FONTOS


 

Tizedszer adja a 40 éves Kontavill a kupát
Férfias felkészülés - Szentesítve

Bár a Kurca-partiak hagyományos nemzetközi férfi felkészülési tornáinak sorában sorrendben a 27. kezdődik pénteken délután, mégis kettős jubileumra készülnek Szentesen. Az OB I-es hazai gárda névadó szponzora, a Kontavill Részvénytársaság elődje ugyanis éppen negyven esztendeje telepedett le ebben a dél-alföldi kisvárosban. Ami pedig a Horváth István vezérigazgató által vezetett cég vízilabdához való kötődését illeti, túl a bajnoki támogatáson ezúttal éppen tizedik alkalommal írta ki két külföldi és négy magyar együttes részvételével a Kontavill-kupát.

De lássuk az idei hat résztvevőt!

A horvát Jadran Split most új név lett e felkészülési viadalon, ám a Kassa vízilabdásainak buszosa valószín?leg már nem térkép alapján jut el a Ligeti uszodához. Már csak azért sem, mivel a szlovákok tavaly a hetedik helyen zárták a szentesi viadalt, sőt az elmúlt napokban Egerben ismerkedett csapataink erejével. Három magyar vendéggárda is visszatérő ezen a tornán. Egy éve például az akkori bajnok FTC vívta a Kontavill-kupa döntőjét, az akkor még Honvéd-Domino nevet viselő, majd később a magyar bajnoki címet is begy?jtő Kovács-tanítványokkal szemben. Egyébként aki azt a meccset látta, már akkor borítékolta a Honvéd 2000-2001-es bajnoki évi sikerét...

Az Eger és a házigazda Szentes a hazai vízilabda két kiemelkedő bázisa, így e két város csapatának tétre menő összecsapása évek óta látványos, izgalmakban bővelkedő csemege, még az ínyenceknek is. A vidéki rangadón az elmúlt ősszel a harmadik helyért játszottak a csapatok, s a meccs végén a hazaiak nyakába került a bronzérem a hagyományos Kontavill-kupán.

E hat csapat - melyből a Domino-BHSE immár egy hete edzőtáborozik a helyszínen - pénteken délután kezdi meg a körmérkőzéseit egymás ellen. Az első játéknapon 16 órától a bajnoki címvédő az Eger ellen játsza a nyitómérkőzést, majd ezt követően egy-egy óra különbséggel a Ferencváros a Splittel, a Kassa pedig a Szentessel csatázik. Szombaton délelőtt kilenctől, délután pedig négy órától láthatnak újabb három meccset a nézők. A harmadik napon ugyanilyen s?r? lesz a program, reggel fél kilenctől, illetve délután két órától meccselnek a csapatok. A rendezők a zárásra hagyják a csúcstalálkozót: a Honvéd-Fradi örökrangadó vasárnap 16 órakor kezdődik majd.

Ami pedig a díjazásokat illeti, a győztes csapat végleg elnyeri a Kontavill 40-kupát, s mellette a torna gólkirálya a legjobbnak tartott külföldi, magyar, illetve szentesi játékos, valamint a legjobbnak ítélt kapus kap majd különdíjat -dőlt el a napokban.

Azért is külön figyelmet érdemel az esemény, mert ez az utolsó alkalom az edzőknek a kísérletezésre, hiszen egy hét múlva, szeptember 29-én indul a menet, a magyar bajnoki vetélkedés. Úgyhogy a szentesi eredmények egy-két kérdésre mindenképpen választ adhatnak a rajtot megelőzően.

Révész János, Nemzeti Sport 2001.09.20.

10. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes
Tizenhat góllal ünnepelték Kis Gergőt

Domino-BHSE-Egri VK 16-4 (3-1, 6-2, 4-1, 3-0)

Ligeti uszoda, 200 néző. V: Marjai, Horváth S.
Gól - emberelőnyből: 3/1, ill. 4/1
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/0

DOMINO: KOVÁCS Z. - Gombos, BERECZKI 2, KISS G., MOLNÁR T. 4, BIROS 2, TÓTH I. 2. Cs: Jäger, Szívós, Bárány 2, Ofner 2, Kovács O., Sugár 2, Pelle (kapus). Edző: Kovács István
EGER: Jászberényi - Kiss Sz., Szabolcsi, Hajós 1, Seress 2, Szabó G., Veréb 1. Cs: Tóth P., Ludányi. Edző: Gyulavári Zoltán

FTC-Jadran Split (horvát) 10-4 (1-0, 3-1, 3-2, 3-1)

Ligeti uszoda, 300 néző. V: Császár, Pásztor
Gól - emberelőnyből: 4/2, ill. 5/1
Négyméteresből: 1/1, ill. -

FTC: BÍRÓ - LEHMANN 3, NYÉKI 2, Takács 1, TÓTH L., Tiba 1, KATONÁS 2. Cs: Vogel, Szirányi, Paján, Fábián 1, Haufe. Edző: Gyöngyösi András
SPLIT. Góldobók: Boskovics 2, Delas 2.

Kontavill-Szentesi VK-SKP Kosice (szlovák) 11-6 (3-1, 3-0, 2-2, 3-3)

Ligeti uszoda, 400 néző. V: Kosztolánczy, Császár
Gól - emberelőnyből: 8/6, ill. 8/1
Négyméteresből: -, ill. 2/2

SZENTES: HORVÁTH T. - BERKI 3, Kameneckij, Juhász, Csörgő 1, SZABÓ N. 2, Szénászky. Cs: SOMOGYI 1, Biltsik, KISS I. 2, DALLOS 2, Törőcsik, Hyc, Csörgő, Végh (kapus). Edző: Kádár József
KOSICE. G: Kertész 3, Sakác 2, Marcinasko

Nem volt torta, ám hab annál inkább a sűrű tempóktól pénteken délután a szentesi medencében a 10. Kontavill-kupa nyitómeccsén. E jelenséget pedig azok az urak produkálták a Domino BHSE-Egri VK meccsen, akik happy birthday helyett így köszöntötték a 24. életévét betöltő Kiss Gergelyt. Akinek mit gondolnak rövid, ám annál sikeresebb életében melyik volt ezidáig a legemlékezetesebb szülinapja? Természetesen a tizenkilencediket említette olimpiai bajnokunk, amikor is megpillantotta az egri uszodában későbbi feleségét, a kecskeméti Valkay Annát.

Ennyit a magánéletről! A csapatjátékról viszont Kovács Istvánnak lennének elképzelései, de mint mondta azt még sokat kell gyakorolniuk a Bajnokok Ligájában érintett Dominosoknak. Így aztán a Honvéd mestere előbb sort cserélt, majd azokat kavarta tetszés szerint. Tehette, hiszen a már említett Kissen kívül Molnár és Biros is emlékszik még a sydney-i figurákra és piros-kékek kispadján sem akárkik vártak bevetésre. Gyulavári Zoltán pedig két cserével érthetően mondta a meccs végén: még jó, hogy ennyivel megúsztuk...

Az FTC-Jadran Split találkozót Lehmann duplája vezette fel, bár a két találat között egy rövidet pihentek a csapatok. A zöld-fehérek fiatal együttesében a szentesi születésű Tóth László volt a rangidős, aki bizony már nagyon várja volt óbecsei csapattársát, Alekszander Sostart.

"A magyar mezőny tele van olimpiai bajnokokkal, miért pont a Fradi maradjon ki a sorból?" - így a jó barát kapusban bízó Tóth, aki szerint rá sem kell már sokáig várnia szülővárosának, legfeljebb még két-három évet... Gyöngyösi András azonban egyelőre rövidebb időre tervez. A Fradi edzője már látott bíztató jeleket a csapatában a bajnokság kezdete előtt egy héttel. Azt mindenképpen ebbe a kategóriába sorolta, a "Tojás" becenévre hallgató tréner, hogy egy egy horvát csapattól csak négy gólt kaptak.

