FONTOS


 

Bajnokok Ligája, selejtező, H-csoport
Amikor Tóth Imre varázsolni kezd

DOMINO-BHSE-TRIGLAV KRANJ (szlovén) 13-8 (5-1, 5-3, 2-3, 1-1)

Honvéd: Kovács Z., TÓTH I. 4, Biros, Takács, MOLNÁR T. 2, Sugár 1, KISS G. 2
CSERE: Gombos, JÄGER 1, BERECZKI 2, Szívós 1, Bárány
Edző: Kovács István

Triglav Kranj: Belofasztov, Mertelj 1, NASTRAN 3, Peranovic, Troppan, Stromajer, Z. BALDERMAN 4
CSERE: Bukovac, Senica, Mihelcic, Suhadolnik, Bekovec
Edző: Tomo Balderman

Gól - emberelőnyből: 8/4, ill. 6/2
Négyméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Peranovic (15. p.)

Posillipo Napoli (olasz, Kásás 2, Steinmetz B.)-Rapid Bucuresti (román) 13-5 (3-0, 3-1, 2-1, 5-3). Az állás: 1. Posillipo 4 pont (24-11), 2. Honvéd 4 (21-13), 3. Triglav 0 (14-24), 4. Bucuresti 0 (10-21)


Kiss Gergő két gólt lőtt a szlovéneknek
Beosztással él az ember. Pontosabban: a beosztással él az ember. Minthogy a hazai együttes készíti el egy ilyen BL-hétvége programját, Kovács István úgy döntött, erősorrendben tálalja együttesének a három vetélytársat. Épp azért, hogy a veszélyesnek tartott, ám ismeretlen szlovéneket pénteken felmérhesse. Továbbá, hogy az olyan öreg rókákat, mint Tóth Imre, a kvartett leggyengébbje, a román Rapid elleni nyitó mérkőzésen pihentethesse.

A húzás fényesen bejött.

Mást ne mondjunk - Tóth hat perc alatt többet csinált, mint a bukarestiekkel szemben szenvedő bajnokcsapat pénteken - kétszer hét perc alatt együttvéve. A mesterfokú egy az egyezés egyik utolsó mohikánja védővel a nyakán, szélről indult, majd egy testcsel után már a védő előtt volt, a nyakán becipelte emberét a kapu elé, csinált két lövőcselt, aztán betette a labdát a kapuba. A vendégek még nem jutottak túl a csodálkozási szakaszon, amikor Tóth bejátszásából Molnár emberelőnyt harcolt ki, az öreg pedig úgy simította be a visszakapott labdát a rövid felsőbe, hogy előtte a védő és a kapus is kalimpált. Aztán a harmadik akcióban is főszerepet játszott: úgy tette be Molnárnak a labdát, hogy a bekk véletlenül se érhesse el, ugyanakkor a centernek se kelljen nyújtózkodnia (3-0). Végül az időközben szépítő kranjiak akcióját ő zavarta meg egy rutinos védőmozdulattal, ebből fordulhattak a többiek, és Bereczki megzúgathatta a harangokat (4-1). Hogy a vetélytársakban még csak haloványan se éledjen fel a remény, arról Kovács Zoltán gondoskodott: előbb hátrányban hárított, majd biztos, ami biztos, megfogta Stromajer négyméteresét, végül a meglógó Nastran elől halászta el a gólt ígérő indítást, a rekontrát Szívós fejezte be, hovatovább a meccsel egyetemben (5-1).

És a fesztivál folytatódott a második hét percben is: ugyan Jäger bombáját körítendő két, kissé zavarba ejtő akciógólt is szereztek Baldermanék, 6-3 után azonban nem kaptak több lapot. Először is, a honvédosok nekik is eladták zseniálisan megjátszott emberelőnyfigurájukat - négy légpassz után a falban álló még tovább adja a labdát, így Molnár zsákolhat -, eztán a Tóth-show újabb fejezeteiben gyönyörködhettünk. De tényleg. Száradt a labda, midőn Molnár bejátszását a centerbe betört zseni a levegőből csavarta a kapuba úgy, hogy a labda megcsókolta a felső lécet is. Aztán zónából, három lóba után ejtett, egyszerre gyorsítva is, csavarva is, ívelve is - na mindegy, egy ilyen ösztönös mozdulatot úgysem lehet normálisan leírni -: a labda mindenesetre ismét a kapufáról perdült be, igen méltóságteljes módon. A lécekkel egyébként igen meghitt kapcsolatba került az együttes, Sugár irdatlan lövése is onnan vágódott be kisvártatva (10-3).

