FONTOS


 

Három-három olimpiai bajnok egymás ellen, azaz végre jön a Honvéd-Vasas!
Pólós ászparádé

Eljött a nagy nap, amire a nyári pólóőrület, Eb, vb, Unicum-gála után várt a nép, amiről hetek óta beszélnek az uszodákban. Összecsap végre a két szupercsapat, egymásnak feszülnek olimpiai bajnokok, válogatott klasszisok, a nemzeti csapat ajtaján kopogtató tehetségek, Kiss, Molnár, Biros, Székely, Kósz, Vári, a Varga testvérek, a "kis" Steinmetz, Kovács és Pelle, Bárány, Tóth Imre, Sugár, Szívós, Vindisch, Madaras etc. Parádés szereposztás, parádés szakemberekkel, akik el sem tudják képzelni, hogy ne sajátjaik gyűjtsék be a két pontot.

"Győzünk, nincs mese!"-vallja Kovács István, a Domino-BHSE edzője.

"Megverjük őket!"-így Somossy József, az ellen, a Vasas-Plaket trénere.

Szóval Honvéd-Vasas. Előbbi a Bajnokok Ligájára, utóbbi a KEK-re készül gőzerővel, s a végső diadal a cél. Utoljára 1999-ben az UTE révén ünnepelhettünk nemzetközi kupasikert (LEN-kupa) -elnézve a két hihetetlenül megerősödött együttest, nem kizárt, jövő májusban dicshimnuszok egész sorát érdemlik majd ki. A magyar bajnokságban azonban csak egyikük érhet révbe, éppen ezért rendkívül fontos lesz a mostani ütközet kimenetele. Bár messze még a vége, könnyen lehet, ez a meccs fogja eldönteni, ki fog többször otthon játszani a fináléban. Az alapszakasz után a felsőházban még mindkét együttes otthonában megmérkőznek egyszer-egyszer, s aki jobban jön ki ezekből a rangadókból -feltételezve, hogy sehol sem hullajtanak pontokat... -, leheletnyivel ugyan, de közelebb kerül a legfényesebb medáliához. Legalábbis így számolnak a Honvéd és a Vasas háza táján. Igaz, például a BVSC-t (de a Fradit vagy az Újpestet sem) senki sem kérdezi, pedig arrafelé másként szól a fáma...

"Fontos, persze hogy nagyon fontos mérkőzés lesz. A vaksorsolás adta lehetőséget szeretnénk kihasználni, nagyon jó lenne a hazai pálya előnyével élni. Ettől függetlenül úgy érzem, bármelyik uszodában is rendezik ezt a párharcot, abszolút háromesélyes. Két jó csapat, mondhatom, a két legjobb magyar csapat találkozik, itt is ott is klasszisok egész sora, magyarán kiszámíthatatlan, ki örülhet a végén. Természetesen én optimista vagyok, és azt mondom, miénk lesz a két pont. A felfokozott érdeklődést érezzük, de nem nyomaszt bennünket, örülünk, ha sokan lesznek a lelátókon. Mindenki egészséges, Kiss Gergő is bevethető, aki , gyorsan visszanyeri formáját, felveszi a ritmust. Döntő lesz a kapusteljesítmény, előny, hogy két kiváló játékosom van erre a posztra, azaz bármikor bármelyiküket beállíthatom. Eddig felettébb jól lőttük be az emberfórtokat, hetven százalék felett járunk, igaz, azt is tudom, a BVSC elleni első két negyedet tekintve nem játszottunk éles meccseket. Azért is jó, hogy most kerültünk össze a legnagyobb riválissal, mert a BL előtt lemérhetem, hol tartunk, mi az, amiben még fejlődünk kell"-összegzett Kovács István, aki elárulta: elővételben sok jegy talált gazdára, azaz annak, aki a Kőér utcában szeretné megtekinteni a csúcsderbit, vasárnap legalább a 10.45-ös kezdést megelőző órában érdemes az uszodában tartózkodnia.

Ha akkor még kap egyáltalán tikettet...

Angyalföldön nem titkolják, számítanak a csapatnak rengeteget segítő, a Kecskemét vagy a Tatabánya ellen is a lelátón ülő szurkolókra, akik jóban-rosszban kitartanak kedvenceik mellett. Most inkább a jóban...

"Igen, csak eddig nem volt olyan mérkőzésünk, amin küzdenünk kellett volna. Nyolc új ember került a csapathoz, minőségi játékosok, a teljes összeszokáshoz elengedhetetlen lenne az olyan találkozó, amin keményen kellene küzdeniük. A huszonhat-hármakból nem lehet semmit sem lemérni. Kettészakadt a mezőny, éppen ezért túl lett exponálva ez a Honvéd-Vasas, amely persze rendkívül fontos mérkőzés. Ami a legszomorúbb számunkra, hogy nincs visszavágója, ahhoz, hogy a későbbiekben az élen zárjunk, idegenben szerzett pontok szükségesek, idegenben is győznünk kellene. Nyilván el kell gondolkozni azon, hogy jó-e így ez a kiírás...Becsülettel készültünk a mérkőzésre, mindenki egészséges, nem foglalkoztunk és nem is foglalkozunk semmiféle külső körülménnyel, nyerni megyünk az ellenfél otthonába"-magyarázta Somossy Jószef, aki kollégájához hasonlóan szombaton is edzést tartott. A nagy napra ugyanis illik a legjobb formát mutatni.

