FONTOS


 

Sostar: Fradi-kapus vagy Partizan-igazgató?
Szláv tengerben a Honvéd

A "hazai sorsolás" elonye leginkább a Vasas-Plaket esetében érvényesült, ugyanakkor a BHSE-Domino befektetése - a sorsolási ceremónia megrendezése - egyelore nem igazán tunik gazdaságosnak, hiszen bajnokcsapatunkat szépen "belelökték" a szláv tengerbe.

De haladjunk sorjában. A LEN-kupa negyeddöntoi kerültek eloször terítékre -a táblakihelyezéssel pedig mindjárt némi gubanc támadt: a konyakoskelyhekbol még rendben bukkantak elo a gömböcskék, ám az "eredményjelzore" már rosszul tették ki a csapatok neveit, a Fradi például ismét összekerült a selejtezoben egyszer már legyozött Rijekával, ami a szabályok értelmében nem lehetséges. "Impossible" - dörmögött Alphonse Angella, a LEN vízilabda-bizottságának francia elnöke, miután helyérol felkelve közelebbrol is szemügyre vette a párosítást. A bonyolítást végzo titkár, Bertie Muscat eztán nagy nehezen rendet vágott - habár nem tudható, hogy jobban járt-e Fradi. Elvégre a Partizan Beograd a verheto ellenfél kategóriájába tartozik, csakhogy legalábbis pikánssá teszi a két mérkozést, hogy a zöldek klasszis kapusa, Alekszandar Sostar foállásban a Partizan szakosztály-igazgatója. A jugó együttesrol egyébként annyit érdemes tudni, hogy huszonéveik elején járó fiatalok alkotják a gerincét, az idei évadot uraló szerb válogatottból senki sem játszik soraiban.

A BVSC-Brendon hovatovább hazajár Spanyolországba: a csoportelsoséget Barcelonában kiharcoló vasutasokat ezúttal Madridba vezényli Fortuna. A világbajnok hispán csapatból egyedül Javier Sánchez-Toril játszik a Realban, légiósa is csupán egy van, a nem túl nagy hírnévnek örvendo német Alexander Elke - azaz a vasutasok mindenképpen esélyesnek számítanak.

Nemkülönben a Vasas, amely a német Cannstatt-tal meccselhet - azzal a vetélytárssal, amelyre a többi csoportelso is pályázott (a címvédo firenzeiek magyarja, Fodor Rajmund nem repesett a boldogságtól, amikor megtudta, hogy Váriék "elhalászták" az orruk elol a germánokat). A Stuttgart elovárosának számító település együttesében egy magyar szerepel, Ambrus Péter, egy válogatott, Steffen Dierolf, kapusuk pedig jó német recept szerint orosz származású (Oleg Uchal), ámbátor utóbbi nem örvend túlzott hírnévnek - magyarán az angyalföldieknek gond nélkül illik a négybe kerülniük.

Zárásképp került terítékre a Bajnokok Ligája, amelyben a BHSE-Domino a három lehetséges verzió közül legkevésbé kívánt "keleti blokk"-ba soroltatott be (érdekesség, hogy a másik ágon Kásás kontra Kásás mérkozések lesznek, hiszen a Kásás Tamás fémjelezte Posillipo az atya, Kásás Zoltán vezette Olympiakosz Pireusszal is találkozik). A négyes dönto rendezési jogára, azaz értelemszeruen továbbjutásra pályátó gárdánknak alighanem leginkább a Jug Dubrovnikkal gyulik majd meg a baja: a Bajnokok Ligája címvédoje a romjaiban hevero horvát vízilabda utolsó, még sértetlen erodítménye. Kulcsembere a centeróriás, Mile Smodlaka, ezen túlmenoen több válogatott - Volarevic, Krzic, Ivanis, Boskovic -, továbbá a májusi BL-finálé legjobbja, Fatovic, valamint egy amerikai légiós, Bailey jelent életveszélyt a vetélytársakra. Sokkal érdekesebb feladvány a Dinamo Moszkva, amelybol egy szekérderéknyi klasszis távozott - Szmirnov, Jerisov, Balasov, Garbuzov, Jevsztignyejev, Zakirov: valamennyien rendszeres fellépoi a világversenyeknek -, így a nem is oly rég a válogatottnál másodedzoként dolgozó Mait Rijszman régi kipróbált klasszisokra fanyalodott. Avagy Molnár Tamás régi kedves ismerosének, a Szegeden több évet lehúzó csodakapusnak, Dmitrij Scsegyerkinnek kell majd gólt lojön, akit 37 évesen hívtak vissza Isztambulból, de a "Vaskezunek" becézett bekk, Szergej Ivlev, valamint a gólfelelos Dmitrij Apanaszenko sem mai eresztés. A Dinamo elleni találkozók tunnek leginkább fontosnak, elvégre az elmúlt évek legrettegettebb gárdája, a Becsej a vénséges Jugo Vaszovicsot leszámítva az összes klasszisát elveszítette, vagyis a kvartett pofozógépének tunik. Ezek alapján legalábbis képet alkothatunk a csoport erejérol, amelyben a jugoszláv bajnok számít a leggyengébbnek...