Túl sok, "megvitatásra" érdemes téma már nem maradt a folytatásra, avagy a mieink, ellentétben az első napi összecsapással - emlékeztetőül, akkor 2-4-re álltak, míg most 10-4-re vezettek -, a szünetig agyonvágták az ellenfelet. Így a harmadik negyed közepétől kezdve olykor tagadhatatlanul lazítottak - Tóth, dolgavégeztével, erejét a vasárnapi, Posillipo elleni derbire tartalékolva köpenybe burkolózott, s végleg partra ült -, és csupán arra vigyáztak, nehogy a Triglav behatoljon a "veszélyes zónába", vagyis négynél ne kerüljön közelebb. Kovács István ugyan kissé komor vonásokkal figyelte, amint legénységének néhány tagja "mulatni" kezd a vízben, ám a fegyelem lazulása csupán az önbecsülést sértette, a két pont megszerzését egy pillanatig sem veszélyeztette.

Ami azt jelenti, hogy a Honvéd már továbbjutott, habár a nyolc közötti jó sorsoláshoz kellene az olaszok elleni siker. Ehhez csak annyit: amióta a BL létezik, a Posillipo még sohasem kapott ki a selejtezőben. Az is igaz viszont, hogy eddig egyszer sem kellett eljönnie Nápolyból...

Mestermérleg

Kovács István: - Másképp mentünk neki ennek a mérkőzésnek, mint pénteken, és ez látszott is. Mi "fent" voltunk rögtön az elejétől fogva, ők "lent", így egy pillanatig sem lehetett kérdéses a sikerünk.

Tomo Balderman: - Négy játékosunkat veszítettük el tavaly óta, maradt hét jónak mondható pólósunk - egy ilyen remek csapat ellen ennyivel képtelenség felvenni a versenyt. Azért a második félidő tetszett, akkor fiataljaink is jól teljesítettek.

KEK-selejtező, Mouscronois
Továbbjutott a Vasas

Vasas-Plaket-SKP Kosice (szlovák) 12-5 (2-1, 4-1, 2-1, 4-2)

VASAS: KÓSZ -SZÉKELY 4, MADARAS 2, Vári, Hesz, VARGA II ZS. 2, Steinmetz Á. 1. Csere: Varga T. 1, Varga D. 1, Vindisch 1, Mátyás, Plézer, Németh Zs. (kapus). Edző: Somossy József

A Dauphins Mouscronois (belga)-Mladost Zagreb (horvát) mérkőzést lapzártánk után játszották. Az állás: 1. Vasas 4 pont (2 mérkőzés), 2. Mladost 2 (1), 3. Mouscronois 0 (1), 4. Kosice 0 (2)

A Kassa együttese ugyan jóval nagyobb ellenállást tanúsított, mint a Mladost Zagreb ellen, a Vasasnak így sem okozott nagy gondot a győzelem kivívása. Somossy József tanítványai az első negyedben még csak keresték a fonalat, ám a folytatásban szó szerint megbolondították a szlovákokat. A piros-kékek edzője azt is megtehette, hogy a mérkőzés felétől pihentette két kulcsemberét, Várit és Varga Tamást, valamint Kósz helyett is Németh Zsoltot állította be. A horvátok elleni vasárnapi rangadón dől el, hogy elsőként vagy másodikként lép a legjobb nyolc közé a Vasas (a sorsolást figyelembe véve nem mindegy) -óriási csatára van tehát kilátás. És nagy-nagy birkózásra, hiszen a belga városban közreműködő bírók az eddigi meccseken csak a legritkább esetekben állítják ki a játékosokat. Átlag négy emberelőnyös szituációt jegyeztek fel az érintettek, azaz nem volt véletlen bekkjeink pihentetése...

LEN-Kupa, selejtező, F-csoport, Barcelona
Németh-bomba - meglepetés!

