FONTOS


 

Somossy József Olaszországban egységesítette csapatát
Piros-kékben látják a világot

A forgatókönyv ugyanaz. Az edző kihasználva feletébb tartós itáliai kapcsolatait, elintézi, hogy fogadják a csapatot, a szakosztály pedig előteremti a szükséges költségeket az útra. Magyarán, a Vasas-Plaket a felkészülés utolsó fázisában ismét olaszföldön próbálgatta erejét -méghozzá néhány, az európai elitbe tartozó gárda társaságában.

Egy hétig Genova környékén izzasztotta pólósait Somossy József - az edzések mellett a kétkapus tréningeken leste fiait. Nem ám egymás ellen lubickoltak az angyalföldi vitézek, a túloldalt ugyanis a Recco, a Savona vagy éppen a Camogli játékosai néztek velük farkasszemet. Eme négy együttes parádés szereposztásban, magyar, olasz, spanyol és szerb sztárok főszereplésével játszotta öt-hat felvonásos találkozóit.

"Rendkívül hasznos volt ez az egy hét"-kezdte immáron idehaza a tréner, Somossy József. - Hasznos, mert minőségi környezetben, olyan csapatokkal, olyan játékosokkal készülhettünk, akik komolyan veszik a vízilabdát. A mérkőzések rámutattak úgy a hiányosságainkra, mint az erőségeinkre, a jövőben például sokkal, de sokkal jobban kell védekeznünk, mint eddig. Mindenesetre jó úton járunk, és az mindenféleképpen bebizonyosodott számomra: csapatom bármilyen eredmény elérésére képes, olyan, mint tavaly, amikor hét góllal kaptunk ki a Mladosttól, nem fordulhat elő."

A felmérés mellett természetesen az összeszoktatás is célja volt a túrának, elvégre nem kevesebb, mint nyolc új játékos érkezett a csapathoz. Persze az újak (Kósz, Székely, Varga II Zs., Madaras, Hesz, Mátyás, Németh II Zs., Varga D. -parádés névsor, különösen a Varga T., Vári, Steinmetz Á., Vindisch kvartett társaságában...) ugyanolyan profik, mint elődeik, azaz játszi könnyedséggel verbuválodott egységes alakulattá a pár hete még heterogén alakulatnak vélt együttes.

"Az elsődleges feladat maga az összeszoktatás volt - azt hiszem, ezen a téren egy rossz szavam sem lehet. A játékon természetesen még csiszolni kell, ám már most is képesek megszakadni egymásért a játékosok. Pedig nem vagyunk ám régóta együtt, sőt, mindenki egyszerre még nem is állt a rendelkezésemre. Sajnos Székely Bulcsú már egy hónapja küszködik a hátával, Hesz Máté pedig tanulmányai miatt nem is tudott kijönni velünk Olaszországba. Szóval van még munkánk elég, de biztos vagyok abban, hogy mindez a végén kamatozni is fog" - folytatta a Vasashoz tavaly visszatért Somossy, aki nem is titkolja: a hazai viadalok mellett (bajnokság, kupa) a nemzetközi mezőnyben, egész pontosan a KEK-ben is a csúcsra tör, törhet csapatával. Szó mi szó, régóta várt már erre...

Ha rajta múlik, Székely ott lesz a BVSC ellen

Amint Somossy Jószef is említette, Sydney bajnoka, Székely Bulcsú egyelőre nincs százszázalékos állapotban. Mindenki "Csucsuja" még a Dudi-Suli évnyitóján, egy kézilabda bulimeccs közben sérült meg. Részleges hátizomszakadást állapítottak meg nála (volt, hogy félórán keresztül nem tudott felkelni, és feküdt a hátán fürdőszobájában a válogatott klasszisa), ami bizony nem heverhető ki egykönnyen. Igazából a teljes, intenzív pihenés a kúra - na de hát hol lenne erre ideje a pólósnak...?

Szóval amikor csak tehette, vízbe ment a beteg, persze volt, hogy csak a lelátóról szemlélte társait. Na de hogy van mostanában? -érdeklődtünk nála, hiszen bizonyosan mindenkit érdekel, hogy a vasárnapi első fordulóban, a BVSC ellen egyáltalán láthatjuk-e őt is a Szőnyi úton.

"Köszönöm, viszonylag már jól vagyok. Még a szokásosnál óvatosabban edzek ugyan, de érzésem szerint rajtam nem múlik majd szereplésem a nyitómeccsen. Érzem még, de azt nem mondanám, hogy fáj a hátam. Egyelőre a vízben a kelleténél még jobban figyelek rá, ám remélem, hamarosan nyoma sem lesz az egésznek"-tudtuk meg a 75-szörös válogatottól, akinél természetesen új csapatáról is érdeklődtünk. "Kiválóan érzem magam a Vasasban, rendkívül jó szellemű társaság jött össze, és ami nagyon ritka, a vízilabdáról alkotott kép területén is teljes az összhang. Ráadásul Soma révén nagy szakmai tudással rendelkező edző van az élén, úgyhogy bizakodó vagyok. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy fiatal a csapat, biztosan lesznek hullámvölgyei, rosszabb periódusai. A feladatok közé tartozik tehát az is, hogy ezt ki kell tolni akkorra, amikor ez még belefér" -magyarázta Székely Bulcsú, majd nem hazudtolva meg fradista múlját, zárszóként hozzátette: "Annak örülök, hogy a nagy zűrzavar után, úgy tűnik, helyreállt a rend a Fradinál, és egészen jó csapat jött össze. Amikor időm engedi, biztosan kimegyek volt csapatom meccseire."

AZ, Nemzeti Sport 2001.09.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001