisbusz, nem csoda, hogy folyamatosan dudáltak rá minden létező irányból a személyautók. Ez utóbbi főleg Paján Viktort idegesítette (a sokat emlegetett baleset nyomai, ugye), aki egyébként is morózusabb lehetett az átlagnál, köszönhetően néhány társa kedd esti huncutkodásának... Ezt persze "kölcsönkenyér visszajár" alapon kellett elviselnie - ami mutatja, felettébb jó hangulatban telnek pólósaink napjai.

"Nem draga, szep, olcso" - szóltak szinte minden placcról tört magyarsággal a bámészkodó szemekkel sétáló játékosokhoz, azaz ha nem is ment könnyen, de végül csak teljesítette a kérést a sofőr, és elvitte a csapatot Isztambul híres vásárába.

"Megérdemlik a kis lazítást" - így Merész András kapitány, aki tanítványaival együtt ismerkedett a bazári hangulattal, kikapcsolva rövid időre az állandóan a póló körül járó agyat. Amit nem könny? mellesleg! Óriási lehetőség előtt áll ugyanis a gárda, olyan előtt, amelyet önmagának sikerült kiharcolnia. Nevezetesen, hogy a legnagyobb riválisok, a jugoszlávok, a horvátok, a spanyolok és az olaszok sem állnak az útjába, ha minden a tervek (és az esélyek) szerint alakul - csak a döntőben nézhet farkasszemet egyikükkel.

A sokat emlegetett déli ág.

Nyolcaddöntő Argentína ellen (sima ügy), negyeddöntő a német-szlovák meccs győztesével (nem lehet gond), elődöntő valószín?leg az orosz-görög derbi jobbikával (az esélyek nálunk). Kívánhat ennél kellemesebbet világbajnokságon egy csapat?

Miközben a riválisok a másik, nevezzük északi ágnak, gyilkolják egymást: csak a négy közé jutásért lesznek olyan döntőnek is beillő összecsapások, mint a jugoszláv-horvát vagy az olasz-spanyol!

"Rengeteget ért az olaszok elleni győzelem" - ismételgette immáron a szállodában az ominózus 8-6-os meccsen hibátlanul védekező, a kieséses táblát egy papírra önmagának lerajzoló, és azt elszánt szemekkel vizslató Suti Gábor, aki tán észre sem vette a tőle pár méternyire álló spanyol szakembert. Joan Jané, a spanyol felnőttválogatott kapitánya a fukuokai vb-diadalt követő lazítást megszakítva Törökországba sietett, ám amint pillantást vetett a lift mellett kifüggesztett további vb-programra, mintha meg is bánta volna az egészet. Bizony, az a másik ág...

Mindazonáltal rendkívül fontos, és az ittlévő magyar edzők sem győzik hangsúlyozni: ahhoz, hogy megvalósuljanak az álmok, egy pillanatra sem szabad kiengedni, azt hinni, máris ott van az arany a nyakban. Azok még kilószámra a bazárban lógtak...

A félhold árnyékában

A ráksaláta átka. A magyar bajnokság gólkirályának állapota sajnos ismét romlott. Egész szerdán az ágyat nyomta, lázas volt, sem a bazárba, sem a délutáni edzésre nem tudott elmenni. Bánhidy András gyomrának, úgy látszik, nagy ellensége az isztambuli konyha (a gyors nyomozás szerint ezúttal a ráksaláta okozta a bajt), szomorúan hebegte: "Az nem lehet, hogy az egész nyár felkészülése semmibe vesszen a török ételek miatt...". Dr. Gábor Antal próbálta vigasztalni ("Bugyukám, nyugi, a komolyabb meccsekre kutya bajod lesz!"), de nem járt túl nagy sikerrel. Mellesleg szerdán az egész amerikai csapat kihagyta az edzést - a tengerentúliak a városi kórházzal ismerkedtek. Nem önszántukból...

A tizenhatos főtábla

Jugoszlávia
Kanada
Horvátország
Ausztrália

Olaszország
Egyiptom
Spanyolország
Brazília

Németország
Oroszország
Egyesült Államok
Törökország

Szlovákia
Németország
Argentína
MAGYARORSZÁG

AZ, Nemzeti Sport 2001.08.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001