A sorsolás

Bajnokok Ligája

Piros-csoport: Domino-BHSE, Jug Dubrovnik (horvát), Dinamo Moszkva (orosz), VK Becsej (jugoszláv). A Honvéd mérkozései: Becsej-BHSE (január 19./20.), BHSE-Dinamo (február 3.), Jug-BHSE (február 23./24.), Dinamo-BHSE (március 9./10.), BHSE-Jug (március 24.), BHSE-Becsej (április 14.)

Kék-csoport: Posillipo Napoli (olasz), Olyimpique Nice (francia), Olympiakosz Pireusz (görög), Spandau 04 (német)

Az elso két helyezett jut a négyes döntobe, amelyet május 23-24-én rendeznek.

KEK

A negyeddönto párosítása: Vasas-Plaket-SV Cannstatt (német), CN Barcelona (spanyol)-Jadran Hercegnovi (jugoszláv), Vouliagmeni (görög)-RN Florentia (olasz), Mladost Zagreb (horvát)-Lukoil Volgográd (orosz)

LEN-kupa

A negyeddönto párosítása: BVSC-Brendon-Real Canoe Madrid (spanyol), Partizan Beograd (jugoszláv)-Ferencváros, Pro Recco (olasz)-Primorje Rijeka (horvát), Catalunya (spanyol)-Leonessa Brescia (olasz)

A KEK és a LEN-kupa negyeddöntoit január 19/20-án, illetve február 2/3-án játsszák.

Bizakodnak a trénerek

Kovács István (Honvéd): - Lehetett volna könnyebb is...Sokan lebecsülik a meggyengült Becsejt, ám én a jugoszlávok ellen sem számítok könnyu meccsre. A másik két ellenfélrol nem is beszélve. A Jug a címvédo, bombaeros együttes, és a Dinamo is eros lehet, mégiscsak az orosz bajnok. Résen kell lennünk, ha tovább akarunk jutni. Nehéz lesz, de mégis azt mondom: sikerülni fog.

Gerendás György (BVSC): -Hallottam, hogy vezeti a Real hazája bajnokságát, ám ez ki tudja, mit jelent, lehet, hogy a négy leggyengébb csapattal játszott eddig...Egy válogatott játékosuk van, mást nem tudunk róluk, mint ahogy szerintem ok sem rendelkeznek sok információval rólunk. Ha egy spanyol együttest legyoztünk, miért ne sikerülne ez egy másikkal...? Az a lényeg, hogy nem esélytelenül állunk ki a negyeddöntoben, ennél több talán nem is kell a mai BVSC-nek. Azt kívánom a Fradinak, hogy a döntobe jutásért velünk játszanak. Azt viszont sajnálom, hogy a legdrágább utat sikerült kifognunk, na de ez már egy másik történet...

Somossy József (Vasas): -Minden szempontból ideális ellenfelet kaptunk, meg kell becsülni a jó szerencsét. Természetesen minden tiszteletet megadunk a németeknek, nem becsülhetjük le oket, de itthon az elso meccsen megpróbáljuk majd eldönteni a továbbjutás kérdését.

Gyöngyösi András (FTC): - Nem tudom azt mondani, hogy örülök... A három közül a legerosebb ellenfelet kaptuk, ráadásul itt van a Sostar-probléma is. Nem jó ez így... Egyébként ilyen sorsolást még nem is láttam, ahol elore meghatározott helyekre teszik a csapatokat.

Bajok a Koérrel

Némiképp nehezítené a Honvéd amúgy sem könnyu dolgát, ha utolsó két hazai mérkozését a Komjádiban kellene lejátszania. Márpedig a Koér utcai oroszlánbarlangot remekül belakó bajnokcsapatot ez a sors fenyegeti, minthogy az egy hete lejátszott selejtezot követoen a LEN delegátusa, Jakov Matosic jelentésében külön kiemelte, hogy a medence mélysége nem felel meg a nemzetközi szabványnak. Habár a külföldi gárdák nem panaszkodtak a 180 centis vízre, a LEN illetékesei jelezték a Honvédnak, hogy az elso BL-csoportmeccsre töltsék meg színültig a medencét (ez plusz öt centi), aztán a tapasztalatok alapján eldöntik, maradhatnak-e a mieink továbbra is a Koérben.

CSG-AZ, Nemzeti Sport 2001.12.02.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001