FONTOS


 

Itthon három sydneyi aranyérmes

Szerdán még azt írtuk, hogy a földkerekség egyetlen férfi vízilabdacsapata a Vasas-Plaket, amely három sydneyi olimpiai bajnokot tudhat a soraiban. A Honvéd-Domino - mostantól Domino-BHSE - azonban tegnap 3-3-ra egyenlített: leigazolta Kiss Gergelyt, Biros Pétert és dr. Molnár Tamást. E 3-3 mellett kihirdethetünk egy 7-6-os eredményt is, hisz mostantól hét sydneyi aranyérmesünk pólózik hazai klubban hat légióssal szemben.

Amikor a Honvéd-vezérkar a bajnoki rájátszást beharangozó sajtótájékoztatón bejelentette, hogy három külföldön szereplő olimpiai bajnokot szeretne viszszaigazolni, egyesek úgy vélték, e nyilatkozat legfeljebb a playoff alatt a sportdiplomáciai "hátország" megerősítésére szolgál, nem a csapatéra. Aztán amikor sorra derült ki, hogy a kilenc lehetséges "célszemély" közül Kásás, Steinmetz, Benedek és Fodor mozdíthatatlan, Märcz nem is kiszemelt, Varga Zsolt pedig Zágrábból nem Magyar-, hanem Olaszország felé indult, már csak hárman maradtak. A Honvéd azonban innentől nem hibázott: háromból hármat talált.


Először Kiss Gergelyre csapott le, aki így kommentálta a választását: "A családdal már jó ideje beszélgettünk róla, hol folytassam, és ahogy vártam, öt-hat csapat meg is keresett. Ekkor még kizártam, hogy hazajöjjek, de szerencsére nagyot fordult a világ, és olyan szerződést ajánlottak itthonról, hogy arra igent lehetett mondani." A "puhítás" azért így is egy hétig tartott, de Kiss szerződtetése meghozta a remélt áttörést.

Ezt dr. Molnár Tamás szavai is igazolják: "Már két éve sem csináltam titkot belőle, hogy ha lehetőség adódik, szívesen hazajövök, ezért amikor Kokó (Kovács István vezetőedző - a szerk.) telefonon közölte velem, hogy Kiss Gergőt már megszerezték, tudtam, velem is meg fognak egyezni. Így is történt, körülbelül másfél perc alatt." Molnár és Biros Péter döntését persze az is megkönnyítette, hogy immár exklubjuk, a tavaly még BL-győztes jugoszláviai Naftagas Becej hónapok óta fizetésképtelen, és a jelek szerint az is marad.

A Domino-BHSE a három olimpiai bajnok mellett Kovács István edzővel is hároméves, nemhogy a magyar pólóban, de a magyar sportban is szokatlan időtartamú szerződést kötött, sőt két évre elkötelezte a Kósz Zoltán érkeztével a Vasastól távozó kétszeres Európa-bajnok kapust, Kovács Zoltánt. Mivel az itthon már idén bajnok csapatból csupán egy kezdőjátékos, Varga II. Zsolt távozott, a címvédés természetes igény, de Kovács István edző ennél is tovább ment - amilyen messze csak lehet: "Végtelenül boldog vagyok, mert újra az európai elitbe tartozó csapatnál dolgozom, ezért az a célunk, hogy három éven belül megnyerjük a BEK-et." Ez magyar csapatnak utoljára 1994-ben, az ugyancsak Kovács dirigálta Újpestnek sikerült. A tervteljesítésre kiszabott három év ellenére persze nem kizárt, hogy már 2004 előtt összejöjjön a BL-elsőség, és így gondolja ezt Kiss Gergely is: "Az első idényben meglesz az az előnyünk, hogy aránylag ismeretlenek vagyunk, nem készülnek ránk, meglepetést okozhatunk."

Azért történjék bármi - bármi jó -, a Domino-BHSE új keretét megismerve az nem lesz olyan nagy meglepetés.

Ballai Attila, Népszava 2001.05.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001