A Svájcból hazatérő Berki remekbe szabott centergólja keserítette a kassai portás életét az első játéknap zárómeccsének első percében. Majd a még serdülőkorú, de már ifi Európa-bajnoki címmel büszkélkedő Somogyi lőtte a harmadik szentesi gólt, válogatott csapattársát, Szabó Nándort követve. Jött a szlovák négyes, bement. Aztán az Izraelből hazaköltöző Kiss íratkozott fel a góllövők közé, de immáron villanyfénynél! Horváth kapus védéseinél pedig méltán villantak a vakuk is mellé. Bár a harmadik negyedben 6-3-ra "szorongattak" a szlovákok, a házigazdák pontjai a második félidőben sem forogtak veszélyben, s a végén még a súlyos szemsérüléséből felépült Csörgő is betalált a vendégek kapujába.

Szentesi mesterek - felsőfokon

Döntőbe került a Vízilabda Mesterek Európa-bajnokságán a negyvenöt év felettiek küzdelmeiben a Szentesi Senior SC csapata, miután a csoportmérkőzéseken a házigazda Split együttesét 6-5-re, a szintén horvát Zadart 9-0-ra, majd az észt Kalev csapatát 9-4, majd az elődöntőben a cseh Szlávia Práhát 10-4-re győzték le. A háromszoros világbajnok kurca-partiak szombaton a veterán 70 Split ellen játszák a finálét. Ugyanebben a korosztályban a Budapesti Senior SC bronzmeccset vív a prágai öregfiúk ellen. A fővárosi együttes ellenük egyébként a csoportmérkőzésen 14-4-re, a német Düsseldorf ellen pedig 7-4-re nyertek, majd a döntőbe jutástól a splitiek búcsúztatták el őket 4-3-as győzelmükkel. A torna harmadik magyar résztvevője a szegedi Berta Therm a 35 év felettiek mezőnyében a Split és a Dinamo Bukuresti ellen kikapott, majd a München csapatát 7-4-re legyőzte.

Nemzeti Sport 2001.09.22.

10. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes
Domino és Fradi parádé Szentesen

A péntek esti fogadást követően - amelyen Horváth István, a szentesi nemzetközi vízilabdatornát tizedik alkalommal elvállaló negyvenéves Kontavill Rt. vezérigazgatója és Szirbik Imre polgármester látta vendégül a résztvevőket -, szombaton az Eger és a Jadran pólósainak fütyült legkorábban a rigó a Széchenyi ligetben.

- Na, nehogy már a fal rakja a kőművest! - élcelődött a horvát bajnokság ötödik helyezett gárdájával a humoráról közismert Kurca-parti B-közép, amikor Seress "hajnali" gólját követően a derék splitiek átvették a vezetést. De Gyulavári mestert is megtalálták a hazai drukkerek, miután létszámellenőrzést tartottak az egriek kispadján: "Talán szüretelnek a többiek, Zoli bácsi?" Közben pedig a horvátok arattak. A tornán az első győzelmüket szerezték, amiben nem kis szerep jutott a nemzeti válogatottjuk második számú kapusának, Pavicnak s az idei juniorvébén ezüstérmet szerző Boskovicnak.

A Fradi-Kassa összecsapás előtt ritka pillanatnak lehettek szemtanúi a Ligeti uszoda nézőterén ülők. A hajdani nagy ellenfél, Wiesner Tamás parolázott a szentesiek egykori kiváló centerével, Soós Lászlóval. Előbbi a zöld-fehérek szakosztályában lett második számú ember, míg utóbbi - s erről már kevesebben beszélnek - a szülővárosában hajléktalan...

Ami pedig a második játéknap másik meccsét illeti, a szlovákok az első negyedben még kettővel válaszoltak a Gyöngyösi-tanítványok négy góljára. "Figyeljetek a védekezésre!" - szólt az FTC edzőjének ukáza a szünetben. Ez a figyelmeztetés bejött. Tóth Lászlóról sorra áltak ki a bekkek, miközben Nyékiék ellenállhatatlanul szórták újabb góljaikat. A harmadik negyedben csakis előnyből és büntetőből rezegtek a hálók, ám ebben is a Fradi bizonyult eredményesebbnek, így Vogel vezérletével végül is a két pont a zöldek birtokába került.

