FONTOS


 

Ismét Fodor-Kásás párbaj a döntőben

A Roma az idei évadnak nagyon szép reményekkel vágott neki, hiszen a számos kérő közül a Primorje Rijeka az olasz csapatnak adta el a világ egyik legjobb centerének tartott horvát Igor Hinicet, míg a doppingbotránya miatt tavaly csak a rájátszásban szereplő Benedek Tibor idén végre már a szezon elejétől a rendelkezésére állt a klubjának, amely az ő hathatós közreműködésével szerezte meg 1999-ben a bajnoki címet. A Benedek-Hinic duóról mindenkinek egy álompár jutott az eszébe, amely az elődöntőig kitűnően is működött. Ott azonban a Florentia védelme ártalmatlanította a gólgyárosokat, amelynek az lett az eredménye, hogy péntektől kezdődően megismétlődik az elmúlt évi döntő Fodor Rajmundék és Kásás Tamásék között.


Riccardo Tempestini

A Posillipo-Florentia finálé kedd este derült ki a firenzei Nannini uszodában, ahol a hazaiak győzelme a Roma felett három tényezőnek volt betudható. Stefano Tempesti kapus szinte minden romai helyzetet hárított, a firenzei védelem annyira le tudta fogni Benedeket és Hinicet, hogy közülük egyik sem tudott a gólt lőni, míg az emberelőnyös helyzeteket egyszerűen elpazarolták a vendégek, miután 14 lehetőség közül mindössze háromszor voltak eredményesek.

Olasz bajnokság. Rájátszás. Elődöntő, 3. mérkőzés.
Florentia
(Fodor)- Roma (Benedek) 8-5

(A Florentia 2-1-es összesítéssel jutott be a pénteken kezdődő döntőbe, ahol a Posillipo lesz az ellenfele.)

Hegyi András, Nemzeti Sport 2001.04.26.

Kásás: ötödik sebesség

Kásás Tamás élvezi a pólót. Az olimpia után lazsált, nem tagadta, elege is volt kicsit a vízilabdából. Kipihente magát. Aztán fokozatosan kapott kedvet a játékhoz. Az utóbbi időben már megállíthatatlan volt, a bajnoki fináléba, illetve a Bajnokok Ligája döntőjébe vezette csapatát, a Telemarket Posillipo Napolit.

Aztán amit az olasz fináléban művelt péntek este...


Kásás ötöt lőtt csapata kilenc találatából
"Botrányosan kemény meccs volt. A második negyed közepén egy véletlen ütés után elveszítettük Silipót, aki úgy nézett ki, mint Rocky. Úgy vérzett a szeme környéke. Tudtam, a szokásosnál is nagyobb lesz a teher rajtam, hogy vállalkoznom kell. Vállalkoztam..." - mesélte olimpiai bajnokunk a Florentia elleni, csapata szempontjából 9-8-ra végződött találkozóról. Nem tagadta, iszonyatosan elfáradt a kőkemény csata után. "Nem éreztem a lábam, a karom, szólni nem bírtam. A találkozót eldöntő gól azonban mindent megért. Nem volt könnyű szituáció. Előnyben voltunk, s a firenzeiek azt a taktikát választották, hogy a labdás embert azonnal letámadják, mondhatnám, odanyomnak neki egyet. Mellesleg a kiállítás előtt is így történt, hiszen Sottani jókorát behúzott Bencevingának, úgyhogy hirtelen halál ide vagy oda, senki sem vitatta a bírói ítéletet. Szóval játszottuk a fórt, már majdnem jött vissza az ellenfél játékosa, amikor hozzám került a labda. Azon nyomban rajtam lihegett egy firenzei, de kiemelkedtem, és bevágtam."

Ilyen egyszerű lenne? Neki igen...

Egyébként a klasszisjátékos rakoncátlankodó válla meggyógyult, azaz most már semmi sem hátráltatja abban, hogy a továbbiakban is a legmagasabb szinten játszon a medencében. "Jól vagyok, tényleg élvezem a játékot. Jó lenne hétfő este Firenzében is nyerni, de úgy tűnik, az istenért sem akarják megadni magukat. Úgyhogy fel kell vennünk a kesztyűt, oda kell tenünk magunkat" - mondta Kásás Tamás, aki az olasz bajnoki finálé után a BL négyes döntőjében szerepel csapattársával, Steinmetz Barnabással együtt, aztán irány Budapest. És biztosak lehettünk abban, hogy a margitszigeti Európa-bajnokságon is élvezni fogja a játékot. Akkor pedig...

