FONTOS


 

Kemény előnyt kovácsolna a hátrányból
Athén jegyében egyeztettek

Élvezetes, mondhatni élményszer? tájékoztatással szolgáltak a pólókapitányok pénteken délelőtt az olimpiai egyeztető megbeszélésen.

Faragó Tamás, a montreali olimpia egykori gólkirálya, a női válogatott mestere kezdte a rövid beszámolót. Az Eb-győzelmet nagyon kellemes meglepetésnek ítélte, a vb második helyről pedig megjegyezte, hogy szerencsére a lányok csak a végén, az aranymérkőzésre fáradtak el, igaz, akkor nagyon. A következő nagy cél az olimpiai részvétel kiharcolása, ami Sydney előtt nem sikerült. Athénben már két csapattal több, nyolc együttes vehet részt a nőknél. A magyar együttes addig némi frissítésre szorul, hiszen a szabályváltozáshoz is alkalmazkodni kell. A jövőben a nők a férfiakhoz hasonlóan harminc méteres pályán játszanak, amit "Tono" mester helytelenít, mert ezzel véleménye szerint lényegesen unalmasabbá válnak a hölgyek mérkőzései.

Kemény Dénes férfikapitány joggal beszélt csalódással az idei évről. Az Eb-kudarcot véleménye szerint részben a játékosok fizikai és idegi fáradsága okozta, de ehhez a különböző túlzott kötelezettségek is hozzájárultak. A médiák és a különböző szponzorok igényeit nehezen lehetett kielégíteni. A világbajnokságra sem tudta felrázni a játékosokat, a csapat teljesítménye erősen hullámzott. A csapatépítés és az olimpiára történő felkészülés terén egy év hátrányba kerültek az ellenfelekkel szemben. De ebből a hátrányból szerinte előnyt is lehet kovácsolni, hiszen a riválisok, a játékosállomány, valamint a taktika terén már megkezdték a változtatásokat, így ehhez alkalmazkodni lehet és kell is.

A női válogatott következő évi m?sorában a Perth-ben rendezendő augusztusi Világkupa áll, míg a férfiak számára június 29-én indul a Világliga sorozata, majd augusztus végén a Világkupa során Belgrádban szállnak vízbe.

Molnár Zoltán ügyvezető igazgató kérdésére válaszolva Martin György, a szövetség elnöke elmondta, hogy a 250-260 milliós idei költségvetésből a világbajnokság több mint harmincmillióba került. Hozátette, a költségvetésből mintegy kétszázmillió forintot saját erőből teremtettek elő, amit Dénes Ferenc, az ISM sportért felelős államtitkára elismerését fejezte ki. A hazai Eb gazdasági mérlege még nem készült el, de a vártnál kedvezőbben alakulhat.

Magyar lett a FINA-főtitkár asszisztense

Erősödő római légió

Erősödött a római magyar légió - legalábbis sportdiplomáciai vonalon. Színeinket eddig Szakadáti László képviselte, aki immár harmadik éve a LEN (európai úszóliga) igazgatóhelyettese. Mostantól még egy honfitárs is t?zközelben van: Németh Bea lett Bartolo Consolo FINA-ügyekben eljáró személyi titkára. A LEN elnöki tisztét is viselő olasz úriember mellé azért kellett plusz egy asszisztens, mert a díszfunkciónak számító FINA-alelnökség helyett nemrég a világszövetség főtitkárává választották, ami bokros teendők sokaságát szabadította Consolóra.

Németh Bea júniusban a margitszigeti Európa-bajnokság sajtóbizottságában dolgozott, és ottani munkája elismeréséül vetette fel Alessandro Sansa LEN-igazgató, hogy ha úgy adódik, a jövőben is közrem?ködhetne a Liga által szervezett eseményeken. "Beadtam az életrajzomat, aztán egy ideig semmi sem történt - mondta az ifjú hölgy. - Mígnem hirtelen szóltak, hogy kell Consolo úr mellé egy titkárnő, mivel ott volt náluk az életrajzom, mondták: miért ne próbálhatnának ki? Úgyhogy itt vagyok három hete, remélem, hamar beletanulok a munkába."

A nem mindennapi karriertörténet amúgy egy tanulsággal bizonyosan szolgál: tényleg minden út Rómába vezet.

HORVÁTORSZÁG. A horvát vízilabda egyre mélyebbre süllyed. A szövetség elfogadta Neven Kovacevic szövetségi kapitány lemondását, így a horvát vízipólós ügyeket Jakov Matosic főtitkár intézi. De már nem sokáig. Matosic ugyanis bejelentette, hogy a november 17-ei közgyűlésen ő is lemond. Matosic bevallotta, a távozásra azért szánta el magát, mert január elsejétől új munkát vállal. A horvát lapok szerint az Európai Vízilabda-szövetségben tölt majd be magas tisztséget. A zágrábi lapok tudni vélik, hogy a szövetség elnöke, a francia Alphonse Angella visszavonul, és helyére az eddigi alelnök Gianni Lonzi lép, így Matosic lesz az Európai Vízilabda-szövetség alelnöke - írja tudósítónk, Heka László.

Vad Dezső CSG, Nemzeti Sport 2001.10.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001