"Csak ezt megússzuk!" - nézett fel a derült égre Kádár József, a szentesiek edzője a Dominó BHSE elleni mérkőzés előtt. A Kontavill szakvezetője pedig ezúttal nem a kiadós eső elkerülése érdekében fohászkodott így, hanem a sok kapott góltól féltette csapatát. Az első számú kapusuk ugyanis, az elmúlt idényben 6-2-es hazai győzelemmel végződött bajnokin máig emlékezetes formában védő Horváth Tamás most az iskolai elfoglaltsága miatt maradt igazoltan távol. Helyette a mindössze 18 éves Végh László őrizte a szentesi kaput. A két 13-as sapka viselője, Tóth Imre és Szénászky Zsolt előnyből szerzett góljaival még döntetlen volt az állás, ám a bajnoki címvédő innentől már végig vezetett. A két mindössze egygólos Dominó-előnnyel zárult negyed ellenére Kovács Istvánon az idegesség legkisebb jelét sem lehetett felfedezni. Pedig ez idő alatt Bárány büntetőjét fogta a kis szentesi kapus, s néhány bravúrt is produkált mellé - no és a magyar úszóbajnokságon ötödikként célba érő Juhász kétszer is hamarabb ért a játékvezető által bedobott labdáért, mint a bajnokcsapat pólósai. A szentesi publikum pedig még a 9-3-as Domino-vezetésnél is "hozta magát": "Most már tényleg álljatok le! Jó?!" Birosék pedig igazán értették a viccet, és csak úgy, tréfából percenként még lőttek egy-egy gólt a zárónegyedben.Kiss Gergely nélkül. Olimpiai bajnokunk előbb ugyanis könyökölt, majd kommentált, ez pedig Császárnál végleges kiállítást ért - cserével. "Játék ez csak, ami arról szól, hogy sokat gyakoroljuk" - foglalta össze a látottakat a Domino edzője, amikor a meccs végén rákérdeztünk, Szentesen 16-4-es győzelemre hitelesítette-e tanítványait (elvégre pénteken is ezt az eredményt mutatta a csapat meccse után a tábla). Kovács Istvánnal szemben Kádár József a bátortalanságot emelte ki a meccs tanulságaként.

"Hajrá, Domino!" - ezt a csatakiáltást is kell még gyakorolniuk a magyar bajnokcsapat pólósainak. Tóth Imre szerint legalábbis minden bizonnyal, hiszen "csékáként" ezt beígérte a délutáni Kassa elleni találkozó előtt fellépő kórusnak. A vízben viszont már dominált az egymás meg-, illetve kiismerése, hiszen a szlovákok a hetedik Honvéd-gól után tudták elmozdítatni az eredményjelző másik felét a nulláról. A harmadik negyed közepén egy kis rövidzárlat keletkezett a Domino védelmében, amit Sakác két góllal büntetett. Ugyanennyi maradt Vidumansky László tanítványaiban a végére is, szemben Bárányék ötösével. Ami egyébiránt még mindig nem a Kovács István által adott osztályzat a csapata teljesítményére...

"Maradj szorosan, még nem ment el a hajó!"- ez az idézet Gyulavári Zoltántól származik, amint az egri pólósok Seress szépítő gólját követően hallhatták biztatásként mesterüktől. A hevesi fiúk ezt komolyan is vették, hiszen 6-2-es Fradi-vezetésről jöttek fel, mi több, a harmadik negyedet meg is nyerték. Az utolsó hét percben Tóth László parádés svédcsavarja, illetve Hajós bombája ment élményszámba. Gyöngyösi Andrásnak azonban mégis Lehmann fegyelmezetlensége és kiállítása maradt a legemlékezetesebb: "Pista, erről beszélünk már harmadik hónapja, hogy csak ezt ne!" - korholta a háromgólos játékosát a Fradi edzője a meccs 28. percében.

Megérkezett Horváth Tamás is a villanyfényes záró meccsre, ám a szentesi kapuban ennek ellenére már az első percben táncot járt a Mikasa. A horvátok nem sokáig örülhettek a vezetésnek, hiszen a Kurca-partiakhoz szerződő ukrán Kamenickij nagy gólt ragasztott a hálójukba. Utána felváltva estek az újabb találatok, csakhogy Szabóéra kettő volt a spliti válasz. A második negyed Berki eredményes büntetőjével indult, majd a csapatok emberelőnyös helyzeteiket kihasználva 6-6-ra hozták az eredményt a félidőre. Horváth kapus bravúrjai ezúttal is feldobták Kádár József tanítványait, és Csörgőék a negyed előtt szintén ikszre hozták a meccset. A horvát edzőt, Vojko Segvicet sárga lappal nyugtatták a játékvezetők, míg Kameneckij gólja ugyanezt tette a hazai nézőkkel. Kiss pontozódásával és a horvátok egyenlítésével pattanásig feszült hangulatban telt az utolsó két perc. Az állás azonban maradt 9-9 a végére is, s ezzel megszületett a 10. Kontavill-kupa első döntetlenje.

