FONTOS


 

Bombaerős pólóbajnokság várható

Az első vízilabda bajnokságot négy csapattal 1904-ben rendezték Magyarországon (nyert a Balatoni Úszó Egylet), s azóta az I. világháborús évektől (1914-16.) eltekintve minden esztendőben eldőlt: ki a sikersportág hazai legjobbja. A 95. pólós pontvadászat szombaton kezdődik.

A 2002. május 19-ig tartó, majdnem non-stop mérkőzéssorozat két fontos szempontból is formabontó: egyrészt még soha nem került sor vízilabda bajnokságra 13 együttes részvételével, másrészt rendkívüli mértékben sikerült erősíteniük a favoritoknak.

"A nyolcvanas évek elején még 14 résztvevője volt az elsőosztályú pontvadászatnak, ez később 12-re, majd 10-re csökkent, s most indokoltan fogalmazódott meg a szándék: a vidék pólóját kell erősíteni a létszámemeléssel" - magyarázta az alapvetően szakmai célkitűzést Babarczy Roland, a szövetség munkatársa. "Sajnos a ceglédiek nem rendelkeznek semmilyen fedett létesítménnyel, még sátortetőssel sem, így, bár kimondottan eredményes szakosztályuk van, nem lehetnek a 'felsőház' tagjai. Így alakult ki a tizenhármas indulólétszám."

December 15-ig játsszák az első, teljes kör meccseit, amelyek tétje: a január 13-án, illetve március 17-én kezdődő második fordulóban már két csoportban, az alapszakasz 1-8., illetve 9-13. helyezettjeinek részvételével folytatódnak a küzdelmek. Ennek az időszaknak az eredményeit már magukkal viszik a csapatok az április 28.-május 7. közötti rájátszásba, amelynek két legjobbja május 12-19. között vívja a döntőket.

Az újdonságok számát gyarapítja, hogy amióta divat külföldön pólózni, még soha nem játszott egyszerre ennyi válogatott hazai klub színeiben. Csak jellemzésül: a tavalyi olimpiai bajnokcsapatnak több, mint a fele (a két kapus, Kósz és Szécsi, valamint Vári, Székely, Kiss G., Molnár, Biros) emeli majd személyes jelenlétével a színvonalat.

Elsősorban a címvédő Domino-BHSE, valamint a Vasas Plaket fordított nagy figyelmet, s nem kevés pénzt sorainak megerősítésére, így meglepetés lenne, ha nem kettejük között dőlne el a bajnoki cím sorsa.

Jó hír a sikersportág híveinek, hogy változatlanul él a szövetség és a tv2 együttműködési megállapodása, ennek értelmében minden vasárnap délelőtt képernyőre kerül egy-egy érdekes találkozó.

[origo] 2001.09.26.

Rajtol a pólóbajnokság

Szeptember utolsó szombatján rajtol a hazai első osztályú vízilabda- bajnokság, egy osztállyal lejjebb egy héttel előbb kezdődnek a küzdelmek. Szerették volna, ha minimum 14 csapat vág neki az OB I-nek a tavalyi tizenkettő helyett, ám csak tizenhárom egyesület tudta vállalni az ehhez szükséges szakmai és anyagi "kihívást". A két újonc a Kecskemét és a Tatabánya lesz. Az őszi szezonban egyszer találkoznak a csapatok és a december 15-i utolsó forduló utáni tabella alapján az első nyolc a felsőházban, míg a többi öt csapat az alsóházban folytatja a küzdelmeket. Az április 25. és május 19. közötti rájátszásba négy csapat kerül be.

Az OB I B-s sorozatban viszont kevesebben indulnak, ezúttal tizenkét csapat. Az őszi fordulók után kettéválik a mezőny, két hatos csoportra és tavasszal a felső- és alsóházban folynak a küzdelmek. Voltak, akik a megnövekedett bírói költségeket nem vállalták, és inkább az OB II-es bajnokságot választották. Így nőtt a létszám. A 18 induló Keleti és Nyugati, egyenként kilenccsapatos csoportban játszik. Üdítő színfolt: új együttesek vágnak neki a pontvadászatnak, Pápa és Kaposvár után a Szombathelyi Aligátorok, Esztergom és Gyöngyös csapatai is versengenek.

(buda), A színes sport 2001.09.07

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001