Olasz bajnokság

Döntő, első mérkőzés: Telemarket Posillipo Napoli (Kásás 5, Steinmetz Á. 1)-RN Florentia (Fodor 2) 9-8 (0-2, 3-2, 3-2, 1-1, 0-0, 1-1, 1-0)

A három nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1-0 a Posillipo javára

Következő mérkőzés: április 30., Firenze

A.Z., Nemzeti Sport 2001.04.29.


Tommy Kasas

Zágrábban robbantott a Jug
Vargáék váratlan fiaskója

A Jug Dubrovnik óriási lépést tett a bajnoki cím megvédése felé, miután idegenben 12-9-re legyőzte a Mladostot a bajnoki finálé első összecsapásán. A LEN-kupa-győztes zágrábiak számítottak esélyesnek, hiszen bombaformában voltak az utóbbi időben, miközben a Jug a BL-döntőre készülődve végigszenvedte a POSK elleni három elődöntőbeli mérkőzést.

Zágrábban aztán Varga Zsolték (olimpiai bajnokunk nem szerzett gólt) tehetetlenül szemlélték, ahogy a vendégek bedarálják a sztárokkal telet?zdelt csapatukat. A két válogatott kapus közül Frano Vican csak hat védést írhatott a statisztikájába, amíg a másik oldalon Goran Volarevic 11 sikeres védést könyvelt el. Érdekes, hogy Klaric és Vlajcic spliti játékvezetőkről senki sem ejtett szót. Ez a bajnoki döntőben eddig nem igen fordult elő. Amennyiben a Jug csütörtökön minimum döntetlenre végez odahaza a Mladost ellen, akkor megvédi a bajnoki címét-jelentette tudósítónk, Heka László.

Horvát bajnokság

Döntő, 1. mérkőzés: Mladost Zagreb-Jug Dubrovnik 9-12 (2-4, 4-3, 0-1, 3-4)

Gólszerzők: Primorac, Vrbicic 2-2, V. Kobescak, D. Kobescak, Barac, Komadina, Rogin, ill.

Vranjes, Medan, A. Boskovic, Bjelofasztov 2-2, Racunica, Szmodlaka, Fatovic, Barac

Gól -emberelőnyből: 11/5, ill. 9/7

Ismét a hirtelen halál döntött

Steinmetz hiába remekelt

CS. G.

Akárcsak múlt pénteken Nápolyban, Firenzében is aranygóllal dőlt el az olasz bajnoki döntő soros mérkőzése. Ezúttal a Florentia csapatkapitánya, Vannini - aki éppen egy éve jelentette be, hogy visszavonul, aztán meggondolta magát - tett pontot a mérkőzésre: két méterről, emberelőnyből húzott Attolico hálójába.

"Nálunk a csapatjáték dominált megint, kilencen lőttünk gólt - mesélte a firenzeiek pólósa, Fodor Rajmund. - Egyre fárasztóbb a sorozat, nekem is jóformán csak a védekezésre maradt erőm." Jóllehet a magyar válogatott ászát általában az ellenfél legjobbjára szokta ráküldeni az edzője, Fodor ezúttal nem Kásást nyüstölte, bár ahogy mondta: "A végén rá kellett mennem, nehogy gond legyen. Kása is elsősorban hátul volt most jó, egyszemélyes élő falat vont a kapu elé, többször is látványosan szedte le a passzainkat a levegőből."


Leonardo Binchi

A Posillipo legjobbja ezúttal a vírusos torokgyulladással küszködő Steinmetz Barna volt, aki háromszor mattolta Tempestit, kétszer a hosszabbításban. "Elbaltáztuk - ismerte be a nápolyiak hátvédje. - Többször is bevihettük volna a kegyelemdöfést, vezettünk hét-ötre a negyedik negyedben, voltak helyzeteink, de kimaradtak. Mindegy. Bár van elég bajunk, Bencivengának úgy fáj a foga, hogy zokog az öltözőben, Silipo pedig épphogy kilát a szemét körülvevő monoklin keresztül, azért van egy olyan érzésem, hogy szerdán elég rendesen megpakoljuk a firenzeieket."

Fodornak persze erről más a véleménye: "Most nyerünk Nápolyban, aztán otthon megünnepeljük a bajnoki címünket."

