FONTOS


 

Nem töprengett a válaszon
A lábak jó kezekben

Öt év után első ízben a parti csapat változott a férfi vízilabda-válogatottnál: az 1997 óta megszokott stábból "visszavonult" Martin György -- ezentúl már csak a szövetség vezetésével foglalkozik a válogatottnál korábban afféle menedzseri feladatkört betöltött, de a szakmai kérdésekben is otthonosan mozgó elnök --, helyét Mátéfalvy Csaba foglalja el a kispadon.

Az UTE egykori remek kapusának felkérésével kapcsolatban Kemény Dénes nem tudott semmiféle "romantikus betéttörténettel" szolgálni. "Minthogy Csaba az utóbbi években a szigeten dolgozott edzőként, láttam, mit csinált, és nagyon tetszett -- közölte a kapitány. -- A játékosoktól is sok jót hallottam róla, ezért úgy gondoltam, csak jól járhat a csapat, ha segít. A kapusok garantáltan jó kézben lesznek, de más feladatok is jutnak majd Csabának, például azok a srácok, akik már tréningeztek vele, csupa jót meséltek a különféle lábtempó-gyakorlatairól. Mondhatni, Csaba a jövőben amolyan pályaedzőként tevékenykedik mellettem."

Mátéfalvy jelenleg a Vasas-Plaket pólósait boldogítja, elvégre az újpesti gárdánál tapasztalt fizetési anomáliák miatt a nyáron átigazolt a piros-kékekhez. "Eredetileg az utánpótláshoz kerültem, aztán Somossy Józsi megkért, hogy a nagyokat lábtempóztassam, úgyhogy van feladatom bőven -- meséli a kilencvenes évek újpesti hőskorának alapembere. -- Így sem töltök túl sok időt otthon, azaz el lehet képzelni, mennyire volt boldog a család, amikor bejelentettem, hogy mostantól a nyár is ugrott..." Mátéfalvyt bevallottan meglepte, amikor Kemény első ízben szólt neki, ám hetekig nem élte bele magát az új feladatába, elvégre "a magyar pólóban csak akkor lehetsz biztos egy ilyen posztban, amikor már menesztettek is róla. Amúgy talán azért is akad ennyi dolgom, mert tudható, senkinek sem török a helyére, nem hordok fúrót a zsebemben."

Hogy a megnövekedett munkamennyiséggel megbirkózik-e, majd kiderül, azon azonban egy pillanatig sem töprengett, igent mondjon-e, hiszen "egy ilyen lehetőséget életében csak egyszer kap az ember. A következő idényben amúgy sincs klasszikus világverseny, Dénes kísérletezhet, nyugodt szívvel kipróbálhat engem is, hogy valóban tudok-e segíteni." A múltban Mátéfalvy több válogatottat is gyötört trénerként, azaz nem csupán ezért nem kell bemutatni a kerettagoknak. Játékospályafutása is önmagáért beszél, hiszen első bajnoki címét 1986-ban, az utolsót -- az ötödiket -- pedig 1995-ben nyerte az Újpesttel, az örökkön emlékezetes BEK-, Szuperkupa- és LEN-kupa-diadalról nem is beszélve. Magyarán amikor azt mondja, hogy a kapusoknak -- akik elég hektikusan teljesítettek ebben az esztendőben -- kellő támaszt tud nyújtani a jövőben ("minthogy védtem néhány komoly összecsapáson"), bízvást hihetünk neki.

Nemzeti Sport 2001.12.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001