Egri VK-Jadran Split (horvát) 5-8 (2-2, 0-3, 2-2, 1-1)

Ligeti uszoda, 100 néző. V: Marjai, Horváth S.
Gól - emberelőnyből: 7/1, ill. 8/3
Négyméteresből: -, ill. 1/1

Eger: Jászberényi - Kiss Sz., Szabolcsi, Hajós, SERESS 2, Szabó G. 1, VERÉB 2. Cs: Tóth P., Ludányi. Edző: Gyulavári Zoltán.
SPLIT. Gólszerzők: Boskovic 3, Asic 3, Andonijevic, Pavlovic

FTC-Kosice (szlovák) 13-5 (4-2, 4-0, 3-1, 2-2)

Ligeti uszoda, 300 néző. V: Kosztolánczy, Pásztor
Gól - emberelőnyből: 10/4, ill. 8/1
Négyméteresből: 3/3, ill. -

FTC: BÍRÓ - VOGEL 5, Lehmann 1, NYÉKI 4, TÓTH L., Tiba, Katonás 1. Cs: HAUFE 2, Takács, Szirányi, Paján, Fábián, Zámbó. Edző: Gyöngyösi András.
KOSICE. G: Kertész 2, Kotavla, Takás, Marcinasko

Kontavill-Szentesi VK-Domino-BHSE 4-16 (2-3, 1-2, 0-4, 1-7).
400
néző. V: Császár, Marjai
Gól - emberelőnyből: 11/1, ill. 2/2
Négyméteresből: -, ill. 2/1

SZENTES: VÉGH - Berki, Kameneckij, Juhász, Csörgő 1, Kiss I., SZÉNÁSZKY 2. Cs: Vígh, Biltsik, Szabó N. 1, Dallos, Sarusi, Hyc. Edző: Kádár József
DOMINO: Pelle - Gombos, Bereczki, Kiss G. 2, MOLNÁR 2, BIROS 3, Tóth I. 2. Cs: Jäger, SZÍVÓS 2, Bárány 1, Ofner, Kovács O. 1, SUGÁR 3, KOVÁCS Z. (kapus). Edző: Kovács István

Kosice (szlovák)-Domino-BHSE 6-20 (0-6, 2-5, 2-4, 2-5)

Ligeti uszoda, 300 néző. V: Marjai, Pásztor
Gól - emberelőnyből: 4/1, ill. 4/3
Négyméteresből: 1/0, ill. 1/1

DOMINO: Kovács Z. - Gombos, Bereczki, Molnár T. 2, Kovács O. 2, BIROS 4, TÓTH I. 3. Cs: Jäger, Szívós 2, Ofner 2, Sugár 1, BÁRÁNY 4. Pelle (kapus). Edző: Kovács István
KASSA. G: Fabini 2, Sakác 2, Kertész 2

Egri VK-FTC 6-12 (0-3, 2-3, 3-2, 1-4)

Ligeti uszoda, 400 néző. V: Kosztolánczy, Horváth S.
Gól - emberelőnyből: 7/2, ill. 4/2

EGER: Jászberényi - Kiss Sz. 1, Szabolcsi, Hajós 1, SERESS 3, Szabó G., Veréb 1. Cs: Ludányi, Cseh. Edző: Gyulavári Zoltán
FTC: Bíró - KATONÁS 2, LEHMANN 3, Nyéki 1, Takács 1, TÓTH L. 4, Tiba. Cs: Szirányi, Fábián, Vogel 1. Edző: Gyöngyösi András

Kontavill-Szentesi VK-Jadran Split (horvát) 9-9 (2-3, 4-3, 2-2, 1-1)