Olasz bajnokság

Döntő, 2. mérkőzés: Florentia-Posillipo Napoli 11-10 (1-2, 4-3, 2-2, 1-1, 1-1, 1-1, 1-0). Gólszerzők: Gorskov, Vannini 2-2, Fodor, Foresti, Binchi, Brazzati, Sottani, Bruschini, Calcaterra, ill. Steinmetz, Rath 3-3, Postiglione 2, Kásás, Lisi. Gól - emberelőnyből: 9/5, ill. 9/5

Nemzeti Sport, 2001.05.02.


Leonardi Sottani és Postiglione


"Mintha a mamám állt volna a kapuban, háttal..."
Majdnem felrobbant a nápolyiak sikere

Steinmetz Barnának lett igaza: a Posillipo magyar ásza két napja kijelentette, az olasz bajnoki döntő soros felvonásán "szépen megpakolják a firenzeieket" - s lőn, a nápolyiak 11-8-ra nyertek, de már vezettek öttel is. Igaz, nem sokon múlott, hogy ne így történjék. Pontosabban, hogy ne történjék semmi.

Szerdán délelőtt tizenegy tájban ugyanis egy gázpalackokkal megrakott teherautó sallangmentesen felrobbant a Róma-Nápoly autópályán, s minthogy Itáliában amúgy is veszett tempóban hajtanak a sofőrök, további negyven kocsi ütközött egymásba a pirotechnikai látványosságnak is beillő durranás "mögött". Ezek után hiába indult el a fővárosból a Bianchi, Petronilli bírókettős délután kettőkor, a máskor két és fél órán át tartó út kilátástalanul hosszúvá vált, hiszen a betoncsíkon keletkezett kráter (!) miatt a forgalmat a Capua környéki földutakra terelték.

Az elvileg este nyolcra kiírt találkozó ezek után kilenckor indult, miután a játékvezetők zsenge hét és fél órányi zötykölődés után estek be a Scandonéba. Mindazonáltal rájuk senki sem panaszkodott, elvégre a Posillipo 7-12-es kiállítási arány mellett is sima győzelmet aratott. A román Rathnak sült a bal keze, bár az igazi különbséget a kapusteljesítményekben kell keresnünk: Attolico remekül vezérelte a hazai védelmet, míg szemközt Tempesti öt gól kapott beláthatatlan távolságból.

Kásás lefejelte Fodor Rajmundot

Fantasztikus hangulatban zajlik a döntő, de a nápolyiak nagyon babonásak, ezért még említés szintjén sem beszélnek a bajnokságról, persze nagyon bíznak a végső sikerben. A legutóbbi találkozón egyébként Kásás és Fodor között volt egy komoly összecsapás, Kásás egyszerűen lefejelte válogatottbeli csapattársát.
- Természetesen semmilyen szándékosság nem volt a mozdulatban, több ilyen előfordul egy találkozón - mesélte Kásás. - Rögtön elnézést kértem Rajmitól, nincs köztünk harag. A meccs után viszont nem nagyon beszéltünk, mert ők érthetően nagyon idegesek voltak

K.B., Blikk 2001.május

"Szokás szerint gyengén kezdtünk, de aztán összeálltunk hátul, elöl meg összejött minden - értékelt Kásás Tamás. - Silipo lőtt két szép pipát, én meg bevágtam egy hétméteres szabaddobást. Nem helyeztem túl jól, viszont nagyon erős volt, bevitte a srác kezét. Egyetlen szépséghibája volt a gólnak, hogy szegény Rajmit lefejeltem előtte... Bocsánatot is kértem tőle később..."

"Próbáltam összeszedni a maradék fogaimat, visszatenni az állkapcsomat, de már mehettünk is középkezdéshez- mondta az áldozat, Fodor Rajmund. - Egyébként nem volt ez olyan súlyos eset, kicsit rá is játszottam, más kérdés, hogy ellenem ítéltek, ebből lőtte Kása a gólt. Persze nem ezen múlott. Agyban kezd elfáradni a csapat. Különösen Tempesti. Úgy védett, mintha a mamám állt volna háttal a kapuban..." Arra a kérdésre, hogy ezek után szombaton mennyi esélyt ad az egyenlítésre, Fodor csak sóhajtott: "Nem sokat. Alig lesz erőnk... Talán akkor van esélyünk, ha a nápolyiak otthon akarják megnyerni a bajnoki címet. Lenne még ötvenmillió líra tiszta bevételük a jegyekből. Bár nem hinném, hogy kockáztatnának." Majd csak úgy magának megjegyezte: "Én a helyükben azért megtenném..."

