FONTOS


 

11. junior-világbajnokság, Isztambul
Örültek, de nem annyira

A 3. helyért

MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 10-5 (2-0, 3-1, 2-2, 3-2)

A mérkőzés osztályzata: 3
Ataköy nyitott uszoda, 500 néző. V: Süngü (török), Morelli (ausztrál)
Gól - emberelőnyből: 11/4, ill. 7/1
Négyméteresből: 1/1, ill. -

MAGYARORSZÁG
BARÁT, Szűcs 1, Varga D. 1, PAJÁN, Kis G. 1, SZÍVÓS 2, KOVÁCS O.
CSERE: Suti 1, Weszelovszky 2, Bánhidy 1, Haufe, Ferkó 1, Jászberényi (kapus)
Szövetségi kapitány: Merész András

OLASZORSZÁG
Simone, Felugo, Scotti 1, Napolitano 1, Dicostanzo 1, Fiorentini, Mistrangelo
CSERE: Cichero, Carippo 2, Caliogna, Lapenna, Delguide
Szövetségi kapitány: Ferdinando Pesci

Döntő

GÖRÖGORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 8-7 (2-2, 2-1, 3-1, 1-3)

Ataköy nyitott uszoda, 500 néző. V: Levin (izraeli), Teule (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 12/6, ill. 7/2
Négyméteresből: -, ill. 1/1

GÖRÖGORSZÁG: Prozonotariosz - N. Koheliasz, C. AFRUDAKISZ 3, I. Koheliasz 1, MITELUDISZ 1, TEODOROPULOSZ 1, Ntulosz. Cs: Hatzidakisz, Vanvunakisz 1, Elmisian, Vlazakisz, NTOSZKASZ 1. Szövetségi kapitány: Anasztasziosz Dubasz

HORVÁTORSZÁG: Kacic - DROBAC 1, FRANKOVIC 1, Zupcic, PREMUS 1, Kavcijanic, KOLJANIN 3. Cs: Krinic, Delaj 1, Drakcevic, Santini. Szövetségi kapitány: Veselin Djuho

Az 5. helyért: Spanyolország-Egyesült Államok 8-6 (2-1, 0-2, 3-1, 3-2)

A világbajnokság végeredménye. Világbajnok: Görögország, 2. Horvátország, 3. Magyarország, 4. Olaszország, 5. Spanyolország, 6. Egyesült Államok, 7. Szlovákia, 8. Németország, 9. Ausztrália, 10. Oroszország, 11. Egyiptom, 12. Törökország, 13. Kanada, 14. Brazília, 15. Argentína, 16. Új-Zéland, 17. Dél-Afrikai Köztársaság, 18. Venezuela, 19. Kazahsztán, 20. Mexikó, 21. Kuvait, 22. Szíria

(Irán nem érkezett meg a vb-re, míg Jugoszláviát kizárták a versenyből.)

Bevallottan furcsa érzések kavarogtak bennük. Egy hosszú időszak utolsó napja köszöntött rájuk - rengeteg munka, hajnali kelés, megannyi áldozat emléke kísért, amikor fiatalságuk utolsó meccsére készültek.

Nem erre számítottak, kár lenne tagadni. Döntőt, mit döntőt, egyértelm?en aranyat képzeltek el önmaguk számára, csak hát jött a görög rivális, és - némi külső segítséggel ugyan - porrá zúzta az álmokat.

Csalódottság magas fokon. A tizenhárom magyar pólós közül tizenkettő immáron soha nem lehet junior világbajnok (az egy szem kivétel a még ifikorú Varga Dániel), és ez az érzés nem könnyen feledhető.

Az utolsó "juniorkorú" mérkőzésükön egy másik elkeseredett együttes, az olasz válogatott állt szembe a mieinkkel. A címvédő, amelynek állapota szintúgy messze volt az ideálistól. Miután a kezdésig még gyerekekről volt szó, hatványozottan érvényesek volt a két csalódott csapat összecsapására utaló közhelyszer? megjegyzések.

"Látván a fiúkat, nem tudom, hogyan sikerül talpra állítanom őket" - mondta Merész András a görögök elleni vesztes csata után, majd minden fegyvert bevetett. Egy, a felnőtt-vb után megjelent, az utánpótlásra rossz fényt vető írás is ösztönzőleg hatott, ám leginkább a rövid monológ járt sikerrel, miszerint: "Önbecsülésetekért és azon edzőkért játsszatok, akik felneveltek benneteket. Szerezzétek meg nekik a bronzérmet, hogy büszkék legyenek rátok."

Megszerezték. Többek között Barát Ferenc és Szívós Márton kiemelkedő játékával. A kapus és a csapatkapitány jelenléte mellesleg doppingolólag hatott a társakra: előbbi tizenkilencedik, utóbbi huszadik születésnapját ülte a bronzmeccs napján. Barát ziccerek, átlövések védésével, remek kimozdulásokkal, Szívós pedig két kit?nő góllal, négyméteres kiharcolásával segítette a gárdát utolsó győzelméhez, a szép búcsúhoz, egyszersmind a világbajnoki bronzhoz.

Többek között a két bekk, Kovács Olivér és Paján Viktor jó teljesítményének köszönhetően tizenkét percig nem talált be a magyar kapuba a Felugo irányította rivális, majd Napolitano szépségdíjas csavargólját újabb nyolcperces olasz pauza követte. Az ellenfél inkább szabálytalanságokkal vezette le dühét, majd a csata után immáron békésen, sportszer?en gratulált a legyőzőnek. A magyar válogatottnak. Azt nem mondanánk, hogy a tetőfokára hágott a hangulat, visszafogottan, szerényen, de örültek a játékosok a megszerzett éremnek.

Aztán felmentek szépen a lelátóra, és együtt látták, mennyit is ér a görög sportdiplomácia. Eleinte nem túl látványosan "nyomták" a bírók a helléneket, akik ismét bevetették az összes trükköt: megpróbálták a horvátok centerét, Koljanint hamar kipontozni, de nem jártak olyan sikerrel, mint ellenünk, amikor arra a Kis Gáborra mentek rá, akinek rutintalansága miatt már a tizedik percben el kellett hagynia a medencét. A horvátok tizenhármasa felettébb érett játékkal esélyt sem adott a bíróknak, miközben látványosabbnál látványosabb gólokkal tartotta a lelket társaiban. A görögök azonban bevagdosták a fórokat - no meg az ajándékfórokat. Afrudakisz keze aranyat ért Hellász fiainak, akiket az utolsó negyedben a bírók mentettek meg a hosszabbítástól.

A lefújás után úgy kellett visszafogni a horvátokat, nehogy szétszedjék a két játékvezetőt, végül beérték középső ujjuk felmutatásával... Na és az uszoda kisebb fokú átrendezésével...

Legtöbben az athéni olimpiát emlegették (miközben azért persze a görögök teljesítményét is elismerték), "Nyomni kell őket, nincs mese", volt az általános vélekedés.

Már csak az a kérdés, hogy Görögország fővárosában az itt, Isztambulban vitézkedő játékosaink közül vajon hánynak adatik meg, hogy a vízben tapasztalja: beérik-e a "munka" gyümölcse?

Mestermérleg

Merész András: - Az összes utánpótlásedzőnek ajánlom ezt az érmet, akik a körülmények ellenére is fantasztikus munkát végeznek.

Ferdinando Pesci: - Nem tudtunk kellően felpörögni, a magyarok jobban akarták a bronzérmet. Ettől függetlenül több játékosom is bizonyította, idővel meghatározó tagja lehet a nagyválogatottnak.

AZ, Nemzeti Sport 2001.08.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001