Ligeti uszoda, 400 néző. V: Császár, Kosztolánczy
Gól - emberelőnyből: 10/6, ill. 11/6
Négyméteresből: 1/1, ill. -

SZENTES: HORVÁTH T. - Berki 1, KAMENECKIJ 3, Juhász, CSÖRGŐ 2, KISS I., SZÉNÁSZKY 1. Cs: Somogyi 1, Biltsik, Szabó N. 1, Dallos, Hyc. Edző: Kádár József
SPLIT. G: Boskovic 4, Pavlovic 2, Delas, Asic, Ivanisevic

A torna állása: 1. Domino 6 pont (52-14), 2. FTC 6 (35-15), 3. Jadran 3 (21-24), 4. Szentes 3 (24-31), 5. Eger 0 (15-36), 6. Kosice 0 (17-44)

Szentesített bontás és avatás

"Balesetveszély miatt zárva!" - hirdetik a piros betűk immár a harmadik nyár óta a szentesi strand női öltözőjének a falán.

Pontosabban hirdették, hiszen szombat délután Szirbik Imre, Szentes polgármestere fogta a kőműveskalapácsot, és saját kezűleg kezdte el bontani a 70 (!) esztendeje ideiglenesen épített létesítményt. A téglákat - amiket szinte már csak az idő tartott össze - könnyedén választották el egymástól a város emberét követő első bontók, akik egy cseppet sem bánkódtak, sőt mosoly ült az arcukon. Joggal. Hiszen a Széchenyi-terven nyert 181 millió forint mellé a Csongrád Megyei Területfejlesztési Alap 58 millióját is megkapta Szentes önkormányzata, amihez hozzárakva a város 112 milliós önrészét komoly fejlesztés vette most kezdetét ama első téglák kiemelésével.

A termálfürdő megújulása, amely a kor követelményeinek megfelelő aquapark felépítését is jelenti, a vízilabdások és az úszók komfortfokozatát is emeli majd, hiszen a közműhálózat átépítése és az öltözők megújulása számukra is kedvező.

Akár az idén az NB III-ba került MÉH-Szentesi TE labdarúgóinak a szintén szombat este átadott pályavilágítás, ami 1.7 milliós önkormányzati forrásból építve az Alföld-csoportban jelenleg harmadik helyen álló együttes edzéseit könnyíti meg.

Női bajnokság a Felina-kupáért
Nyerő volt a huszonegy

BVSC-TBÉSZ-OSC-Hungaropharma 21-1 (5-1, 5-0, 8-0, 3-0)

Szőnyi út, 100 néző. V: Horváth Cs., Fekete
Gól - emberelőnyből: 10/7, ill. 1/0
Négyméteresből: 3/3, ill. -

BVSC: Pápai - DANCSA 8, GÁL 2, RÉDEI 3, GYÖRE A. 6, Polereczky 1, SZENTKERESZTI 1. Cs: Kabok, Vígh. Edző: Györe Lajos
OSC: Trencsényi - Wolf 1, Menczigár, Péteri E., Szegedi, Ilk, Péteri Zs. Cs: Mazug (kapus), Demendi, Mogyoródi, Csillaghy, Horváth R. Edző: Pszota László

Mestermérleg

Györe Lajos: - Becsületesen küzdő OSC-t győztünk le szép akciókkal.

Pszota László: - Gratulálok Mogyoródi Helgának, aki tizenkét évesen első OB I-es mérkőzésén szerepelt.

Az állás
1. BVSC-TBÉSZ 3 3 - - 49-18 6
2. Dunaújvárosi Főiskola 2 2 - - 26- 6 4
3. Szentes 2 1 1 - 18- 4 3
4. Vasas 1 1 - - 16- 8 2
5. Polo SC 2 1 - 1 22-21 2
6. DVSI-GS 2 1 - 1 10-16 2
7. Kecskemét 2 - 1 1 9-13 1
8. Eger 2 - - 2 17-25 0
9. BVSC-Brendon 1 - - 1 3-16 0
10. OSC 3 - - 3 7-50 0

Révész János, Nemzeti Sport 2001.09.23.

