FONTOS


 

Tóth Gyula a fiúkkal is sikeres
A nagycsapatnak nevel

Tíz magyar bajnoki cím és számtalan nemzetközi kupasiker után Tóth Gyula tavaly nyáron váltott. A női válogatott élén is évekig sikeresen tevékenykedő mesteredző ugyanis igent mondott a Szentesi Vízi Sport Klub felkérésére, és elvállalta az alföldi pólóbázis szakmai igazgatói posztját. Csakhogy aki évtizedeken át hozzászokott a kispadnak nevezett ülőalkalmatossághoz, az bizony nehezen cseréli fel azt a kényelmes karosszékre. Így aztán az sem meglepő, hogy a kurcaparti pólópápa egyszeriben két fiúcsapatnak is a pártját fogta "társadalmi munkában" - hol másutt, mint a Kontavillnél. A serdülők az elmúlt bajnokság pontvadászatát a harmadik, míg az ifjúságiak a negyedik helyen zárták Tóth doktor irányításával.

Az idei közös őszük viszont már bravúrosra sikeredett! Az ifik csupán egyetlen vereséget szenvedtek a nyitó fordulóban a Szőnyi úton a BVSC-től, aztán pedig végighengerelték az egész mezőnyt, amelyben a csapatok túlnyomórészt ideálisabb környezetben edzhetnek, mint a szentesiek.

"Az állandó fedett medence hiányát, valamint a mostoha körülményeket a csapat az egységével és a rendkívüli hozzáállásával ellensúlyozta. Ezek a srácok túl azon, hogy kedvesek és aranyosak, még vízilabdázni is tudnak" - értékelte a korosabb fiait a mesteredző. Aki rendkívül büszke rá, hogy csapatából Hyc Tamás, Somogyi Balázs és Szabó Nándor tagja volt az idén nyáron Európa-bajnokságot nyert magyar ifjúsági válogatottnak. Közülük Szabó már Kemény Dénestől is kapott meghívót a válogatott keretedzésére, Somogyin túl pedig immáron Németh Dávid és Döbrőssy Viktor neve is szerepel Merész András szövetségi edző edzésterveiben. Az igazi örömet az jelenti Tóth Gyulának, hogy Kádár József már hat-nyolc játékosát is hadba tudja állítani az OB I-es felnőttcsapatban. S ebben (és ez már egyáltalán nem annyira örömteli) kényszerűségből az olyan tehetséges serdülők (!) is szóhoz jutottak, mint például Vígh és Sarus...

A fiatalabb korosztály is derekasan helytállt az őszi fordulókon, hiszen a serdülők mindössze egyetlen ponttal leszakadva a dobogós helytől telelnek. Ebből a társulatból Szabó Tamást egyenesen őstehetségként említi trénere, aki szerint ilyen képességű center csak tízévenként egy születik. S hogy miként módosulnak majd a bajnoki tabellák a végelszámolásnál? Tóth Gyula bízik benne, hogy az eredményeikre felfigyelnek a szponzorok, és tavasszal már módjukban áll majd külföldi ellenfelek ellen is edzőmeccseket vívniuk. Akkor pedig legfeljebb csak annyi változás lehet, hogy a serdülők is a dobogóra kapaszkodhatnak...

A boldog nagypapán csüngő két szentesi unoka sem tudta megakadályozni, hogy sikerekben gazdag új évet kívánjon minden magyar pólósnak és szurkolónak.

Révész János, Nemzeti Sport 2001.12.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001