Olasz bajnokság, döntő, 3. mérkőzés
Posillipo Napoli-Florentia 11-8 (1-2, 5-3, 3-1, 2-2)
Góldobók: Rath 4, Silipo 2, Kásás, Postiglione, Lisi, Mannai, Onofrietti, ill. Sottani 3, Fodor, Vannini 2-2, Popovics
Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 12/6
A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Posillipo javára

Nemzeti Sport, 2001.05.04.


Tommy Kasas kontra Rajmund Fodor


Steinmetz két, Kásás egy gólt lőtt
Tizedszer is Posillipo

Az 1997--99-es hullámvölgytől eltekintve a Posillipo Napoli továbbra is uralja az olasz vízilabdát: a döntő hétfői, ötödik mérkőzésén ismét bebizonyosodott, a firenzei gárda nem elég erős ahhoz, hogy veszélyeztetni tudja a védekezés magasiskoláját bemutató nápolyiak trónját.

Négy percig támadták sikertelenül az ellen zónáját a felek, mígnem "felcsendült egy régi sláger": Kásás Tamás kilőtt a vízből, és nyolc méterről úgy zúdította a pipába a szabaddobást, hogy a labda a jobb kapufáról vágódott a hálóba. A negyed végén Postiglione is eltalálta a lécet, a labda pedig kissé kalandos úton, Tempestini fejéről bepattanva landolt a gólvonalon túl (2--0). Eközben a vendégek hasztalanul kísérleteztek centerük megjátszásával: Steinmetz lenyűgöző eleganciával semlegesítette Calcaterrát. A Florentia gyámoltalankodása mit sem változott a második periódusban, Sottaniék kapura sem tudták lőni az előnyt, nem úgy Rath, aki Kásás passzát betette oldalról (3--0). Már ekkor érződött, eldőlőben a meccs, amit a következő három perc még jobban aláhúzott: Sottani Attolicóba verte ziccert, majd kettős fórban hibáztak a kék sapkások. De nem is ez volt a döntő, hanem ami a második kiállítás előtt történt: a labdát épp lóbáló Fodort Silipo kíméletlenül fejbe vágta, amiért ő húsz másodpercre állt ki, a firenzeiek magyar ásza viszont végleg (a homlokát találta el a nápolyi, de úgy, hogy elsötétült előtte minden: olimpiai bajnokunk utána elmondta, a negyedik negyedre tért magához...). Mellesleg nem lehetett tudni, hogy az első jegelésnél a parton álló orvos, vagy a Fodort kétségbeesetten parthoz segítő Kásás aggódott-e jobban... Ugyan a kimaradt fórok után Bruschini lövése bepattant egy blokkról, ám eztán egy egészen káprázatos mozdulat visszaállította a közte hármat: Onofrietti lábbal tette maga elé a centerbe érkező bejátszást, majd a labdát hasztalan kereső kapus és bekk között az üres kapuba helyezett.

Miután Kásás a harmadik rész elején remek egyéni játék után kiállítást szerzett, Steinmetz pedig bevágta a fórt, úgy festett, laza folytatásra van kilátás (5--1). Csakhogy a firenzeiek még egyszer fellángoltak, a hetedik előnyüket valahára kihasználták -- kisvártatvaGorskov betörése járt eredménnyel, és 5--3-nál kaptak még egy emberelőnyt. Ám a Raisat kommentátora által csak "Szupertominak" nevezett Kásás lehalászta az egyik passzt, szemközt Postiglione mattolt, az izgalommentes végjátékról pedig Steinmetz gondoskodott: a negyed végén blokkolt hátrányban, a záró kilenc perc elején megint nem tévesztett előnyben (7--3). Eztán még egy-egy gól esett, hogy a dudaszó pillanatában több tucat megvadult nápolyi lepje el a medencét, megünneplendő a tizedik bajnoki címet, s persze azokat, akik kiharcolták: köztük a Posillipo két oszlopát, a csapatot zseniálisan irányító Kásás Tamást, és az ötödik meccs legjobbját, Steinmetz Barnát.

Olasz bajnoki döntő, 5. mérkőzés

Posillipo Napoli--Florentia 8--4 (2--0, 2--1, 2--2, 2--1)

Góldobók: Postiglione 3, Steinmetz B. 2, Kásás, Rath, Onofrietti, ill. Gorskov 2, Bruschini, Brazzatti

Nemzeti Sport, 2001.05.08.


