FONTOS


 

Három év, három vereség a bronzgeneráció mutatója
Övék lenne az összetett arany

A fejezet lezárult, új élet, új vízilabdaélet vár rájuk. Az optimistábbak a felnőttválogatott felkészülését pécézték ki maguknak, a többiek egy a "végre lesznek mostantól szabad nyaraim" mondattal tettek pontot juniorkoruk végére (az egy szem kivételre, a még ifikorú Varga Dánielre várnak utánpótlás-feladatok). Az 1981-82-es korosztály. Merész András szövetségi kapitány kinevezésekor nem átallotta kijelenteni: "Szerintem nem feltétlenül rosszabb a hetvenöt-hetvanhatosnál, tehetségesek, amit a junior-vb megnyerésével igazolhatnak is."

Nos, ezt a bizonyos junior-vb-t nem sikerült megnyernie a társaságnak. Pedig minden adott volt a sikerhez, sokak véleménye szerint a mostanihoz fogható sorsolása aligha lesz még egyszer magyar csapatnak. A másik tábor, a bronzéremmel elégedett oldal persze más véleményen van - ahogy ilyenkor lenni szokott. Csak a tényeket nézve vitathatalan:

1. Azt, hogy Szívósék elkerülték a nagy négyest - Jugoszláviát, Horvátországot, Spanyolországot és Olaszországot -, maguknak köszönhették, pontosabban annak, hogy a csoportmérkőzések második fordulójában bravúros teljesítménnyel simán, 8-6-ra győzték le a Felugo, Mistrangelo, Dicostanzo (ismerős nevek Campagna nagycsapatából) fémjelezte talján együttest.

2. Az, hogy így az elődöntőben a végső győztes Görögország várt a mieinkre, utólag - látván a görög sportdiplomácia hihetetlen nyomulását, módfelett megkérdőjelezhető sikerét - bánhatjuk, és a rosszabb ágnak is nevezhetjük...

Hogy most akkor milyen is ez a korosztály, amelyből Szívós Márton és Varga Dániel már meg-megfordult Kemény Dénes keretedzésein; amelyből a két BVSC-s, Kis Gábor és Szűcs Levente kimutatta foga fehérjét a magyar bajnokságban, különböző kupákban; amelyből a honvédos Kovács Olivér három negyeden át bekkelt, őrizte jól a BVSC felettébb erős centereit a bajnoki fináléban; amelyből a ferencvárosi Paján Viktor a Becsej otthonában leckéztette meg az olimpiai bajnok Sostart; amelyből megbízható, ob I-es szintű játékosok kerültek ki?

Jó - de látni kell, valami hiányzott ezen játékosokból az igazán kiugró sikerhez. Azt tudjuk, hogy a 75-76-osok tönkreverték a világot (Kásás, Molnár, Fodor, Vári meg a többiek), így jobb is, ha a most kiöregedő, 81-82-es generációt nem hasonlítjuk hozzájuk...

Már csak azért sem, mert tíz év óta ez az első olyan koroszály, amely még döntőt sem játszott a három világversenyen.

1999., Szófia, ifi Eb - 3. hely

2000., Lünen, junior Eb - 5. hely

2001., Isztambul, junior vb - 3. hely

Az utóbbi években, évtizedekben, valljuk be, nem ehhez szoktunk - mégis ígéretes az együttes, bátran vállalható a produkciója. Annál is inkább, miután írd és mondd, csupán három, azaz három (!) vereség szerepel világversenyes mérlegén a vereség rubrikában... Ha csak ezek alapján hasonlítjuk a riválisokhoz, a magyar csapat magasan a legjobb lenne, az összetett első helyet érdemelné ki....

Mindazonáltal e furcsa adatsor talán a legsürgősebb kijavítanivalóra hívja fel a figyelmet: a legfontosabb pillanatokban megremegnek a fiatal pólósok kezei (Szófiában és most Isztambulban is az elődöntőt bukták el), egyelőre a tét, a nagy tét inkább lebénítja őket. Ha ezt kinövik, és továbbra is olyan alázattal pólóznak, mint eddig, felnőttszinten akár révbe is érhetnek. Természetesen legtöbbjük célja a nagyválogatottba kerülés, noha tudják, nem lesz könnyű dolguk, az előttük lévők helye felettébb stabilnak tűnik.

Az új fejezet azonban attól szép, hogy bármi megtörténhet - a legtöbben Isztambulban meg is ígérték: "Megpróbálom, odateszem magam, idővel sikerülni fog."

Új élet, új remények.

Nevelőedzők palettája

Juniorkoruk utolsó meccse feledtette az elődöntős bukfencet, a bronzérem mégiscsak kézzelfogható, nem pusztán papíron létezik, mint a negyedik hely. "A nevelőedzőkért játszottunk" - mondták az olaszok újbóli legyőzését követően, majd sorolni kezdték a neveket. A KSI-ben felcseperedettek (Bánhidy András, Ferkó Dániel, Kovács Olivér, Paján Viktor, Suti Gábor, Szívós Márton) elsősorban Ábrahám István, Dömötör Zoltán, Horváth János, Kőnigh György, Lakics Ilona, Mayer Mihály, Merész András, Oravecz László, Szabó Zoltán; a BVSC neveltjei (Kis Gábor, Szűcs Levente) Derekas Szilárd, Felkai László, Matusik Lajos, Tóth Sándor; a szegediek (Barát Ferenc, Weszelovszky László) Éles Vilmos, Lihotzky Károly; míg a többiek (az egri nevelt Jászberényi Gábor, az ős-fradita Haufe Tamás, az újpesti Varga Dániel) Gyulavári Zokltán, Holló Tivadar, Kádas Géza, Csombor Zoltán és Gróf Attila nevét említették. "Köszönjük nekik!" - szólt az üzenet a vb-bronzérmes társaságtól.

Egy évtized utánpótlásmérlege

Korosztály Ifi Eb Junior Eb Junior Vb Felnőtt-világversenyen szerepeltek Felnőttválogatottak

1971-72 1. ('89) 3. ('90) 3. ('91) Benedek Tibor, Varga I Zsolt Szabó Zoltán

1973-74 - 1. ('92) 3. ('93) Kovács Zoltán, Märcz Tamás -

1975-76 1. ('93) 1. ('94) 1. ("95) Fodor Rajmund, Kásás Tamás

Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás

Székely Bulcsú, Varga Tamás, Vári Attila Hesz Máté, Pelle Balázs, Regős Áron

1977-78 2. ('95) 2. ('96) 2. ('97) Kiss Csaba, Kiss Gergely, Szécsi Zoltán Bárány Attila, Császár György, Varga II Zsolt

1979-80 1. ('97) 4. ('98) 5. ('99) - Madaras Norbert, Steinmetz Ádám

1981-82 3. ('99) 5. ('00) 3. ('01) - -

(Az olimpiai bajnokokat dőlt betűvel jeleztük.)

AZ, Nemzeti Sport 2001.09.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001