10. Kontavill-kupa, nemzetközi férfitorna, Szentes
Papírforma-eredmények Szentesen

Egri VK-Kosice (szlovák) 13-3 (1-1, 5-0, 2-1, 5-1)

Ligeti uszoda, 50 néző. V: Kosztolánczy, Marjai
Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 7/2
Négyméteresből: 1/1, ill. -

EGER: JÁSZBERÉNYI - Kiss Sz., Szabolcsi, Hajós 1, SERESS 5, SZABÓ G. 3, Veréb 1. Cs: Tóth P. 1, Ludányi, Cseh 2, Kovács R. (kapus). Edző: Gyulavári Zoltán

KOSICE. Gólszerzők: Palascsák, Basco, Kertész

Jadran Split (horvát)-Domino-BHSE 5-5 (0-1, 1-1, 2-1, 2-2)

Ligeti uszoda, 200 néző. V: Császár, Marjai
Gól - emberelőnyből: 6/2, ill. 4/1
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/1

DOMINO: KOVÁCS Z. - Gombos, Bereczki 2, Kiss G., Molnár 1, Biros 1, Tóth I. Cs: Jäger, Szívós, Bárány, Ofner, Kovács O., Sugár 1. Edző: Kovács István

JADRAN. G: Pasic 3, Boskovic, Tomas

Kontavill-Szentesi VK-FTC 6-10 (2-3, 2-2, 1-3, 1-2)

Ligeti uszoda, 300 néző. V: Császár, Kosztolánczy
Gól - emberelőnyből: 8/2, ill. 6/2
Négyméteresből: 2/2, ill. -

SZENTES: HORVÁTH T. - BERKI 2, Kameneckij, Juhász, Csörgő, KISS I., SZÉNÁSZKY 1. Cs: Somogyi 1, Bildsik, Szabó N. 1, Dallos 1, Sarusi, Hyc. Edző: Kádár József

FTC: Bíró - KATONÁS 1, LEHMANN 3, NYÉKI 2, TÓTH L. 1, Tiba 1, VOGEL 1. Cs: Takács, Szirányi, Fábián, Haufe, Hosnyánszki 1. Edző: Gyöngyösi András

Jadran Split (horvát)-Kosice (szlovák) 8-5 (1-1, 3-1, 3-0, 1-3)

Ligeti uszoda, 100 néző. V: Császár, Marjai
Gól - emberelőnyből: 6/2, ill. 8/2

G: Boskovics 3, Setka, Delas, Antonijevic, Devic, Asic, ill. Vidumanszky, Kotvla, Sakác, Grutka, Kertész

Kontavill-Szentesi VK-Egri VK 6-3 (3-1, 1-1, 0-1, 2-0)

Ligeti uszoda, 300 néző. V: Kosztolánczy, Marjai
Gól - emberelőnyből: 6/2, ill. 5/0
Négyméteresből: 4/4, ill. 3/2

SZENTES: HORVÁTH T. - Berki 2, Kemeneckij, Csörgő 1, KISS I., Szabó N. 1, SZÉNÁSZKY. Cs: Somogyi 1, Biltsik, Juhász, Dallos 1, Sarusi, Hyc. Edző: Kádár József

EGER: Jászberényi - Kiss Sz., Szabolcsi, Hajós, SERESS 2, Szabó G., Veréb 1. Cs: Tóth P., Ludányi, Cseh. Edző: Gyulavári Zoltán

Domino-BHSE-FTC 14-7 (4-1, 4-2, 4-2, 2-2)

Ligeti uszoda, 400 néző. V: Kosztolánczy, Császár
Gól - emberlőnyből: 8/4, ill. 8/4

DOMINO: KOVÁCS Z. - Gombos 1, Bereczki, KISS G. 3, MOLNÁR 3, Biros 1, TÓTH I. 1. Cs: Jäger 1, Szívós 1, Bárány 1. Ofner, Kovács O. 1, Sugár 1, Pelle (kapus). Edző: Kovács István

FTC: Bíró - Vogel, LEHMANN 3, NYÉKI 2, Tóth L., Tiba, KATONÁS 2. Cs: Takács, Paján, Haufe, Zámbó. Edző: Gyöngyösi András

