FONTOS


 

Jól áll a szövetség szénája
Eb-nyereség: 62 millió

Ha csak a szokványos mederben zajlott volna, alighanem harminc perc alatt véget ér a Magyar Vízilabda-szövetség évi rendes közgyűlése. Tekintettel arra a valamiért meghaladhatatlan hagyományra, hogy a pólósok az előző esztendőről a következő vége felé adnak számot, túlságosan nagy izgalmak nem ígérkeztek 2000 ürügyén. A szakmai beszámolót például igen frappánsan oldották meg: a margitszigeti Thermal Hotel üléstermének kivetítőjén megtekintették a Telesport tavalyi, az olimpiai bajnoki címig vezető útról készített filmjét, amely mindennél többet mondott (és ugyanolyan jó volt végignézni). A pénzügyekre sem lehetett panasz, a szponzori bevételek egyharmaddal nőttek (mint azt az első ízben "bevetett" vizuális grafikonok is oly szépen mutatták - bár Vári Attila oroszoknak lőtt csavargólja azért látványosabb volt...). Végül három fővel kiegészítették az ellenőrzőbizottságot, s ezzel voltaképpen be is fejeződött volna az érdemi rész, ha a liga javaslatára Martin György elnök a klasszikus "egyebek" napirendi pont ürügyén nem ad számot a 2001-es esztendőről. Természetesen ezt az expozét nem lehetett hivatalosan megtárgyalni, de legalább senki sem távozott hiányérzettel, hogy a lassan mögöttünk hagyott évről egy szó sem esik.

Ráadásul Martin doktor meglehetősen rózsaszínű képet festett az MVLSZ helyzetéről: egyrészt ismét akadt némi mozgókép - a lányok margitszigeti Eb-sikeréről -, továbbá jó néhány ábra, amelyek azt mutatták, hogy az eredményesség, és a sportág ebből eredő elismertsége végre a bevételi oldalon is hagyott némi nyomot (150 millió érkezett a szponzoroktól, nem számítva az Eb-pénzeket). Noha az állami támogatás csökkent valamelyest 2000-hez képest (megint csak nem számítva az Eb-hez nyújtott 70 milliós segítséget), a MOB új eredményességi rangsora alapján jó esély van arra, hogy a jövőben megforduljon e tendencia, lévén a vízilabdázók a kajak-kenusok és a vívók mögött a harmadik helyen állnak. Amennyiben az Eb költségeit is beszámítjuk, majdnem félmilliárd forint vándorolt át a szövetség kasszáján - korántsem mellesleg a júniusi megaviadal igen szép plusszal zárult. Számítások szerint 62 millió forintra rúg a margitszigeti esemény nyeresége, ennyi maradt a 350 milliós bevételből, amelynek döntő részét a Hajóst nap nap után megtöltö drukkerek "adták össze": 115 millió jött ugyanis be a jegyeladásból. Minthogy a páratlan évek mindig jelentős megterhelést jelentenek a megannyi korosztályos világverseny miatt (pláne, ha a föld túloldalán zajlik néhány: vb Japánban, Universiade Kínában, női junior-vb Ausztráliában), a nyereségből negyvenmillió már elment az idei költségekre, ám az összeredmény így is plusz húszmillió forint. "A szövetség történetében még sohasem fordult elő, hogy így zárja évet, többnyire nullszaldó vagy minimális deficit jellemezte a büdzsét" - jelentette ki az elnök.

Mindehhez Lutter István ligaelnök annyit fűzött hozzá, hogy a jó folytatáshoz azért nem árt további lépéseket tenni: egy tavalyi határozat ellenére sem állt még fel a pénzügyek lendítésére kitalált gazdasági stáb, míg a Tolvaly Ferenc alelnök által kidolgozott, magas színvonalú marketingstratégia megvalósítása egyelőre akadozik.

Azaz még nem minden fenékig tejfel, ugyanakkor Martin doktor így is tudott meglepetéssel szolgálni a kluboknak: a sportminisztériummal szombat délelőtt sikerült véglegesíteni egy megállapodást, amelynek értelmében a pólószakosztályok is részesülnek az állami pluszbevételekből még idén szétosztandó olimpiai műhelytámogatásból. Az összegeket elnézve (millió forintban) - BVSC 11,8, Vasas 9,4, Honvéd 7,8, Fradi és UTE 5,9, Szentes és Eger, 2,1, Dunaújváros, Kecskemét, Szolnok 1,72, Szeged 1,6 - és klubjaink sanyarú helyzetét ismerve az elnöknek hovatovább kívánni sem kellett a boldog karácsonyt...

CSG, Nemzeti Sport 2001.12.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001