FONTOS


 

A Domino vereségével másodikként jutott be a vízilabda BL középdöntőjébe
Túl kemény volt a nápolyi

Ünneplőbe öltöztetett lélekkel várta a Domino BHSE és a magyar vízilabda szurkolótábora a rangadók rangadóját, a Posillipo Napoli elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést, de a meccs után csak azért szólt a "Szép volt, fiúk!", mert legjobb pólósainkat Sydney óta eredménytől függetlenül imádja a nép. A derbit amúgy - a tökéletesség határát súroló védekezéssel, már 7-2-re vezetve - 7-4-re a nápolyiak nyerték.

A Honvéd-Vasas-rangadó hat olimpiai bajnokához képest vasárnap "csak" öt úszkált a Kőér utcai medence vizében, mert a hazaiak, Biros Péter, Kiss Gergely, Molnár Tamás triójához a vendégoldalról most Kásás Tamás és Steinmetz Barna csatlakozott. Igaz, az olaszoknál ott volt a legjobb orosz és - immár honosított - román pólós, Jerisov, illetve Rath, és Attolicóval, Postiglionéval, Onofriettivel, Bencivengával együtt félelmetes armada készülődött.


Olimpiai bajnokok egymás ellen: az "olasz" Kásás Tamás (elöl) és Kiss Gergely - Szalmás Péter felvétele

A Posillipo aztán mégsem támadójátékával, hanem védekezésével nyerte meg a meccset, hiszen csupán a 17. percben kapta első gólját, és a negyedik negyed közepéig nem engedélyezett többet kettőnél. Attolico remekelt a kapuban, de ennél is nagyobb baj volt, hogy a Domino legerősebb posztján, centerben bemutatott erőelemeket a bírók nem díjazták úgy, mint a hazai mezőnyben. Labda, azaz gólhelyzet nélkül nem ítéltek kiállítást Molnárnak vagy Báránynak, sőt többször kontrafaultot fújtak ellenük. Kívülről pedig szintén nem sikerült átlőni a nápolyiakat, akik így hét perc után 1-0-ra, félidőben 3-0-ra vezettek. Az első hazai gólt a harmadik negyed közepén, 0-4-nél Jäger vágta be "minden mindegy alapon", a másodikat pedig 1-5-nél Gombos kiszorított helyzetből, "rossz" kézről. Amikor már menthetetlenül elveszett a meccs, 2-7-es hátránynál magyar részről két olyan mozdulatot is láttunk, amelyet korábbra vártunk: előbb Bárány húzott be a hálóba pazarul egy passzt, majd Kiss Gergely lőtte ki a hosszú felső sarkot - ezzel lett elviselhető arányú, 7-4-es a vereség.

A továbbjutás természetesen nem forgott veszélyben, hiszen arról már a szombati eredmények döntöttek (Domino-Triglav Kranj 13-8, Posillipo-Rapid Bucuresti 13-5), vasárnap az vált véglegessé, hogy az olasz bajnok elsőként, a magyar másodikként lépett a legjobb nyolc közé. Hogy a két négyes csoportra osztott BL-középdöntőben ez mekkora differenciát jelent majd, az a december 1-jei, budapesti sorsoláson derül csak ki.

Kovács István, a Honvéd vezetőedzője ehhez annyit tett hozzá, nem a második hely vagy az eredmény bántja, hanem a játék képe, Kásás Tamás, a nápolyiak klasszisa pedig udvarias magabiztossággal nyilatkozott:

- Nagyon felkészültünk a Dominóból, tudva azt, hogy a hazai közönség előtt több lesz a veszítenivalója, mint nekünk. Még akkor is a védekezésünkkel nyerjük meg a meccseinket, amikor kezdetben akadozik hátul a játékunk, de most az első pillanattól kezdve nagyon jól működött. Egyáltalán nem kizárt, hogy a döntőben újra találkozunk.

Tényleg nem. De sajnos nem is biztos.

A KEK-selejtező belgiumi csoportjában a Vasas szombaton 12-5-re elintézte a szlovák SKP Kosicét, a vasárnapi rangadón pedig 9-8-ra verte a horvát Mladost Zagrebet, így első lett, és a negyeddöntőben valamelyik csoportmásodikat kapja ellenfélül. A LEN-kupa selejtezőjének F csoportjában, Barcelonában a BVSC bravúrosan szerepelt: pénteken 9-2-re verte az olasz Bolognát, szombaton 7-6-ra a vendéglátó Catalunyát, vasárnap pedig 9-5-re az orosz CSZK VMF Moszkvát, és megnyerte a csoportot. A LEN-kupa selejtezőjének H csoportjában, a németországi Hammban a Ferencváros a horvát Primorje Rijeka elleni 7-3-as sikerrel nyitott, szombaton azonban 7-6-ra kikapott a görög Ethnikosz Pireusztól, így sorsa tegnap a házigazda Rote Erde Hamm ellen dőlt el. Mivel 10-5-re nyert, a körbeveréseknek és persze magának köszönhetően továbblépett.

A férfi vízilabda ob I-ben: Szolnok-Eger 9-10, Kecskemét-OSC 6-9.

Ballai Attila, Népszava 2001.11.26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001