FONTOS


 

Dala Tamás visszatért Újpestre
Domino, Vasas: sztárcsapatok

Egy hónappal a bajnokság rajtja előtt egy-két kivétellel mindenütt összeállt a keret, nagy meglepetések már sehol sem várhatóak. A játékosokat böngészve sokan azt mondják, rendkívül erős bajnokságnak nézünk elébe. Nekik legyen igazuk...

Mert félő, másként történik minden. Mert valóban összejött két sztárcsapat, a bajnok Domino BHSE haza tudott csalogatni három olimpiai bajnokot, Birost, Molnárt és Kisst, illetve a Vasas-Plaket is igencsak bevásárolt, hiszen Kószt, Székely, Varga II-t, Madarast is megszerezte (és megtartotta Várit!), csak hát a többiek...

Biztosan nagyon izgalmas lesz a Domino-Vasas párviadal, a bökkenő csak az, hogy a többiek nemigen tudják felvenni velük a versenyt. A Ferencváros és az Újpest kis híján "vízbe fulladt", nem sokon múlott, hogy mindkét helyütt amatőralapokra helyezzék a vízilabdát - szerencsére azonban végül megmenekült a két legnagyobb hagyományokkal rendelkező klub. A Fradinál, mint hírül adtuk, a jugoszlávok olimpiai bajnokával, Alekszandar Sostarral kacérkodnak, míg a liláknál a legújabb hír szerint Dala Tamással, a csapatot egykoron Európa tetejére vezető balkezessel is számolhat az edzősködést ismét vállaló Csapó Gábor. A bajnoki döntő mégis nagyon messze van a két együttestől...

A vidékiek helyzete még rosszabb (lasszóval kellett keresni a klubokat a létszámemlés miatt, végül a Kecskemét és a Tatabánya vállalta az OB I-et), a legtöbb helyütt az uszodabérlet vagy az uszoda fenntartása is óriási nehézségekbe ütközik. Talán az egyetlen kivétel a Szeged, amely meg tudta tartani értékeit.

Az állandóságot a BVSC-Brendon (ahol nagy ugyan a vérveszteség, de Vincze Balázs érkezése, no és Szécsi Zoltán maradása sokat nyomhat a latba) képviseli: a Szőnyi úton rendkívül büszkék fiatal csapatukra, arra, hogy ifi Európa-bajnokaik és junior vb-bronzérmeseik négy-, illetve ötéves szerződéseket írtak alá. Hosszú távon gondolkoznak Gerendásék, nem lemondva persze a 2002-es bajnoki döntőről sem. Ami "normális" esetben Domino-Vasas lenne...

(A csapatok neve mellett szereplő +, -, 0 jelek azt jelzik, hogy erősödött, vagy gyengült-e az együttes.)

BVSC-Brendon 0

Madaras és Dabrowski távozása érzékenyen érinti a csapatot, ám Vincze Balázs érkezése, és a sok helyre csábított Szécsi Zoltán maradása szinten tartja az együttest. A sokéves szerződéseket kötő fiatalokkal hosszú távra terveznek a Szőnyi úton.

Érkezett: Gulyás Ábel (KSI), Vincze Balázs (Galatasaray)

Távozott: Dávid Zoltán (UTE), Dabrowski Norbert (Dánia), Madaras Norbert (Florentia, Vasas), Tromler Miklós (Bologna), Laczó Sándor (?), Szalai Ádám (Tatabánya)

Egri Vízilabda Klub 0

Nagy mozgás nem történt Egerben, ahol továbbra is a gyönyörű új uszoda körüli kérdések jelentik a legfőbb kérdést. A UPC kilépésével az életben maradás a tét a borvidéken.

Érkezett: Hajós Péter (Svájc), Ludányi Kadosa (Pécs), Richter Bálint (UTE), Ryan Bell (dél-afrikai)

Távozott: Cseh Sándor (?), Pieskó Zsolt (?)

Ferencváros -

Két olimpiai bajnokát, Kószt és Székelyt, valamint válogatott kerettag centerét, Matajszot is elveszítette a meggyengült Fradi. Az új edző, Gyöngyösi András főleg fiatalokkal veszi fel a harcot.

Érkezett: Bíró Ákos (Vasas), Katonás Gergely (Vasas?), Tóth László (Pescara), Lehman István (Vasas?), Fábián Gergely (Vasas), Babay Árpád (Vasas)

Távozott: Kósz Zoltán (Vasas), Székely Bulcsú (Vasas), Hesz Máté (Vasas), Kardos István (?), Matajsz Márk (Mataro), Sean Boyd (Ausztrália)

Domino BHSE +

Egyedülálló módon, hároméves szerződéseket kötve három olimpiai bajnokot, Birost, Molnárt és Kisst is hazacsábított a bajnok. Mi más lehetne a célja, mint a címvédés és a BL-elsőség.