BVSC-Brendon-Barchemials Bologna (olasz) 9-2 (1-1, 3-1, 1-0, 4-0)

A BVSC góldobói: Vincze 4, Zoufal, Sz?cs, Petik, Németh Zs., Fülöp

Catalunya-CSZKA Moszkva (orosz) 7-3

Catalunya (spanyol)-BVSC-Brendon 6-7 (0-4, 1-1, 3-0, 2-2)

A BVSC góldobói: Csányi 2, Zoufal, Vincze, Varjas, Kis G., Németh Zs.

A Bologna-CSZKA mérkőzés lapzártánk után ért véget.

Két parádés győzelmet aratott Katalóniában a vasutasgárda: pénteken késő este, lapzártánk után valósággal lemosta a soraiban három egykori BVSC-st - Tromlert, Tóth Frankot és Monostorit - felvonultató bolognai együttest. Szécsi Zoltán káprázatosan védett, bizonyíték erre a két kapott gól (az egyik Tromler jóvoltából született). Szombat este ugyanazzal a lendülettel folytatták a magyarok, hét perc alatt elhúztak négy góllal, Kis centerből volt eredményes, Vinczéék remekül fordultak, így könnyednek ígérkezett a folytatás. Nem lett az, a harmadik negyedben rálépett a fékre Gerendás György legénysége, és a hazai pálya előnyét élvező spanyolok egyre közelebb jöttek. A negyed végén 22 másodperc alatt lőttek kettőt, így hatalmas izgalmak közepette telt a záró rész: 6-6-nál a Catalunya utolérte a BVSC-t, ám egy perccel a vége előtt Németh Zsolt kapufáról bevágódó átlövésével sikerült megszerezni a győzelmet a hajrában egyre inkább pankrációra emlékeztető küzdelemben.

LEN-kupa-selejtező, H-csoport, Hamm
Görög átok ül a Fradin

Ethnikosz Pireusz (görög)-Ferencváros 7-6 (1-1, 2-4, 1-1, 3-0)

FERENCVÁROS: SOSTAR -Hosnyánkszky, Nyéki 2, Tóth L. 1, Katonás 1, Takács A., Lehmann 1. Cs: Vogel, Paján 1, Szirányi, Tiba. Edző: Gyöngyösi András

Rote Erde Hamm (német)-Primorje Rijeka (horvát) 7-12

Az állás: 1. Ferencváros 2 pont (13-10), 2. Rijeka 2 (15-14), 3. Ethnikosz 2 (11-11), 4. Hamm 2 (12-16)

Nem, nem és nem, nem megy a Fradinak a görögök ellen. Nem is oly rég Székelyestül, Kószostul botlott a zöld-fehér armada az Olympiakosz ellen a Komjádiban, még az előző idényben, a Bajnokok Ligájában. Akkor a négyes döntő bánta a győzelem elmaradását. Most az Ethnikosz Pireusz bizonyult nagy falatnak - reméljük azonban, ez nem jár kieséssel a LEN-kupában...

A két eset hasonlósága a játékvezetés. Egykor a Kratochvil, Klaric kettős ejtette ki a Fradit, ezúttal a Savcsenko, Reemmet duó tett meg mindent ezért. Pedig a hírek szerint álomszerűen indult a talákozó: Sostar ismét parádézott a kapuban, a görögök nem tudtak mit kezdeni vele. Érezhette a rivális edzője is a bajt, szó szerint megbolondította a meccset. Piros lapot provokált ki a bírókból a második negyed elején, majd az uszodából is kirúgatta magát. "A cirkusz a bírókat is meghatotta, innentől érezhetően a görögök mellé álltak" -magyarázta szomorúan Wiesner Tamás szakoszályvezető. Három négyméterest kapott az Ethnikosz, és további három értékesített emberfórra is futott az erejéből -így a végén egy 3-0-ás etapot produkálva, Korkinakisz (ő összesen hat gólig jutott)vezérletével megfordította a mérkőzést. "Ez a fiatal csapat lélektanilag még gyenge egy ilyen találkozóra. Támadásaink nem sikerültek, elbizonytalanodtak a srácok. De nem adjuk fel a továbbjutás, sőt, az elsőség kivívását sem"-tette hozzá Wiesner, aki tudja, vasárnap a hazaiak ellen muszáj győznie a gárdának. Ha a csoport legerősebbje, az igen erős Rijeka ellen sikerült, akkor a németekkel szemben miért ne sikerülne...?

CSG-AZ, Nemzeti Sport 2001.11.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Bajnokok Ligája 11.24

 
LINKEK

  Vízilabda.2001