AZ, Nemzeti Sport 2001.11.04.

Honvéd-Vasas szuperrangadó a Kőér utcában
Egy kis hazai: két nagy hazai


Noha Zwack Péter köztudomásúlag a sportág nagy barátja, semmi köze ahhoz az unikumhoz, amely vasárnap délelőtt háromnegyed tizenegytől várja a közönséget a Kőér utcai uszodában. A Honvéd-Vasas bajnoki rangadó azért egyedülálló a maga nemében, mert a részvevők példátlan módon erősítették meg soraikat a nyáron, s ily módon kétcsapatosra szűkítették az aranyéremre esélyesek "körét". A Honvédba Biros, Kiss Gergely és Molnár, a Vasasba Kósz és Székely érkezett a sydneyi győzők közül, de ez még nem minden: az előbbi társulatban ott találjuk Kovács és Pelle kapust is, továbbá az ígéretes jövő előtt álló Bárányt és Szívóst, míg az utóbbi alakulat játékoslistáját olyan nevek teszik teljessé, mint a szintén olimpiai első Várié, valamint Heszé, Steinmetz Ádámé, Varga Tamásé, Varga II Zsolté és Vindisché.

Bár a holnapi találkozót az alapszakasz keretében rendezik, a legkevésbé sem állítható, hogy ne lenne komoly tétje. Kovács István, a bajnoki címvédő Honvéd trénere szerint a két együttes randevúi alkalmával a felek amúgy sem merenghetnek azon, hogy milyen mértékben fontos a győzelem, hiszen "egészen egyszerűen muszáj nyerni". Ráadásul: a csapatok nem veszítik el megszerzett pontjaikat a már csak nyolc együttes részvételével zajló folytatásban, így a meccsnek a végső helyezések megállapításakor is jelentősége lehet. Kovács ezzel együtt úgy véli, hogy az őszi idény első számú feladata helytállni a Bajnokok Ligájában, s a Vasas elleni derbi kiváló felkészülési alkalom a november 23. és november 25. között - a híres-neves Posillipo részvételével - Budapesten rendezendő csoportmérkőzések előtt.

A másik parton ácsorgó Somossy József osztja kollégája azon véleményét, hogy "győzni kell", és hozzáteszi: "Az elhibázott bajnoki kiírás miatt ennek a mérkőzésnek nem lesz visszavágója, s mivel idegenben játszunk, nem nevezhetném szerencsésnek magunkat." A legutóbb tizenkét éve bajnoki első Vasas edzője azt mondja: az elmúlt két hónapban azon volt, hogy legalább olyan jó csapatot kovácsoljon, mint a riválisé, és most úgy érzi, a munka a terveknek megfelelően halad.

A két extrakülönítmény összecsapását a kőbányai helyszínen hozzávetőlegesen ezren tekinthetik meg. Ami tegnap még elképzelhetetlen lett volna, arra holnap reális az esély: egy "szimpla" pólóbajnokira kicsi lesz a Kőér utcai uszoda.

Népszabadság 2001.11.03.

Már csak négy nap a Honvéd-Vasasig!
A végső visszaszámlálás

A visszaszámlálás megkezdődött. Már csak négyet kell aludni (aki bírja, fenn is maradhat...) és egymásnak feszül hazánk két elitgárdája, egymás ellen száll vízbe az agyonszeretett sydneyi csapat három-három klasszisa (Biros, Molnár és Kiss az egyik, Kósz, Vári és Székely a másik oldalon), válogatott kerettag pólósok zöme bizonyíthatja, világszínvonalon űzik kedvenc sportágukat.

Ami a kézilabdában évek óta a Fotex-Dunaferr vagy a kosárban a Pécs-GYSEV, az a vízilabdában ebben az idényben egyértelm?en Honvéd-Vasas. Magyarán: vérbeli rangadó. Szuperrangadó. Az első forduló óta ezt várja a szurkoló (a sikerre kiéhezett angyalföldi drukkerek a Tatabánya vagy a Kecskemét ellen is százasával látogattak ki a Komjádi uszodába és kérdezgették Somossy Józsefet: "Ugye, megveritek őket?"), erre készül minden érintett. Így a vasárnap délelőtti csata rendezői is. A Kőér utcai uszodában gőzerővel folynak az előkészületek, mint a Domino-BHSE szakosztályvezetője, Novák Ferenc elárulta: "Egyeztetünk az érdekeltekkel, megállapodtunk a Vasassal a kölcsönös közrem?ködői jegyek számáról. Ami biztos, a vendégek táborára külön rendezői gárda felügyel majd. Várhatóan rengetegen akarják a helyszínen látni a mérkőzést, de azt tudjuk, az uszoda befogadóképessége határos -még akkor is, ha a kapu mögötti négyszázas pótlelátó is a miénk -, így aki nem akar lemaradni, érdemes elővételben megváltania jegyét."Utóbbit szerdától tehetik meg az érdeklődők - reggel 9-től délután 4-ig 1200 forintért árulják a tiketteket az uszodában.

Mindeközben a bírók neve is ismertté vált: eszerint a Kosztolánczy, Császár kettős vezeti a kétség kívül óriási izgalmakkal kecsegtető csúcsderbit. Tényleg elindult a visszaszámlálás.

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001