FONTOS


 

11. junior-világbajnokság, Isztambul
Nem a húszéveseinké a világ

Elődöntő

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG 9-5 (3-2, 1-1, 3-0, 2-2)

A mérkőzés osztályzata: 3 Ataköy nyitott uszoda, 500 néző. V: Levin (izraeli), Teule (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 11/4, ill. 6/1

GÖRÖGORSZÁG
Prozonotariosz, N. KOHELIASZ 2, C. Afrudakisz, I. Koheliasz, Miteludisz 1, Teodoropulosz 1, Ntulosz
CSERE: HATZIDAKISZ 3, Vanvunakisz, Elmisian, Vlazakisz, NTOSZKASZ 2
Szövetségi kapitány: Anasztasziosz Dubasz

MAGYARORSZÁG
Barát, Sz?cs 1, Paján, Kis G., SUTI 3, Weszelovszky, Varga D.
CSERE: Szívós 1, Haufe, Ferkó, Bánhidy, Kovács O., Jászberényi (kapus)
Szövetségi kapitány: Merész András

A másik elődöntőben: Horvátország-Olaszország 10-5 (2-1, 1-2, 2-1, 5-1)

Az 5-7. helyért: Egyesült Államok-Szlovákia 9-4 (2-0, 4-0, 1-2, 2-2)

A vasárnapi program. Az 5. helyért: Spanyolország-Egyesült Államok. A 3. helyért: Olaszország-Magyarország. Döntő: Horvátország-Görögország

"Ajánlom, tűnjél el a színről sietve!"

Idézett szövegrészletet tizenhárom magyar pólós torka üvöltötte egyszerre, csak úgy harsogott az autóbusz az elődöntőre igyekvő csapattól. Eddig csak az olaszok elleni meccs előtt bömbölt a magnó a fedélzeten, ezúttal újra ehhez a fegyverhez nyúltak a játékosok, tovább spannolva önmagukat. Természetesen az Illés "Ne gondold" című slágerének kiemelt sora a görögöknek szólt, akiket a vb elődöntőjében a mieink ellen rendelt a sors.

És akik az istenért sem akartak eltűnni a színről. Mindkét első negyedbéli előnyüket belőtték, sőt mi több, egy órási akciógólra is futotta az erejükből. Tetézte a bajt, hogy mindkét személyi hibát elsőszámú centerünk, Kis Gábor szedte össze, akit azonnal le is hívott Merész András.

A kapitány mellesleg nem habozott sokat, az ötödik percben kapusát is lecserélte: a görög lövések ellen tehetetlen Barátot Jászberényi váltotta. Nem ált jól a szénánk, annnyi szent... Azt, hogy csak mínusz eggyel zártuk az első játékrészt, Suti Gábornak és Szűcs Leventének köszönhettük: előbbi váratlan kísérlete, utóbbi gyorsasága kamatozott. A görögök továbbra sem süllyedtek, kontragyanús körülmények közepette Hatzidakisz szerezte második találatát, mire végre a bírók a túloldalon is úgy látták, ideje kiállítani valakit.

Tényleg ideje volt!

Az a Suti bombázott a kapuba, akinek igazából ezúttal nem a góllövés volt a feladata: az UTE játékosának az ellenfél legveszélyesebb tagját, a felnőttválogatottba is bekerült Afrudakiszt kellett semlegesítenie. Mindazonáltal látván társain a idegességet, azt hogy Varga Dánielt legalább ugyanolyan jól fogják le a görögök, mint ő az emberét, kénytelen-kelletlen támadásban is a hátára venni a csapatot.

Viszont nem tehette ezt többé Kis, aki a tizedik percben harmadik hibáját is begy?jtötte. De hogy...! Egyenlíthettünk volna, előnyben adogattunk, ám a túlzott harci kedv fordítva sült el. A BVSC centere előbb a kapusba vágta a labdát, majd visszaúszás közben szabálytalankodott. Hányszor, de hányszor felhívta játékosai figyelmét Merész, hogy ezek a bírók imádnak mezőnyben kiállítást fújni, de hiába...

Szívós Márton és Kovács Olivér is csak kapufáig jutott - ha nincs a ziccereket, átlövéseket hárító Jászberényi, hamarabb elment volna a hajó.

A sorsot azonban nem szabad sokáig kísérteni. A harmadik negyedben még az előbbieknél is bágyadtabb, haloványabb volt az együttes támadójátéka. Ferkó Dániel csak szenvedett centerben a szorításban, újabb két emberelőny lett oda (Szívós fölé, Weszelovszky a kapufára lőtt), sehogy sem találta a ritmust válogatottunk. És miután Ntszokasz keze kétszer is láthatatlanul lendült a szélről, na meg Teodoropulosz mellé a szerencse is odaszegődött (a blokkról pattant lövés a kapunkba), nem sok nyitott kérdés maradt az utolsó hét percre.

Még a bírókban sem bízhattunk, akik néha ugyanazokat a jeleneteket másként látták itt, mint ott - ettől függetlenül valljuk be, a vereség oka nem a parton keresendő elsősorban.

Borzasztóan izgult a csapat, akarása görcsösségé fajult, miközben a görögöknek minden bejött. Van ilyen. Amitől nem számítanak rosszabbaknak ezek a játékosok, akik bebizonyították, utánpótlásszinten a világ élvonalába tartozik hazánk - azaz amennyiben a felnőttgárdánál frissíteni akar a kapitány, Kemény Dénes, bízvást válogathat közülük.

Még ha szombat este nem is gondolhatták úgy, ó nem - hogy övék a világ.

Mestermérleg

Anasztasziosz Dubasz: - A görög vízilabda egyik legnagyobb sikere előtt állunk.

Merész András: - A történtek ellenére is büszke vagyok a játékosaimra, akiket megpróbálok felrázni a bronzmeccsre, még ha ez nem is tűnik egyszer? feladatnak.

Jugoszláviát kizárták

Nem úszták meg. A horvátok elleni negyeddöntő lefújása pillanatában óriási csetepatét kezdeményező, brutális verekedésbe fogó jugoszláv válogatottat a nemzetközi szövetség tisztségviselői kizárták a világbajnokságról. Az ok mellesleg nem is maga a víziboksz, hanem azon szabány megsértése, miszerint a kispadról tilos csak úgy a vízbe ugrálni. Az idegeiket teljesen elveszítő szerb pólósok mindegyike részt vett a verekedésben (arról már megoszlanak a vélemények, hogy a horvátoktól is besegítettek-e a padról...), ennek köszönhetik diszkvalifikálásukat. Persze kérdezhetnék, mit nekik az egész, az ötödik helyért úgysem lett volna kedvük játszani... Na igen, csakhogy a kizárás következményeként Jugoszlávia juniorcsapata két évig nem szerepelhet világversenyen, így a 2003-as pozsonyi vb-n sem. Drága bunyó volt, annyi szent - különösen az őket váltó '83-84-es korosztálynak.

AZ, Nemzeti Sport 2001.08.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001