Érkezett: Biros Péter (Becsej), Kiss Gergely (Bologna), Kovács Zoltán (Vasas), Molnár Tamás (Becsej)

Távozott: Tory Zoltán (OSC), Péter Imre (Kecsmét?), Varga II Zsolt (Vasas), Ferkó Dániel (OSC)

Kecskeméti VSC 0

Még csak pár hete derült ki, hogy a hírös városban első osztályú lesz a csapat. Kecskeméten igazából még össze sem állt az együttes, amelynek már az indulás is szép szó...

Érkezett: Mráz István (Szolnok), Orosz Csaba (Szolnok), Molnár Ákos (KSI?)

Távozott: -

Kontavill-Szentesi VK -

Három meghatározó játékos is távozott a Kurc partjáról, ám kiesési gondjai így sem nagyon lesznek a csapatnak.

Érkezett: Tari László (Békéscsaba), Biltsik János (Pécs)

Távozott: Kéri Péter (UTE), Zsarkó István (Szeged), Zentai Tamás (UTE)

KSI -

Mindenképpen gyengült a KSI -ám ezen nincs mit csodálkozni, évről évre így szokott lenni. És évről évre új tehetségek bukkannak így fel...

Érkezett: Rex-Kiss Endre (Vasas), Petrik Attila (Tatabánya)

Távozott: Gulyás Ábel (BVSC), Mátéfalvy Csaba (abbahagyta), ifj. Kenéz György (Cegléd), Molnár Ákos (Kecskemét?), László Bálint (?), Rév Ádám (?)

OSC-Britsh Knights 0

Jórészt a tavalyi csapattal veheti fel a harcot az OSC, amelynek így sincs sok esélye a nagyok nyomába érni.

Érkezett: Ferkó Dániel (Domino), Tory Zoltán (Domino), Keszthelyi Balázs (UTE), Berezvai Ferenc (UTE)

Távozott: -

Szolnoki VSC 0

Dicséretre méltó a nagy szegénységben a szolnokiak igyekezete, évek óta próbálkoznak, soha nem adják fel. Kiugró eredményre azonban most sincs esélyük.

Érkezett: Körmendi Gábor (Cegléd), Krasznai Béla (Új-Zéland), Nagy Tibor (Svájc)

Távozott: Donkó András (?), Mráz István (Kecskemét), Orosz Csaba (Kecskemét), Ridzyk Zoltán (Tabán Trafik Szeged)

Tabán Trafik Szeged +

A vidék legjobbja szerencsére újra erősödött kicsit, nem véletlen, hogy Horváth Viktor irányításával lassan az érmekért harcolnak az alföldiek.

Érkezett: Rydzik Zoltán (Szolnok), Molnár Péter (UTE), Zsarkó István (Szentes), Nitsovits Tamás (Svájc)

Távozott: Krnács Zsolt (abbahagyta), Németh Zalán (abbahagyta), Szabó Zoltán (abbahagyta)

Tatabányai Vízmű SE 0

Sok év után újra az első osztályban a Tatabánya - a kérdés csak az: meddig?

Érkezett: Csőke Gábor (MAFC), Helenbai Gábor (MAFC), Fehérvári Csaba (MAFC), Szalai Ádám (BVSC), Patrik Kodak (Szlovákia), Fazekas András (Szlovákia)

Távozott: Petrik Attila (KSI)

UTE-Taxi 2000 0

Megmenekült az Újpest, Csapó Gábor vezetésével egy jelentősen átalakult együttes veheti fel a harcot. Dala Tamás érkezése mindenképpen figyelemre méltó.

Érkezett: Kovács Róbert (Vasas), Dávid Zoltán (BVSC), Szőcs Gábor (Szeged), Zentai Tamás (Szentes?), Bíró Attila (Galatasaray), Dala Tamás (Pescara), Kéri Péter (Szentes)

Távozott: Richter Bálint (Eger), Molnár Péter (Szeged), Keszthelyi Balázs (OSC), Berezvai Ferenc (OSC), Maklári Ádám (Olaszország), Varga Zoltán (Franciaország), Ambrus Tamás (Németország)

Vasas-Plaket +

Olimpiai bajnokok, válogatott kerettagok, a jövő reménységei, ismét szupercsapat van a Vasasnak, s lehet bajnok 12 év után, megint.

Érkezett: Kósz Zoltán (FTC), Székely Bulcsú (FTC), Hesz Máté (FTC), Varga II Zsolt (Domino), Varga Dániel (UTE?), Mátyás Zoltán (UTE), Németh Zsolt (Németország), Madaras Norbert (BVSC, Florentia)

Távozott: Bíró Ákos (FTC), Katonás Gergely (FTC?), Lehmann István (FTC?), Fábián Gergely (FTC), Babay Árpád (FTC), Kovács Zoltán (Domino), Kovács Róbert (UTE), Czirok Keve (?), Rex-Kiss Béla (?), Rex-Kiss Endre (KSI)

Nemzeti Sport 2001.08.30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001