Postiglione


Fodornak nincs baja, Kásásnak nincs hangja
Itt ünnep, ott röntgen

Amikor három évvel ezelőtt - legyőzve a Pescarát - a Posillipo Napoli megvédte Bajnokok Ligája-elsőségét Zágrábban, majd két héttel később elveszítette a bajnoki döntőt a nagy riválissal szemben, Kásás Tamásék kissé meghökkentek, mekkora tragédiaként élte meg Nápoly a hazai kudarcot. Itáliában ugyanis a honi siker mindenekfeletti értékkel bír, holmi BL-trófea nem kárpótolja a klub szimpatizánsait. Ezek után el lehet képzelni, mi zajlott hétfő este a város Posillipo nevű kerületében.

A Florentia utoljára 1980-ban volt bajnok, míg a zsinórban második aranyát besöprő Posillipo tizedik bajnoki címét szerezte 1985 óta. A két csapat erősségére jellemző, hogy a firenzeiek már menet közben bezsebelték a KEK-győzelmet, míg a Paolo De Crescenzo vezette Posillipo a május 18-19-én Dubrovnikban sorra kerülő Bajnokok Ligája négyes döntő, a Final Four egyik esélyese.
"Pláne, hogy ez volt a csapat történetében a tizedik aranyérem - közölte a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen szenzációsan vízilabdázó Steinmetz Barna. - Tavaly ugyan két év szünet után szereztük vissza az elsőséget, ám a klubházban rendezett vacsorán feleennyien nem tobzódtak, mint most. Szinte képtelenség volt bejutni. Végül egy folyosót alakítottak ki, mi, játékosok azon mentünk be egyesével, s mindannyiunkat hatalmas ovációval fogadtak." A firenzeieknek két gólt lövő bekk azt is elárulta, hogy bár hétköznap elég korán zárnak a város bárjai, a törzshelyük tulajdonosa jelezte, egy zártkörű születésnapi zsúr miatt kivételesen marad a személyzet, azaz várja a bajnokcsapat tagjait is - nekik pedig, ugyebár, kétszer sem kellett szólni...

A gárda másik magyar ásza, Kásás Tamás nem volt nyilatkozatképes állapotban -félreértések elkerülése végett elsősorban a hangszálai miatt. "Meg vagyok fázva, alig bírok beszélni" - hallatszott a telefonban egy síron túli hang, ezért azt a kérdést is Steinmetznek tettük fel, hogy befestik-e a hajukat aranyszőkére, mint egy évvel korábban. "Tényleg, ezen még nem is gondolkodtunk... Igaz, tavaly előre megfogadtuk, azért mentünk rögtön másnap fodrászhoz. Nem tudom, idén hogy döntünk, de még hátra van a Bajnokok Ligája-döntő, lehet, hogy azt illene megvárnunk..."

Fodor Rajmund számára viszont véget ért a klubszezon.

Kicsit korábban, mint tervezte, hiszen elég csúnya ütést kapott Carlo Silipótól a homlokára, emiatt a második negyed elején le kellett cserélni, és már nem térhetett vissza. Egyszersmind kicsit később is, hiszen kedd reggel még a kórházban volt jelenése olimpiai bajnokunknak. "Hál' Istennek minden lelet negatív, az orvosok egyedül azon csodálkoztak, hogy a koponyaröntgen szerint egy bizonyos agyi nyúlványom négyszer akkora, mint a normális embereké... Remélem, hogy összességében később sem lesz gond, hiszen négy éve a sevillai tornán egy kazah megrúgott, és az ettől keletkezett vérömleny miatt elég sokáig fájt a fejem..."

Silipo amúgy a meccs után átment a Florentia öltözőjébe, és elnézést kért Fodortól - mi tagadás, volt miért. Hogy a vendéggárda alapemberének "likvidálása" mennyiben befolyásolta a végeredményt, nem tudni: edzője, Riccardo Tempestini a tévé riporterének azt mondta, jobb volt, s megérdemelten diadalmaskodott a Napoli, ám Fodorral a játékuk egyik alapeleme esett ki. Pólósunk amondó, akárcsak tavaly, idén is biztos volt abban, nem teremhet számukra babér a mindent eldöntő ötödik összecsapáson: "A negyeddöntőben és az elődöntőben is három meccset vívtunk, míg a Posillipo mindkétszer csak kettőt. Tudtuk, az első nápolyi mérkőzés lehet az esélyünk, ha ott lendületből győzünk, bajnokok lehetünk. Majdnem sikerült, aranygóllal kaptunk csak ki. De kikaptunk, s ettől fogva sansztalanul próbálkoztunk. Elvégre azt már húsvétkor megbeszéltük itthon Benedek Tibivel, hogy Kásásékat ötből háromszor képtelenség megverni. Nem is sikerült..."

Nemzeti Sport, 2001.05.09.


A győztes csapat
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001