"Végre, ez szép volt!" Bár e dicsérő szavak az egri edző szájából a harmadik játéknap első meccsének még a derekán hangzottak el, Gyulavári Zoltán megállapítása a Kassa elleni győzelmükre is igaz. A 1. Kontavill-kupa eddigi legnagyobb meglepetését a Domino-BHSE iksze jelentette a Jadran Split ellen. "Ne ragozzuk, rosszul játszottunk, és kész..." - értékelt Kovács István, az 5-5-ös döntetlent követően. A horvátok bravúrja pedig számolásra késztette a házigazdákat. Ahhoz ugyanis, hogy dobogóra kerülhessenek, a Kontavill-Szentesi VK-nak a vasárnap délelőtti utolsó meccsen le kellett volna győznie az eddig százszázalékos FTC-t. A Fradi menetelése azonban nem borította a papírformát...

A délutáni utolsó kör első meccsén a Jadran Split bebiztosította bronzérmét, a szentesi tornát pont nélkül befejző Kosice legyőzésével. A Szentes-Eger találkozó tétje a negyedik hely megszerzése volt, és a büntetőktől hemzsegő vidéki rangadóból a rendező Kontavill csapata került ki nyertesen.

A szentesi torna rendezői tudták, mit kell a végére hagyni, annyi szent!

A Domino-FTC rangadó - jelen esetben nyugodtan nevezhetjük döntőnek - igazi csemege volt a vízilabda szerelmeseinek. Ahogy Tóth Imre rutinosan kipókhálózata a bal felső sarkot, Kiss Gergely szintén a kapufa belső élét vette segítségül a góljánál, na és Molnár laza, csuklóból suhintott találata. Valószínűleg erről álmodik minden semleges drukker. Vajon mivel tüzelte fel így az övéit ebédidő alatt Kovács István?

Kettes! Már mint a Fradi-figura, ami ezúttal nem jött be az előnynél - Lehmann gólja árválkodott továbbra is a zöld-fehérek oldalán jó ideig az eredményjelzőn. A második negyedben 6-3-ig felváltva rezdültek a hálók: a Fradiét Sugár és Kovács Olivér hozta mozgásba, míg a piros-fehérekét Nyéki.. Aztán Molnár percei következtek: két parádés centergól, egy kimaradt svédcsavar (pedig tényleg szép volt), no és egy kis gatyaaigazítás. Utóbbi bírói engedéllyel és önmagának...

Csak térfelet cseréltek a csapatok - fordulásról nem beszélhetünk, hiszen már 12-5-re elhúzott a bajnokcsapat, tartva ezzel a negyedenkénti négygólos átlagát. Aztán a végére csendesebbre fogták a tempót olimpiai bajnokaink, és így az utolsó hét percre kiegyenlítetté vált a küzdelem. Pedig Tóth Imre mondta ám csapatkapitányként: "Gyerekek! Ez nem a válogatott! Járjon a labda!"

A Fradi edzője mindenesetre elégedett a szentesi ezüstéremmel, sőt. A szombaton rajtoló bajnokság végén sem bánkódna az ilyen színezetű medál miatt. "Az elmúlt tornák bebizonyították, fel kell jutnunk arra a lépcsőfokra, ahol a velünk azonos erősségű csapatokat is le tudjuk győzni" - vonta meg a tanulságot Gyöngyösi András. Kovács István pedig ezt emelte ki: "Tanulni jöttek, és ehhez a Szentesen töltött másfél hét és a Kontavill-kupa tökéletes tanodának bizonyult. "A védekezés betonozása volt az első lecke, úgy érzem, abban már beszélhetünk is eredményről" - fogalmazott a Domino-BHSE vezetőedzője a 10. Kontavill-kupa díjkiosztása előtt.

A torna végeredménye: 1. Domino 9 pont , 2. FTC 8, 3. Jadran 6, 4. Szentes 5, 5. Eger 2, 6. Kosice 0

A torna különdíjasai. Legjobb játékos: Molnár Tamás (Domino-BHSE). Gólkirály: Seress Tibor (Egri VK) 14 találattal. A legjobb kapus: Horváth Tamás (Kontavill-Szentesi VK). A legjobb külföldi játékos: Miho Boskovics (Jadran Split). A legjobb szentesi játékos: Kiss István

Révész János, Nemzeti Sport 2001.09.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001